11 aprilie 2017

Festivalul Filmului European 2017

Festivalul Filmului European se deschide anul acesta la Muzeul Național de Artă şi are loc în București (4 – 11 mai 2017), Iași (12 – 14 mai 2017), Tîrgu Mureș (19 -21 mai 2017), Gura Humorului (19 – 21 mai 2017) și Timișoara (26 – 28 mai 2017). Tot la MNAR este găzduită și o parte din secțiunea specială realizată în parteneriat cu canalul de televiziune ARTE.



În perioada 5-6 mai 2017, prin programul special dedicat artelor (ARTE@MNAR), o expoziție-instalație audio-vizuală, publicul are parte de o incursiune în istoria modernă a artei, în colecția privată a lui Serghei Ivanovici Șukin și descoperă detaliile operei lui Hieronymus Bosch prin tehnologie VR.

Secțiunea specială ARTE este disponibilă parțial și la Centrul Ceh, unde are loc proiecția filmului „Notes on Blindness” (2016), ce include și o componentă VR. Filmul se bazează pe jurnalul lui John M. Hull, și tratează experiența senzorială și psihologică a pierderii treptate a văzului.

La Institutul Cervantes se pot viziona peliculele:

  • „La permanence” (2016) de Alice Diop – despre umanitatea regăsită într-un cabinet medical, unde migranții primesc tratament gratuit, și în același timp o critică la adresa societății care emană doar prosperitate, dar lasă leadership-ul ca o problemă a noastră personală.
  • „Asediul” (2016) de Rémy Ourdan, care spune povestea universală a modului în care civilizația se confruntă cu o provocare teribilă pentru existență și luptă pentru supraviețuire.
  • „Hitchcock/Truffaut” (2015) de Kent Jones, în cu totul alt registru, pătrunde într-un dialog celebru între cele două personalități legendare.

Celelalte cinci secțiuni speciale ale FFE sunt: Agora, LUX, Bandă desenată, Public tânăr, Republica Moldova.

  • Agora – Pentru că filmul, care este mult mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă care să reflecte diferite ipostaze ale societății, Festivalul inaugurează Agora, o platformă de dezbatere menită să stârnească dialogul pe teme care privesc societatea, având ca punct de start trei filme din festival: „Asediul” (2016), „Marija” (2016) și „Fixeur” (2016).
  • LUX – Cu sprijinul generos al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, sunt oferite publicului cele trei filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European (cea de a zecea): „Viața mea de dovlecel” (2016), „Toni Erdmann” (2016) și „A peine j’ouvre les yeux” (2016).
  • Bandă desenată – Pentru a celebra Salonul European de Bandă Desenată, pe 8 mai 2017, FFE propune o seară de filme inspirate din benzi desenate: „Fata fără mâini” (2016), „Ministrul francez” (2013), „Pisica rabinului” (2011) și „Aya din orașul Yop” (2013).
  • Public tânăr – copiii și adolescenții sunt invitați la un bogat program de scurtmetraje și lungmetraje.
  • Republica Moldova – cinci producții realizate în Republica Moldova.
SlabAcceptabilOKBunExcelent 11 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook