1 noiembrie 2022

Cum se face un Festival „altfel”

Asociația CRIES a preluat provocarea de a face un Festival „altfel”, subscriind principiilor de solidaritate și sustenabilitate, selectând atent expozanții, producătorii de conținut și artiștii, lansând în spațiul public o declarație de principii și invitând la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de crize și foamete.

Mihaela Vețan, președinte al asociației CRIES, inițiatoare a Festivalului LA PAS, a declarat:

„Au fost discuții de luni de zile în echipa CRIES cu privire la întrebarea <>. Am încercat să adunăm în jurul nostru și al Festivalului oameni care subscriu acestor principii. Și sperăm că, prin activitățile pe care le-am direcționat timp de 34 de ore 🙂 către timișoreni și vizitatori, aceștia au plecat mai gânditori și mai responsabili”

Timp de trei zile, Parcul Rozelor a găzduit programul complex al Festivalului LA PAS, dedicat tuturor vârstelor, care a inclus peste 35 de activități precum degustări, dezbateri, prezentări, concerte și ateliere de lucru:

  • Peste 7000 de persoane au investigat împreună legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil în Parcul Rozelor din Timișoara.
  • „A fost o experiență extrem de interesantă. Un festival unde lumea e grijulie, curioasă și foarte doritoare să afle informații despre un consum atent” – spune unul dintre cei peste 90 de voluntari tineri implicați în Festival
  • „Într-adevăr a fost foarte diferit față de alte festivaluri la care am mai fost. Oamenii erau altfel…extrem de interesați să achiziționeze nu doar produsul nostru, cât și munca, dăruirea și ideile noastre pe care le-am pus în acel produs” – mărturisește unul dintre cei peste 50 de artizani și producători de hrană „curată, bună și etică” (principiile mișcării SlowFood).

Sergiu Florean, responsabil concept Festival LA PAS:

„Am selectat 50 de artizani – producători locali, producători care respectă principiile SlowFood, reprezentanți de întreprinderi sociale. Am avut și două start-up-uri sociale cu care am colaborat, o unitate de cazare și un furnizor de legume locale pentru bucătarii care au gătit în Festival. Am supus atenției și valorile noastre privind sustenabilitatea și solidaritatea, care s-au materializat în diferite acțiuni, precum cea în care în Festival nu am avut apă îmbuteliată de vânzare, apa fiind oferită gratuit tuturor. La un număr de 7000 de vizitatori ai Festivalului, putem asuma că am evitat cel puțin folosirea a 7.000 de sticle de plastic, de unică folosință, deși credem că impactul este mult mai mare.”

Programul LA PAS, demarat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara în 2018, în contextul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, încurajarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul oamenilor.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook