1 iunie 2011

Festivalul şi Colocviul Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură”, ediţia a X-a, 2011

Uniunea Scriitorilor din România organizează în perioadă 9-13 iunie 2011 a zecea ediţie a Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură”, care are loc la Neptun şi Mangalia. Evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare (din Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Slovenia, SUA), acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară.

Colocviul invita la o dezbatere privind „Literatura fără frontiere? – Exil – Exil interior – Exil în propria limbă”.

Nimeni nu e profet în ţara lui. Să fi devenit străvechiul adagiu valabil şi pentru scriitor, în secolul XX al tuturor dictaturilor? Exilul n-a fost niciodată înainte o soluţie atât de răspândită, deşi exilaţi au existat printre scriitori, iar opere dintre cele mai importante n-au putut fi tipărite decât în străinătate. Dar numai în secolul XX exilul a fost un fenomen de masă. Şi el a fost de două feluri: exil exterior şi exil interior. În ambele cazuri, scriitorii şi-au pierdut ţara. Şi, uneori, au avut mai mult noroc exilaţii în afară, care nu şi-au pierdut limba, decât aceia dinăuntru, care, deşi nu şi-au pierdut-o nici ei, n-au putut în multe cazuri s-o folosească. Dizgratiaţi au fost mai ales aceia care n-au mai putut să scrie în altă limbă. Niciodată însă exilul n-a fost mai aproape de a deveni o condiţie a scrisului pentru un număr foarte mare de scriitori care şi-au pierdut fie ţara, fie limba, fie pe amândouă, decât în secolul XX al tuturor dictaturilor.

Colocviul este consacrat anul acesta aspectelor multiple, diverse, contradictorii ale exilului scriitorului, în toate formele lui.

În cadrul Festivalului va avea loc Ceremonia de decernare a premiilor: Marele Premiu OVIDIUS, unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii Si Patrimoniului National; Premiul Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Mangalia şi Uniunea Scriitorilor din România.

Partenerilor tradiţionali Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăria Municipiului Mangalia, Institutul Cultural Român şi Institutul Polonez li se alătură, la această ediţie, Ambasada Israel în România şi Flemish Literature Fund.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

2 thoughts on "Festivalul şi Colocviul Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură”, ediţia a X-a, 2011"

  1. laura vaceanu spune:

    As dori sa particip cu prezentarea ultimului volum al revistei de cultura Albatros, bilingv, engleza romana, care va implini la anul 20 de ani de apartitie la Constanta.
    Tema este interesanta si importanta in acelasi timp. Noi promovam in revista, alta cultura si traditia japoneza si tocmai am incheiat Festivalul national cu participare internationala (UK, Rusia), cu tema Haiku in educatie. Avem proiecte despre care as putea vorbi doar 5 minute, pentru autorii publicati sunt si membri ai USR.
    Succes lucrarilor si organizatorilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook