26 februarie 2021

Efecte colaterale

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul „Efecte colaterale” de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

Alexandru Repan în „Blues”


Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. Este un bărbat şarmant, cu privire pătrunzătoare şi cu zâmbet cuceritor. A fost fratele mijlociu din „Fraţii Karamazov”, fermecătorul Claudiu, din „Hamlet” sau Lopahin, din „Livada de vişini”. Actorul mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa.

A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă „Scrisoarea III” a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre.

După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă.

În 1961, intră la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.

Alexandru Repan în „Cum vă place”

Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul „Barbu Ştefănescu Delavrancea”. În 1969, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa.

Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului Nottara, amintim (selectiv): „Anonimul” de Ion Omescu (regia Dan Nasta), „O lună la ţară” de Ivan Sergheevici Turgheniev (regia George Rafael), „Crimă şi pedeapsă”, adaptare după romanul lui Fiodor Dostoievski (regia Sanda Manu), „Şi eu am fost în Arcadia” de Horia Lovinescu (regia Dan Nasta), „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri (regia Dan Nasta), „Hamlet” de William Shakespeare (regia Dinu Cernescu), „Întoarcerea la Micene” de Evanghelos Averoff Tossizza (regia Dan Nasta), „Frumoasa istorie a vieţii şi a morţii regelui Henric al IV-lea” de William Shakespeare (regia Lucian Giurchescu), „Patima fără sfârşit” de Horia Lovinescu (regia George Rafael), „Pagini din Craii de Curtea Veche” de Mateiu Caragiale (regia Alexandru Repan), „Mizantropul” de J.B.P. Molière (regia Dan Nasta), „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de Horia Lovinescu (regia Dan Micu), „Noaptea umbrelor” de Horia Lovinescu (regia Dan Nasta), „Karamazovii”, adaptare după „Fraţii Karamazov” de Fiodor Dostoievski (regia Dan Micu), „Insomnie” de Adrian Dohotaru (regia Alexandru Dabija), „Negru şi roşu” de Horia Lovinescu (regia Dan Micu), „Cum vă place” de William Shakespeare (regia Dan Micu), „Livada de vişini” de A.P. Cehov (regia Dominic Dembinski), „Al patrulea anotimp” de Horia Lovinescu (regia Dan Micu), „Regele moare” de Eugène Ionesco (regia Dominic Dembinski), „Jacques şi stăpânul său” de Milan Kundera (regia Petre Bokor), „Arşiţa şi viscolul” de Mihai Ispirescu (regia Dominic Dembinski), „Underground” adaptare după „Azilul de noapte” de Maxim Gorki (regia Alexandru Repan), „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee (regia Radu Gabrea), „Vino la pod, iubita mea!” de Kiszely Gábor (regia Alexandru Repan), „Hora iubirilor” de Arthur Schnitzler (regia Felix Alexa), „Romeo şi Jeannette” de Jean Anouilh (regia Claudiu Goga).

Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes („Rochia albă de dantelă”, „Hanul dintre dealuri”, „Lumini şi umbre”).

Pentru cariera sa artistică remarcabilă, Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat, în anul 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

Alexandru Repan în „Regele moare”
SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Efecte colaterale"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook