Ce este o carte bună?
Pe piaţă sunt o mulţime de cărţi, atât de multe, încât uneori devine dificil să alegi. Bineînţeles, fiecare îşi doreşte să citească o carte bună. Dar oare ce este o carte „bună”? Pentru multe cărţi ne ghidăm în această apreciere după părerile criticilor sau ale opiniei publice. Uneori dăm prea multă greutate, în aprecierea unei cărţi, bazându-ne pe celebritatea autorului, chiar dacă nu ştim mai nimic despre el (să nu uităm că un scriitor bun poate scrie si cărţi proaste). Totuşi, în cele din urmă, contează doar dacă o anumită carte îţi place ţie personal. Orice apreciere este relativă la sine, altfel este o însuşire a părerii altuia.
Nu spun că părerile altora, mai ales ale unor oameni „citiţi”, nu sunt importante. Ele au menirea de a trezi interesul, de a arăta posibile căi de urmat, de a revela nuanţe mai greu perceptibile. Rolul lor trebuie însă să se oprească undeva în apropierea noastră. Părerile altora trebuie digerate, indiferent ce autoritate are sursa lor, şi abia apoi însuşite într-un mod personal.
Revenind la întrebare, chiar dacă aprecierea este relativă, cred că există un element comun, relativ şi el. Consider că o carte bună este o carte care te face să gândeşti. Nu contează dacă eşti sau nu de acord cu cele citite, ci doar să-ţi stimuleze gândirea şi creativitatea. De remarcat că, după acest principiu, o carte bună nu îşi impune ideile, ci lasă cititorului libertatea alegerii. Cu cât mai înalt este zborul gândurilor, cu atât mai bună este cartea. Pentru tine.
ai dreptate chiar sunt o prostie
Eu consider ca o carte buna este o carte care te face sa te regsesti in ea , te transporta cu propria magie intr-o lume diferita,fantastica sau uneori chiar supranaturala.O carte buna este una de care te indragostesti , de care nu te poti dezlipi,fara de care nu poti trai,una care devine o parte a vietii tale,sau de ce nu sa devii tu insuti/insati o parte din acea carte.Cand citesti o carte buna numele autorului nu este importanta , ,,ne devine indiferent” asa cum afirma George Calinescu,deoarece continutul ei face posibila trecerea intr-o alta lume,alta dimensiune,unde personajele ne devin prieteni,confidenti,unde impartim cu ei povara omului sau ne bucuram impreuna de ,,adevaratele comori” a vietii.
In concluzie cand citim o carte buna nu punem accent pe numele autorului sau pe celebritatea acestuia.In acest caz numele autorului devine oarecum transparent sau chiar inexistent,punandu-se baza pe continutul interior,pe capacitatea cartii de a ne transpune in lumea ei , de a ne transmite mesajul dorit.
petru asta dau nota 0
ms pt mia prins bine sa stiu aceste lucruri pt ca am avunt nev la tema la sc la rom thx
mie imi place sa citesc carti cu vampiri dar imi place sa citesc povesti si nuvele de ion creanga,mircea santimbreanu,ion luca caragiale etc.cand citesti o carte trebuie sa intelegi ce citesti si sa iti placa.dar acum nu prea mai gasesti copii sau adolescenti care citesc si este foarte nasol pt ei nu isi dezvolta vocabularul ca altii care citesc mult si se pot exprima.si pot avea si o imaginatie bogata.acum toti adolescentii calculatorul este cartea lor zilnica.
a citi o carte buna nu inseamna altceva decit a fixa un punt ,pentru a nu fi ruinat de cineva.Cartile sunt amantele singuraticilor.Crtile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii.
Cartile ne sunt prieteni statornici…Ne sunt sfetnici si nu ne contrazic. Cartile care ne plac sunt si urne pline de amintiri.
Chiar si cartile rele sunt carti, prin urmare ele sunt sacre.
Cartea buna e ca si o conversatie cu un om destept. O carte poate fi comparata cu vecinul tau: daca este buna, nu dureaza prea mult; daca este rea, nu poti scapa suficient de repede de ea. Fiecare carte pe care o citesti este un punct elucidat din necunoscut.
O carte este mai mult decat o structura verbala sau o serie de structuri verbale, este un dialog stabilit cu cititorul, este tonul pe care il impune cititorului si este imaginea schimbatoare sau durabila pe care i-o impune memoriei sale.