14 octombrie 2022

,,Cultură și societate în vremea Monarhiei” – simpozion internațional la MNAR

Muzeul Național de Artă al României organizează sâmbătă, 22 octombrie 2022, între orele 9:00 și 18:00, simpozionul internațional ,,Cultură și societate în vremea Monarhiei”, în contextul celebrării Centenarului Încoronării regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia în anul 1922. Evenimentul se desfășoară sub auspiciile Familiei Regale a României.

Tematica generoasă urmărește să pună în lumină implicarea și aportul persoanelor regale în dezvoltarea culturii și societății românești. Contribuția regilor și reginelor României la cristalizarea tuturor etapelor de edificare a țării (1866-1947), a fost o componentă deosebit de importantă a sintezei culturale românești și a facilitat realizarea de facto a unității naționale.

Lucrările care vor fi prezentate în cadrul simpozionului se adresează specialiștilor din muzee, cercetătorilor, studenților, colecționarilor, creatorilor de conținut media și, în general, publicului interesat de istoria Monarhiei în România.

În deschidere vor lua cuvântul Călin Stegerean, directorul Muzeului Național de Artă al României și Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu. Vor susține prezentări istoricii Vasile Docea (Universitatea de Vest din Timișoara), Sorin Liviu Damean (Universitatea din Craiova), Cristina Păiușan-Nuică (Muzeul Național de Istorie a României), Ștefania Dinu (Muzeul Național Cotroceni), Sorin Cristescu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară), Adriana Dumitran (Biblioteca Națională a României), Carmen Tănăsoiu (Muzeul Național de Artă al României), arhitectul Augustin Ioan (Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”), istoricii de artă Shona Kallestrup (Universitatea St Andrews, Scoția – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), Adrian Buga (fost consilier de artă al Regelui Mihai), Marian Constantin, istoricul literar și traducătoarea Silvia Irina Zimmermann (Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied – Germania).

Coordonatorul acestui proiect este dr. Carmen Tănăsoiu, istoric specializat în istoria mentalităților, conservator la Muzeul Național de Artă al României, care s-a dedicat istoriei și iconografiei Familiei Regale a României, argintăriei liturgice, podoabelor și bijuteriilor. Autoare, coautoare și colaboratoare a numeroase volume de istorie și albume de artă, precum și organizator al unor expoziții ale Muzeului Național de Artă al României, Carmen Tănăsoiu este laureată a Marelui Premiu al Comitetului Național Român ICOM (2012).

Participarea la eveniment este gratuită, în limita celor 100 de locuri disponibile, iar programul simpozionului va putea fi consultat pe site-ul: www.mnar.arts.ro.
De asemenea, pe platforma ZOOM, evenimentul va fi transmis live: https://us06web.zoom.us/j/85164974542?pwd=L2lpVkw2L21xMVVjRmY0Z2M1d1krUT09
Meeting ID: 851 6497 4542
Parolă: 221022

Un eveniment realizat cu sprijinul Asociației „Prietenii Muzeului Național de Artă al României” și al „Athénée Palace Hilton”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook