16 februarie 2011

Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură „Alb–Umor 2011”

Consiliul Judeţean Alba şi Uniunea Epigramiştilor din România, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba şi Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, organizează la Alba Iulia, în perioada 27-29 mai 2011, Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură „Alb–Umor 2011”, ediţia a II-a.

Cu această ocazie se organizează un concurs cu numeroase secţiuni, deschis tuturor umoriştilor din România, profesionişti sau doar de… circumstanţă, precum şi purtătorilor de condei cu poantă sau de idei din alte ţări, unde hazul de necaz se poate exprima (şi) în limba română ori prin imagini sugestive.

Secţiuni de concurs:
1. Secţiunea epigramă, teme:
– „Speranţă şi Viaţă”
– „Românul, hazul şi necazul”
Se va concura cu trei epigrame pentru fiecare temă.
2. Secţiunea fabulă, temă liberă – trei fabule;.
3. Secţiunea madrigal: trei madrigaluri în conţinutul cărora să se regăsească cuvintele „Cetate” şi „iubire”;
4. Secţiunea proză scurtă umoristică: temă liberă – trei schiţe (maxim o pagina jumătate la 1,5 rânduri);
5. Secţiunea caricatură: tema „O tempora, O mores!” – cinci caricaturi
6. Secţiunea fotografie umoristică: temă liberă. Se vor trimite maxim trei fotografii, format 20/30 cm (A4)
7. Secţiunea „Volum” (toate speciile literaturii umoristice, inclusiv antologii). Participă volumele apărute în anul 2010, cărţile trimise făcând obiectul unei expoziţii temporare, organizată de Biblioteca judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în patrimoniul căreia vor intra toate exemplarele, cu titlu de donaţie.
8. Secţiunea parodie: o parodie (cu ritm şi rimă) la poezia „Când te întorci”, de Ion Brad

Când te întorci în tine ostenit
De-atâtea amăgiri rătăcitoare
Îţi faci din orice clipă-un răsărit
Şi vindeci orice rană ce mai doare.

Dar oare nu-s din nou doar amăgiri?
Ai însemnat copacii din pădure
Cu semnul tainic ca să nu te miri
Că rătăceşti şi-ncepe să murmure,

Aiuritor, izvorul trist din gând
Cu sevele flămânde de lumină?
Când te întorci în tine şchiopătând
Să nu acuzi pe nimeni. Tu singur eşti de vină!

Toate creaţiile trimise pentru concurs trebuie să fie inedite, nepublicate şi să nu fi fost premiate la alte concursuri de gen.

Lucrările pentru concurs vor fi expediate până în data de 15 aprilie 2011 (data poştei), la adresa:

Consiliul judeţean Alba,
str. Ion I.C. Brătianu, nr. 1
Alba Iulia, cod poştal 510118, jud. Alba

cu specificaţia „Pentru Festivalul “Alb-Umor”.

Plicul va conţine lucrările în trei exemplare (pentru secţiunile de creaţie literară) şi 1 exemplar (pentru secţiunile caricatură şi fotografie), precum şi un plic sigilat, care va conţine, la rândul lui, datele de identificare ale concurentului.

Fiecare lucrare va fi însoțită de un motto de identificare, motto ce se va regăsi şi pe plicul sigilat.

Creatorii care participă la mai multe secţiuni vor trimite lucrările separat, pentru fiecare secţiune, cu moto-uri diferite, pe secţiune.

Sunt excluse trimiterile recomandate, care nu vor fi ridicate de la poştă.

Pentru fiecare din secțiunile epigramă, fabulă, madrigal, proză scurtă umoristică, se vor acorda: premiul I în valoare de 600 lei, premiul II în valoare de 500 lei, premiul III în valoare de 400 lei, un premiu special al Consiliului Judeţean Alba, în valoare de 500 lei şi un premiu special al juriului, în valoare de 400 lei. Pentru parodie: premiul I în valoare de 500 lei, premiul II în valoare de 400 lei, premiul III în valoare de 300 lei. Pentru caricatură: premiul I în valoare de 500 lei, premiul II în valoare de 400 lei, premiul III în valoare de 300 lei. Pentru fotografie: premiul I în valoare de 500 lei, premiul II în valoare de 400 lei, premiul III în valoare de 300 lei. Pentru Volum: premiul I în valoare de 600 lei, premiul II în valoare de 550 lei, premiul III în valoare de 500 lei şi un premiu special al Filialei Alba-Hunedoara a U.S.R., în valoare de 450 lei.

Organizatorii vor contacta câştigătorii, publicând, pe site-ul instituţiei, programul festivalului, până la data de 16 mai 2011.

Juriul va fi format din şase membri, trei pentru secţiunile de creaţie literară şi trei pentru secţiunile caricatură şi fotografie umoristică, unul dintre aceştia fiind reprezentantul instituţiei organizatoare. Evaluarea creaţiilor trimise se va face independent de către fiecare membru al juriului. Rezultatul final va fi stabilit în funcţie de media obţinută, secretariatul tehnic al festivalului având obligaţia de a publica, la solicitarea concurenţilor, rezultatele obţinute. În cazul unor situaţii de egalitate de punctaj, juriul, împreună cu organizatorii, îşi rezervă dreptul de a institui şi alte premii decât cele anunţate în prezentul regulament sau, în funcţie de valoarea lucrărilor, să redistribuie unele premii.

Pentru concurenţii care participă la două sau toate secţiunile din concurs şi ale căror creaţii sunt evaluate cu note care îi plasează pe podium, se va acorda un singur premiu, cel mai mare, evident pentru cea mai bună creaţie.

Organizatorii asigură masa, cazarea, şi decontarea cheltuielilor de transport pentru membrii juriului.

Pentru premianţi şi invitaţi, organizatorii asigură masa şi cazarea.

Creaţiile laureaţilor şi ale altor concurenţi, care vor obţine punctaje apropiate de cei plasaţi pe podium, se vor regăsi într-un volum colectiv, ce se va edita cu prilejul Festivalului, în scopul promovării evenimentului şi valorizării alb-umorului, de la tinereţe pân’ la bătrâneţe.

Informaţii suplimentare:
– Elena Anghel, e-mail: elenaanghel@cjalba.ro, telefon 0749010620;
– Dorel Lazăr, e-mail: dorellazar54@yahoo.com, telefon 0723919237

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Festivalul Internaţional de Literatură Umoristică şi Caricatură „Alb–Umor 2011”"

  1. robert surdu spune:

    buna initiativa,sper sa pot trimite ceva,succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook