13 martie 2013

Dansatoarea din umbră

Clive Owen, Andrea Riseborough și Gillian Anderson joacă împreună în „Dansatoarea din umbră” („Shadow Dancer”), o coproducţie britanico-irlandeză în regia James Marsh (câştigătorul Premiului Oscar pentru Cel mai bun documentar cu „Man on Wire”, 2008), inspirată de luptele dintre MI5 (serviciul britanic de informaţii) şi IRA (Armata Republicană Irlandeză), din perioada ‘80-’90. Premiera în România are loc vineri, 15 martie 2013, la Cinema Elvira Popescu. Filmul va rula la Cinema Studio, Elvira Popescu, Cinemacity Cotroceni, Cinemacity Sun Plaza, Grand Cinema Digiplex (Băneasa), Movieplex Cinema Plaza și Hollywood Multiplex, din București. Shadow Dancer va intra ulterior la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Țăranului Român şi la Union (București), la Cityplex din Constanţa și din Braşov și la cinema Victoria din Cluj.



O membră activă a IRA (interpretată de Andrea Riseborough) este arestată în timpul unui atentat cu bombă eşuat în metroul londonez. Femeia acceptă să devină informator al serviciului MI5 (reprezentaţii fiind interpretaţi de Clive Owen şi Gillian Anderson), de dragul copilului său minor. Ea se întoarce în Belfast, la familia sa care este în intregime implicată în operaţiuni IRA.

Povestea se complică încă de la prima misiune. Femeia este presată de autorităţi să livreze informaţii despre operaţiunile IRA, iar „colegii” de reţea o suspectează de trădare şi riscă moartea. În tabăra cealaltă, agentul care o racolează răspunde pentru viaţa ei, însă se trezeşte prins în jocurile de culise din MI5 care pot duce la sacrificarea sursei sale.

Regizorul James Marsh a declarat despre Clive Owen: “De cum am citit scenariul, prima alegere a fost Clive Owen în rolul lui Mac, agentul MI5. Clive este un actor sclipitor şi acest scenariu a fost pentru el ocazia de a-şi extinde talentul, făcînd acest personaj, destul de opus rolurilor de acţiune pe care le-a avut pînă acum.”

Tom Bradby, scenaristul filmului şi autorul cărţii omonime, a mărturisit: “Eu mi-l imaginasem pe Mac ceva mai agresiv, însă Clive a hotărât să-l joace în mod diferit.”

Regizorul James Marsh a adăugat despre personajul interpretat de Clive Owen: “Când îl vezi pe Mac la începutul filmului, ai senzaţia că îl intuieşti, că ştii genul acesta de agent al unui serviciu secret. Apoi observi că omul are o conştiinţă. Lucrează pentru o organizaţie despre care începe să aibe dubii că face lucrurile cum trebuie. În plus, simte o responsabilitate pentru fata pe care el a racolat-o şi, deci, a implicat-o în povestea asta. Până la final va fi prins la mijloc, între ciocan şi nicovală.”

Distribuţia

Andrea Riseborough (care o interpretează pe Colette McVeigh, membră IRA, dar şi informator MI5) este născută în Marea Britanie şi joacă de la vârsta de 9 ani. Are o serie de roluri în teatru şi în filme de televiziune, iar în 2005 obţine premiul Best Newcomer (Cel mai bun debutant), alegerea publicului spectator de teatru (Theatre Goers Choice Awards).

Primul ei rol (cameo) într-un film de cinema este în 2006, în „Venus”, regia Roger Michell, cu Peter O’Toole.

În 2008 joacă rolul lui Margaret Thatcher în filmul de televiziune „The Long Walk to Finchley”, o producţie BBC, rol pentru care este nominalizată la premiul BAFTA. În acelaşi an apare în piesa „Two Polish-Speaking Romanians” (la Soho Theatre) şi are un rol în „The Devil’s Whore” (Channel 4), pentru care obţine premiul de Cea mai bună actriţă la Royal Television Society (RTS) Awards UK în 2009.

Recent a putut fi văzută în drama SF „Never Let Me Go” (2010), alături de Charlotte Rampling, Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield; în „Made in Dagenham” (2010); sau alături de Helen Mirren în „Brighton Rock” (2010). Acesta din urmă a fost şi ocazia cu care s-a făcut remarcată de către echipa lui „Shadow Dancer” (producătorul Chris Coen şi regizorul James Marsh).

În curând o veți putea recunoaşte pe tânăra actriţă britanică în lungmetrajul „W.E.” (2011), regizat de Madonna – povestea de dragoste dintre King Edward al VIII-lea şi americanca Wallis Simson (Andrea Riseborough). „Resistance” (2011), în regia lui Amit Gupta, este deasemenea un film care încă nu a fost lansat la noi şi în care Andrea Riseborough joacă rolul principal. Alte proiecte recente ale Andreei sunt „Disconnect” (2012) şi „Welcome to the Punch” (2013).

Pentru prestaţia din „Shadow Dancer”, Andrea Riseborough a primit deja British Independent Film Award 2012 pentru Cea mai bună actriţă, Premiul Festivalului de film internaţional de la Edinburgh pentru Cea mai bună performanţă într-un film britanic, Premiul IFTA (Irish Film and Television Awards) pentru Cea mai bună actriţă, premiul Actriţa anului din partea London Critics Circle Film.

Clive Owen (care îl interpretează pe agentul Mac) este un actor britanic binecunoscut publicului din întreaga lume. A debutat în 1988 în filmul „Vroom” al lui Beeban Kidron. Ulterior a avut diverse roluri, precum fratele cu sentimente incestuase din „Close My Eyes” al lui Stephen Poliakoff sau homosexualul trimis în lagărul nazist de la Dachau pe post de evreu în loc de gay din „Bent” (1997), în care a jucat alături de Jude Law şi Mick Jagger.

În 2002 a avut rolul unui asasin CIA cu numele de cod “Profesorul”, cu misiunea de a-l ucide pe Bourne, din „The Bourne Identity” (2002). Ratează misiunea şi este omorât.

În 2004 atinge primul vârf al carierei sale, odată cu rolul din „Closer” (2004), unde joacă împreună cu Natalie Portman, Julia Roberts şi Jude Law. Rol pentru care, un an mai târziu, este nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar şi obţine premiul BAFTA şi Globul de Aur la aceeaşi secţiune.

A apărut împreună cu Angelina Jolie în drama romantică de război „Beyond Borders” (2003) a lui Martin Campbell; cu Charlotte Rampling în thriller-ul „I’ll Sleep When I’m Dead” (2003); în drama de acţiune „King Arthur” (2004), alături Mads Mikkelsen, Stellan Skarsgård şi Keira Knightley; cu Bruce Willis, Benicio del Toro, Rosario Dawson, Mickey Rourke şi Jessica Alba în „Sin City” (2005); cu Jennifer Aniston şi Vincent Cassel în „Derailed” (2005); cu Denzel Washington, Willem Dafoe, Christopher Plummer şi Jodie Foster în „Inside Man” al lui Spike Lee; cu Julianne Moore şi Michael Caine în mult-premiatul „Children of Men” (2006); cu Monica Bellucci şi Paul Giamatti în „Shoot ‘Em Up” (2007); cu Cate Blachet în „Elizabeth: The Golden Age” (2007).

De curând, Clive Owen a jucat cu Julia Roberts în „Duplicity” (2009), în „International” (2009) cu Naomi Watts, în „Boys Are Back” (2009), în „Trust” (2010) şi în „Killer Elite” (2011), cu Robert De Niro şi Jason Statham.

A avut o serie de roluri în seriale pentru TV şi în piese de teatru. Clive Owen a jucat rolul şoferului în seria de scurtmetraje de pe internet „The Hire”, din campania BMW, filme regizate de Ang Lee, Wong Kar-wai, Guy Ritchie sau Alejandro Gonzalez Inarritu.

Clive Owen spune: “Niciodată n-am fost interesat să joc roluri de băieţi buni. Tot timpul am fost atras de personajele periculoase. Aceste roluri sunt de obicei de departe mult mai interesante şi nu mi-e frică să le fac.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook