1 octombrie 2008

Extrem

Vineri, 3 octombrie 2008, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon are loc premiera piesei „Extrem” de William Mastrosimone, traducerea Costin Manoliu şi Anna Maria Popa, în regia lui Sorin Militaru. Scenografia îi aparţine lui Mihai Păcurar, iar muzica lui Vlaicu Golcea. Distribuţia este alcătuită din Crina Mureşan, Mihai Smarandache, Antoaneta Zaharia, Nicoleta Lefter.



Piesa „Extremities” (titlul original) a avut premiera în iulie 1980 la Rutgers Theatre Company, în regia lui John Bettenbender. În New York textul a fost produs pentru prima dată la Westside Arts Center, Cheryl Crawford Theatre, având premiera pe 22 decembrie 1982. Regia era semnată de Robert Allan Ackerman, iar distribuţia era formată din Susan Sarandon, James Russo, Ellen Barkin şi Deborah Hedwall.

Piesa a fost scrisă de către William Matrosimone în anii ’80, având o carieră fulminantă off-Broadway, cu Farah Fawcett în rolul principal. În 1986, piesa a fost ecranizată de către regizorul Robert M. Young, cu aceeaşi Farah Fawcett în distribuţie, actriţa obţinând o nominalizare la Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un rol principal.

În „Extrem”, Mastrosimone tratează problema violului, a agresiunii împotriva femeilor şi a victimelor care, deseori, nu au câştig de cauza în faţa legii, din pricina lipsei dovezilor. Este povestea unei femei, atacată în propria sa casă de către un violator. Ea reuşeşte să facă faţă atacului, chiar să răstoarne situaţia, victima preluând controlul asupra călăului. Problema ei însă de-abia acum începe: să-l elibereze pe agresor, riscând astfel un nou atac, să declare totul poliţiei în ciuda faptului că, din lipsă de dovezi, ar putea să fie socotită drept mincinoasă, sau să îl ucidă pe atacator, devenind astfel o criminală ca şi el?

William Mastrosimone este dramaturg american, născut pe 19 august 1947, în Trenton, New Jersey. A absolvit secţia de dramaturgie a Şcolii de Arte Mason Gross, a Rutgers University. Printre piesele sale se număra „The Woolgatherer”, „Extremities”, „Shivaree”, „Cat’s Paw”, „Bang Bang You’re Dead” (care poate fi descărcată de pe internet şi pusă în scenă de către studenţi gratuit). De asemenea, este autorul unor piese ca „The Afghan Women” şi „Nanawatai” (care stă la baza filmului „The Beast”). Cea mai recentă piesă a sa este „Sleepwalk”, o poveste despre traumele adolescenţilor americani din zilele noastre.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook