Festivalul-concurs de literatură „Rezonanţe Udeştene”, ediţia a XXV-a
Festivalul-concurs de literatură „Rezonanţe Udeştene”, ediţia a XXV-a, se desfăşoară doar online în perioada 21-30 iunie 2021. Concursul îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul creatorilor din literatura de astăzi și se desfăşoară pe trei secţiuni: poezie, proză scurtă şi reportaj literar.
Conform regulamentului concursului, sunt acceptate în competiție lucrări nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare, tehnoredactate cu diacritice. La concurs pot participa autori de orice vârstă, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, nu au debutat editorial şi nu au obţinut Marele Premiu la ediţiile precedente ale concursului. Lucrările sunt trimise pe adresa electronică: ioanmanole2010@gmail.com, până pe 20 iunie 2021. Ele poartă, în loc de semnătură, un motto ales de autor, un singur motto care se regăsește pe fiecare pagină, deasupra titlului lucrării.
Într-un fişier separat se trimite un Curriculum Vitae (CV) al autorului (având acelaşi motto), care conţine numele şi prenumele autorului, locul şi data naşterii, studii, activitate literară, adresa completă, numărul de telefon şi adresa electronică.
La secţiunea poezie, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum cinci şi maximum zece poezii.
La secțiunea proză scurtă, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum o proză scurtă și maximum trei.
La secțiunea reportaj literar, fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu un reportaj de maximum cinci pagini.
Un concurent poate participa la toate secţiunile.
Lucrările nu se returnează, ele urmând a intra în patrimoniul concursului „Rezonanţe Udeştene”, iar laureaţii sunt publicaţi în „Caiete udeştene”, volum editat pe suport electronic de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina.
Reguli de redactare
Textele tuturor secțiunilor se redactează în Word, font Times New Roman, corp 12; spațiere: la un singur rând. Nu se admit texte fără diacritice. Textele sunt redactate cu „â/sunt”. Organizatorii competiției spun că toți concurenții „respectă normele în vigoare: vezi Academia Română, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ed. a II-a revizuită și adăugită, Univers Enciclopedic, București, 2010”.
Premii
Jurizarea și informarea în legătură cu premiile câștigate se realizează tot online. Laureaţii sunt anunţaţi până pe 30 iunie 2021 și primesc premiile acasă, la adresa indicată în CV.
Juriul concursului este alcătuit din critici literari, poeţi, prozatori, redactori-şefi de reviste literare, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Membrii juriului nu pot schimba ulterior ordinea rezultată în urma jurizării.
Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul acordă următoarele premii:
- Poezie – Marele premiu „Magda Isanos„, Premiul I, Premiul II, Premiul III, Premiul „Constantin Ștefuriuc”
- Proză scurtă – Marele premiu „Eusebiu Camilar”, Premiul I, Premiul II, Premiul III
- Reportaj literar – Marele premiu „Mircea Motrici”, Premiul I, Premiul II, Premiul III
Sunt acordate, în funcţie de posibilităţi, şi premii ale unor reviste literare.
Organizatorii au precizat că începând cu cea de-a XVII-a ediţie, Festivalul literar „Eusebiu Camilar – Magda Isanos” de la Udeşti şi-a schimbat denumirea în Festivalul-concurs de literatură „Rezonanţe Udeştene”. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Muzeul Bucovinei, Crai Nou Suceava, Inspectoratul Judeţean Școlar Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria comunei Udeşti, Asociaţia Culturală „Mircea Motrici”, Centrul Cultural „Unirea sub Oadeci” Udeşti, Biblioteca Comunală „Constantin Ștefuriuc” Udeşti.