19 decembrie 2014

Căutarea

„Căutarea” („The Search”), o poveste emoţionantă despre războiul din Cecenia, în regia și după un scenariu de Michel Hazanavicius (premiul Oscar pentru „The Artist”), cu Bérénice Bejo (cunoscut din „The Artist”) şi Annette Bening (celebră pentru filme precum „The Kids Are All Rigth” şi „American Beauty”), are premiera în România pe 19 decembrie 2014.„The Search” spune povestea a patru personaje prinse în recentul război din Cecenia anului 1999. Patru vieţi din planuri total diferite sunt aduse la un loc de o spectaculoasă întorsătură a destinului. Văzându-şi părinţii omorâţi de soldaţii ruşi pe uliţa din sat, un băieţel cecen fuge şi se alătură valului de refugiaţi. Astfel, ajunge să o întâlnească pe Carole, şefa misiunii EU în regiune şi, cu ajutorul ei, să-şi reia încet încet viaţa. În tot acest timp, sora sa mai mare, care a supravieţuit miraculos masacrului, îşi caută fratele printre miile de refugiaţi ceceni. Al patrulea personaj este Kolia, un tânăr recrut din armata rusă în vârstă de numai 20 de ani, care este complet depăşit şi, ulterior, complet transformat de război.

Anul acesta, pelicula a fost proiectată în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Cannes şi a avut premiera internaţională la Toronto. Filmul a rulat în avanpremieră în deschiderea Festivalului Les Films de Cannes a Bucarest (24-30 octombrie 2014), în prezenţa regizorului Michel Hazanavicius şi a actriţei din rolul principal, Bérénice Bejo.

Regizorul francez Michel Hazanavicius a devenit celebru pentru „The Artist”, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film în 2011, și a încă patru premii Oscar (Cel mai bun actor în rol principal – Jean Dujardin, Cel mai bun regizor, Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră originală). Hazanavicius este singurul cineast francez al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. El şi Roman Polanski sunt singurii regizori francezi care au primit premiul Oscar pentru Cel mai bun regizor.

Înainte de „The Artist”, Hazanavicius a regizat două parodii la filmele cu spioni. Prima este „OSS 117: Cairo, Nest of Spies” (2006), un succes de box office în Franţa (peste 2.000.000 spectatori), cu Jean Dujardin şi Bérénice Bejo, distribuit şi în România. Apoi, doi ani mai târziu, continuarea sa: „OSS 117: Lost in Rio” (2009), deasemenea un film foarte bine primit de public.

Actriţa Bérénice Bejo este cunoscută pentru rolul feminin din „The Artist”, filmul aducându-i, pe lângă cel mai important premiu, şi alte nominalizări la Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA. În România aţi putut-o vedea anul trecut în comedia „Domnişoara populară” (2012).

În filmul „The Search”, Bérénice Bejo joacă rolul unei activiste pentru drepturile omului care face tot posibilul să atragă atenţia asupra atrocităţilor care au avut loc în conflictul ruso-cecen din 1999.

Bérénice Bejo este soţia cineastului Michael Hazanavicius. Ea este născută în Buenos Aires şi stabilită în Franţa împreună cu familia, din cauza dictaturii militare din Argentina acelei perioade. El este născut în Franţa, la Paris, însă originile sale – bunicii – sunt în Lituania.

„The Search” este un remake după filmul omonim american regizat de Fred Zinnermann în 1948. Evident, în filmul original acţiunea nu are loc în Cecenia, ci în Germania de după Al Doilea Război Mondial.

Hazanavicius spune că ideea i-a venit în 2004, în timp ce era coscenaristul şi coproducătorul unui documentar pentru televiziune, Rwanda: History of a Genocide. Unul dintre cei patru regizori (Raphäel Glucksmann) era fiul lui André Glucksmann, unul dintre puţinii intelectuali francezi care au încercat pe atunci să alerteze opinia publică despre evenimentele tragice din Cecenia. În plus, una dintre cunoştinţele lui Hazanavicius din Rwanda i-a retrimis acestuia un mail care se termina cu o frază care l-a marcat pe regizor: “… Şi, mai mult decât filme documentare, avem nevoie de filme reale, filme care să spună povestea a ceea ce se întâmplă aici, pentru ca lumea să înţeleagă.”

“Am vrut să fac un film despre Cecenia, nu în ultimul rând pentru a contracara teoria absurdă cum că toţi cecenii sunt nişte terorişti,” spune Hazanavicius. “Încă mă mai gândeam cum să abordez povestea, când cineva mi-a arătat The Search făcut de Fred Zinnermann, în 1948.” Filmul din 1948 spune povestea unui băieţel de 9 ani, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, care, la finele războiului, fuge din tabăra de refugiaţi şi ulterior este căutat de mama sa prin toată Europa. “După ce am văzut acest film minunat am fost convins că o drama este cea mai potrivită abordare pentru filmul meu,” spune regizorul francez.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook