27 mai 2010

Cod galben de crimă

New Films International România îi prezintă pe Adrien Brody, Elsa Pataky şi Emmanuelle Seigner în filmul „Cod galben de crimă” („Giallo”), în regia lui Dario Argento, cu un scenariu de Jim Agnew, Dario Argento şi Sean Keller. Filmul este prgramat în premieră pe 4 iunie 2010 la cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City, Cityplex şi Odeon Cineplex – Cluj.Giallo este un gen literar şi cinematografic italian cu specific crime fiction şi mystery. Cuvântul era şi numele generic al romanelor populare cu o tematică de acest fel, editate la sfrşitul anilor 1920 în volume cu coperte din hârtie ieftină, galbenă, de casa de editură Mondadori; seria cuprindea, aproape exclusiv, romane poliţiste de Agatha Christie, Ellery Queen, Raymond Chandler etc. În engleză, yellow este folosit într-un sens mai larg, incluzând horror fiction şi scene erotice.

Genul cinematografic cu acelaşi nume s-a dezvoltat în Italia, în anii 1960 şi îşi are originea în romanele din numita colecţie, dar curând a profitat de avantajele tehnice ale artei cinematografice, transformându-se în producţii horror şi thriller-uri psihologice. Regizorii care l-au ilustrat au fost Sergio Martino, Lucio Fulci, Dario Argento şi Mario Brava.

În film, întreaga Italie este şocată de faptele reprobabile ale unui criminal în serie maniac şi periculos, crescut într-un orfelinat şi cunoscut sub porecla „Giallo”, care îşi alege victimele dintre cele mai frumoase femei din ţară, le răpeste, le torturează în cele mai sadice moduri cu putinţă şi în cele din urma le ucide.

Atunci când ajunge la Torino, însoţitoarea de zbor americancă Linda este foarte ingrijorată de faptul că frumoasa ei soră, Celine, manechin de succes care participă la săptămâna modei de la Milano, nu i-a mai dat nici un semn de viaţă. Speriată de perspectiva ca aceasta să fi căzut în mâinile asasinului psihopat, care tocmai ucisese o studentă asiatică, Linda apeleaza la ajutorul detectivului italian Enzo Avolfi, caruia i s-a repartizat cazul complicat al capturării necunoscutului Giallo. Linda şi Enzo, între care se formeaza o puternica legatura de încredere şi prietenie, încep o cursa contracronometru pentru a o găsi pe Celine înainte ca fata să împărtăşeasca soarta cumplită a celorlalte victime.

Dario Argento s-a născut pe 7 septembrie 1940 la Roma, avându-i ca părinţi pe producătorul de film Salvatore Argento şi pe prezentatoarea de modă Elda Luxardo. Îşi aminteşte că şi-a găsit ideile de filme din poveştile spuse de părinţi şi de alţi membri ai familiei care, la culcare, îl „desfătau” basme înfricoşătoare. După liceu, în loc să meargă la facultate, s-a angajat ziarist la gazeta Paese sera. A scris mai multe scenarii de film, printre care „Une corde, un Colt…” şi capodopera lui Sergio Leone „C’era una volta il West”. Apoi, în 1970, a scris şi a regizat primul său film, „L’ucello dalle piume di cristallo” („Pasărea cu pene de cristal”). Acestuia i-au urmat „Il gato a nove code”, „La porta sul buio: Testimone oculare” (#1,3), „Profondo rosso” ş.a. Realizarea peliculelor „Suspiria”, un film suprarealist horror despre vrăjitoare, inspirat din basmele fraţilor Grimm, ca şi „Inferno”, „Tenebre”, „Phenomena” şi buna primire a acestor thrillere l-au determinat să îmbrăţişeze genul. Filmografia sa în domeniu a fost completată cu „Demoni 2: L’incubo ritorna”, „Opera”, „Due occhi diabolici”, „Dawn of the Dead”, „Trauma”, „Il fantasma dell’opera”, „Non ho sonno” şi multe altele.

Adrien Brody s-a născut la 14 aprilie 1973, la Queens, New York, din tată evreu polonez şi mamă unguroaică catolică. A absolvit New York’s Fiorello H. La Guardia High Scool of Music & Art Performing Arts, unde părinţii l-au înscris ca să-l scape de copiii periculoşi cu care se întovărăşise. După o carieră cinematografică plină de succese, a fost distins cu mai multe premii, printre care şi Oscarul pentru Cel mai bun actor, pentru rolul din filmul „Pianul”, de Roman Polanski (fiind, la cei 29 de ani ai săi, cel mai tânăr actor care câştiga această distincţie). Totodată a devenit cel de al doilea american distins vreodată cu prestigiosul premiu francez César, pentru acelaşi rol. A mai apărut în filmele „Restaurant”, „The Thin Red Line”, „The Village”, „The Jacket”, „King Kong”, „The Darjeeling Limited”, „Hollywoodland”, „Splice”, „The Brothers Bloom” şi multe altele, iar în acest an va fi văzut în peliculele „Predators”, „The Experiment” şi „High Scool”.

Emmanuelle Seigner, actriţă franceză născută la 22 iunie 1966, fost manechin de prezentare a modei şi cântăreaţă, este mai bine cunoscută ca soţie a regizorului Roman Polanski şi pentru rolurile din „The Diving Bell and the Butterfly” şi „Frantic”. A fost nominalizată de două ori la premiul César pentru rolurile secundare din „Place Vendome” şi „La Vie en Rose”.

Elsa Pataki s-a născut la Madrid, avându-i ca mamă pe Cristina Pataki-Medianu, publicistă cu strămoşi români, şi ca tată pe Jose Francisco, biochimist spaniol. A fost membră a companiei madrilene de teatru a lui Angel Gutierrez. A jucat în 22 de episoade ale serialului TV „Queen of Swords” şi în peste zece filme spaniole. Mai recent, a jucat în „Snakes on a Plane” şi în producţie spaniolă „Ninette”, ca şi în filmele de serie neagră „Give ’Em Hell, Malone”, iar acum „Giallo”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook