18 decembrie 2008

Colindătorii din Râşca

Vineri, 19 decembrie 2008, la ora 18, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti), în cadrul seriei „Ultimii rapsozi”, vor încânta publicul Colindătorii din Râşca. În prag de Crăciun, programul iniţiat de Grigore Leşe la ICR propune sonorităţi de sezon din Ţara de Sus a Moldovei. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Râşca, judeţul Suceava.

Grigore Leşe spune:

I-am cunoscut pe râşcani în 2003, de hramul Sfântului Ilie, şi de atunci îi vizitez în fiecare an. M-au impresionat atât dezinvoltura, bucuria cu care cântau cât şi francheţea cu care s-au apropiat de mine. Aveam în faţă un grup vocal bărbătesc în care îşi uneau vocile tineri, veterani de război, preotul şi chiar primarul localităţii, dând ascultare întru cântat preotesi, Mihaela Grădinaru. Licenţiată în teologie şi litere a ales să trăiască în satul ei şi să participe alături de râşcani la întreaga viaţă a comunităţii: hori şi baluri, hramuri, nunţi, înmormântări. Mi-a mărturisit că numai aşa se simte împlinită, împlinind construcţia părinţilor ei, şi ei dascăli dăruiţi satului.
La întâlnirea din decembrie va veni la ICR şi moş Constantin Rădăşnu. Rămas văduv în floarea tinereţii, şi-a învins singurătatea pictând icoane şi citind. Disputa dintre Trup şi Suflet a lui Dimitrie Cantemir mărturiseşte că l-a impresionat îndeosebi. A visat să construiască o troiţă şi a construit o bisericuţă trainică la răscruce de drumuri. Singur. Fără niciun ajutor. Cu o mână şi jumătate.
Evlavioşi, cumpătaţi, statornici, cu un subtil simţ al umorului, oamenii din satele noastre continuă să ne dea esenţiale lecţii de viaţă. De câte ori mă despart de bărbaţii din Râşca am sentimentul că ceea ce este adevărat este veşnic, iar acest lucru îmi dă puterea să merg mai departe şi să cred în forţa spirituală a acestui neam.

„Ultimii rapsozi”, program lunar al ICR, oferă publicului citadin posibilitatea de a se familiariza cu folclorul autentic – atât cel tradiţional românesc, cât şi cel al minorităţilor din România. Un deziderat urmărit prin acest program este conştientizarea faptului că arta tradiţională, reprezentând o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu imaterial care trebuie respectat şi păstrat.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook