9 martie 2017

Cugetări. Dialog despre Guvernarea Florenţei

Librăria Humanitas de la Cişmigiu este gazda unei seri italiene dedicate volumului bilingv „Cugetări. Dialog despre Guvernarea Florenţei” de Francesco Guicciardini care are loc vineri, 10 martie 2017, de la ora 19:00. Volumul a apărut recent la Editura Humanitas, în colecţia „Biblioteca Italiană”, cu o prefaţă de Carlo Varotti şi traducere, cronologie, note şi îngrijirea ediţiei de Corina Anton. La eveniment participă Carlo Varotti, profesor al Universităţii din Parma, specialist în gândirea politică a Renaşterii şi în istoriografia umanistă şi renascentistă, Corina Anton, asistent în cadrul Universităţii Bucureşti, Catedra de Italiană, specialist în literatura Renaşterii italiene şi istoria culturală a Evului Mediu, şi Cătălin Avrămescu, doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti şi docent al Universităţii din Helsinki, conferenţiar la Facultatea de ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri de istorie a gândirii politice.Carlo Varotti consemnează:

Unul dintre cei mai mari jurişti, politicieni şi istorici ai Europei moderne, Francesco Guicciardini s-a aflat multă vreme în serviciul papilor, mai întâi al lui Leon X, apoi al lui Clement VII, membri ai familiei Medici şi florentini ca şi el. În general a ocupat funcţii deloc uşoare: a fost guvernator al unor teritorii periferice ale Statului Papal, precum Modena şi Reggio Emilia (din 1516), sau veşnic sfâşiate de violente lupte feudale, ca Romagna (al cărei guvernator a fost din 1524). În timpul gravei crize politice de după bătălia de la Pavia (februarie 1525), când însuşi regele Franţei a fost luat prizonier, iar împăratul Carol Quintul părea că va deveni stăpânul absolut al Italiei şi al unei mari părţi a Europei, Guicciardini a jucat un rol de prim-plan pe scena politicii internaţionale. […] Cele două opere propuse în acest volum înglobează experienta politică şi umană al cărei moment de cotitură este constituit de tragică jefuire a Romei din 1527.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook