10 septembrie 2013

Catalogul „David Bowie is…” poate fi al tău după ce vezi „Eu şi tu”

Toţi fanii David Bowie sunt chemaţi la filmul „Eu şi tu” („Io e te„) de Bernardo Bertolucci. Dacă nu aţi reuşit să ajungeţi la expoziţia revoluţionară „David Bowie is…” din Londra, atunci puteţi intra în posesia unui catalog dedicat starului britanic. Trebuie doar să mergeţi la cinema pentru a vedea filmul şi, când se depăşesc 5000 de spectatatori, un norocos va primi catalogul.Expoziţia, o veritabilă călătorie în universul avangardist a lui David Bowie, este surprinsă în catalog. Numeroase piese din arhiva personală a lui David sunt expuse publicului: schiţe, obiecte de inspiraţie, fotografii inedite, mărturii personale despre modalitatea sa de a compune versuri. Printre acestea se află şi 60 de costume de scenă sau piese vestimentare create special pentru artist de designeri faimoşi, cum ar fi costumul Ziggy Stardust, purtat in 1972 – realizat de Natasha Korniloff. Printre ele, pardesiul imprimat cu steagul britanic, creat de designerul Alexander McQueen pentru fotografia de pe coperta albumului „Earthling”.

David Bowie este un artist inedit, transdisciplinar şi încă de la începutul anilor ’60 a revoluţionat lumea artei. A influenţat într-un mod unic multe generaţii prin performance-urile susţinute. De la muzică, stil vestimentar excentric până la idei ingenioase de scenografie. Sursele sale de inspirație sunt filosofia şi literatura. Artistul cameleon este actor de film şi de teatru, regizor, inginer de sunet, artist vizual, compozitor şi cântăreţ.

Nu este de mirare că marele regizor italian Bernardo Bertolucci a introdus melodia „Ragazza Sola” a lui David Bowie pe coloana sonoră. Modul lui David de a nimici accentul englezesc în favoarea celui italian l-a mişcat pe regizor: „reţinusem acest cântec ca pe unul special”. Pe lângă această minunată compoziţie, cântecele formaţiilor The Cure, Arcade Fire, Muse şi Red Hot Chilli Peppers au adus ambientului de film eticheta de ” totul e posibil”, mărturiseşte Bertolucci.

Ambii artişti sunt extrem controversaţi şi sunt nonconformişti get-beget. Bertolucci este cunoscut pentru polemicile iscate de pe urma obsesiei faţă de trio-urile conjugale din filmele sale, iar pe de altă parte, Bowie, fire liberă şi rebelă, şi-a construit biografia de la an la an cu numeroase scandaluri din cauza înclinaţiei sale sexuale. 

Cei doi sunt aduși împreună de „Eu şi tu”, un film emoţionant despre relaţia şi viaţa dificilă a doi fraţi vitregi. Lorenzo este un tânăr inteligent, dar introvertit şi problematic. În loc să meargă în excursie la munte, preferă să stea departe de toată lumea. Se ascunde în subsolul casei şi se bucură de singurătate. Liniştea îi este spulberată de Olivia, care caută la rândul ei să se izoleze de ceilalţi, ca să scape de dependența de heroină. Acestă situaţie creează o legătură oscilantă între ea şi Lorenzo. Un întreg amalgam de sentimente şi de stări.

Versiunea italiană a melodiei lui Bowie îi aparţine lui Mogol (Giulio Rapetti), faţă de care Betolucci are numai laude. În loc să traducă versurile originale, el a creat o poveste de dragoste între doi tineri. Amândoi se simt singuri şi îşi duc propria suferinţă în spate. Dar atunci când se întâlnesc, totul este învăluit în aura speranţei. „Ragazza Sola” se potriveşte cu povestea filmului, deși nu e vorba de dragoste romantică.

Ca să te înscri la tombolă, trebuie să trimiţi un mesaj la adresa davidbowieconcurs@gmail.com cu numele tău complet şi numărul de telefon. Păstrarea biletului de film este obligatorie. Perioada de desfăşurare a concursului este 10 septembrie – 31 octombrie 2013.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook