11 aprilie 2017

Constellation

Editura Humanitas Fiction invită publicul la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 12 aprilie 2017, ora 19:00, alături de Mihaela Dedeoglu, Adina Diniţoiu şi Marius Constantinescu, la lansarea romanului „Constellation” de Adrien Bosc, distins în 2014 cu Marele premiu al Academiei Franceze. Întâlnirea este moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.



În noaptea de 27 spre 28 octombrie 1949, avionul Constellation, „nouă cometa a companiei Air France”, care plecase de la Paris către New York, se striveşte de muntele Redondo, în largul arhipelagului Azore. La bord se aflau 48 de pasageri şi membri ai echipajului, celebrităţi precum boxerul Marcel Cerdan, iubitul lui Édith Piaf, cea care, nerăbdătoare să-l strângă în braţe, îi ceruse să ia avionul, în locul vaporului, violonista Ginette Neveu, eleva lui Enescu, Kay Kamen, „zână bună a fraţilor Disney”, pictorul Bernard Boutet de Monvel, redactorul-şef al publicaţiei Dernières Nouvelles d’Alsace – dar şi o tânără muncitoare într-o fabrică alsaciană de textile, cinci păstori basci plecaţi să-şi încerce norocul peste ocean şi mici afacerişti – un fermier sirian, un industriaş cubanez, un avocat american, un şofer irakian.

Ce capriciu al destinului a adus aceşti oameni împreună? Pentru a răspunde, Adrien Bosc reface pas cu pas călătoria lor, conturând un portret de grup emoţionant, pe măsură ce clepsidra timpului se schimbă de la un capitol la altul: pe aerodrom, pe stâncile golaşe din Azore, în perioada crizei din 1929, sau mai târziu, în 1982, într-o emisiune de televiziune. Adrien Bosc reaprinde toate cele 48 de stele stinse în tragica noapte, ascultă vocea fiecărei victime şi îi spune povestea, dându-i din nou viaţa. Îmbinând scriitura jurnalistică şi aventură romanescă, autorul reuşeşte să creeze legături între pasageri şi evenimentele timpului lor.

Le Figaro Magazine consemnează:

Adrien Bosc stăpâneşte foarte bine naraţiunea şi tehnica scriiturii, iar primul său roman străluceşte în galaxia uneori înceţoşată a debutului literar.

Wall Street Journal scrie:

Că toate marile romane, „Constellation” e construit din cercuri concentrice. Poate fi citit ca o descriere concisă a tragediei şi a victimelor sale. Poate fi înţeles ca un profil amplu al modernităţii aflate la zenit, căci sportul, arta, industria, chiar zborul în sine cunosc o perioadă de glorie posibilă, în parte, şi datorită contribuţiei unora dintre bărbaţii şi femeile care au murit în acest accident.

Sau poate fi considerat o meditaţie asupra hazardului, sorţii şi a vinovăţiilor care uneori se ascund în noi, alteori în stelele noastre. Oricum am alege să citim această carte minunată şi plină de farmec, satisfacţia va fi pe măsură.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prealabile prin Eventbook.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook