6 februarie 2013

De ce este România altfel?

În numai câteva luni, cartea „De ce este România altfel?” de Lucian Boia s-a transformat într-un adevărat fenomen editorial. Cartea a fost, încă din momentul aparitiei, cea mai căutată carte de la Târgul Internaţional Gaudeamus 2012, mai bine de 2000 de exemplare vânzându-se cu ocazia lansării.



Cartea a generat în presa (şi nu numai) discuţii şi dezbateri având ca temă posibilele răspunsuri la întrebarea din titlu. Profesorul Lucian Boia a oferit numeroase interviuri şi au apărut zeci de recenzii. Sute de oameni au participat la întâlnirile cu autorul prilejuite de lansări, la Târgul Gaudeamus sau în noua librărie Humanitas de la Cişmigiu. Interesul deosebit al pubicului a făcut ca un tiraj de 30.000 de exemplare sa fie epuizat în numai două luni.

Lucian Boia spune: „Ţările şi naţiunile sunt diferite. Asemănătoare şi diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană? Modul extravagant în care s-a derulat psihodrama politică din varq anului 2012 a lăsat impresia că ţara e defectă. Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionaţi decât românii, obişnuiţi cât de cât cu ei înşişi, dar până şi printre români exasperarea creste. Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar de ieri, de alaltăieri. Să fie un blestem? Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru.”

Gabriel Liiceanu explică: „Boala despre care vorbeşte domnul professor Lucian Boia are două aspecte: selecţia mizerabilă a valorilor şi capacitatea ieşită din comun a poporului nostru de a se ghida după aranjamente, după relaţii personale, nu după norme şi legi.”

Silviu Sergiu a punctat în Evenimentul Zilei: „Este o carte în care adevarul e spus până la capăt, oricât de dureros ar fi el.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook