12 iunie 2008

„Candid” premiat la Praga

Teatrul Ţăndărică s-a întors de la cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Mondial al Teatrelor de Păpuşi de la Praga (Republica Cehă), cu un premiu important, cel pentru cel mai bun regizor, acordat lui Cristian Pepino pentru spectacolul „Candid”.

La această ediţie, după o selecţie riguroasă, din peste 200 de producţii de teatru şi film de animaţie, au rămas în concurs 35 de teatre, fiind prezente ţări de pe toate meridianele lumii (Belgia, Olanda, Brazilia, Franţa, Danemarca, Italia, Slovenia, Turcia, Rusia, China, Japonia, Mexic, Germania, Croaţia, Ucraina, Republica Cehă, Bulgaria, Argentina, Cipru, Marea Britanie, Grecia, Thailanda, Iran, Bosnia şi Herţegovina, Polonia,România ş.a.). Pe parcursul celor 10 zile de festival, spectatorii au avut ocazia să vadă diferite modalităţi de expresie artistică, tehnici de animaţie, cele mai neaşteptate obiecte animate, păpuşi clasice, tradiţionale, construite din materiale diverse (lemn, textile, latex, burete, hârtie), one-man-show-uri, dar şi spectacole de anvergură, texte clasice, precum şi scenarii originale. Peste 300 de artişti marionetişti s-au întâlnit în oraşul devenit pentru câteva zile capitala mondială a teatrului de păpuşi.

Festivalul de la Praga a oferit o panoramă a mişcării actuale a teatrului de animaţie fiind, totodată, un important eveniment cultural, coordonat de Todor Ristic – directorul său artistic, un manager inteligent, care a făcut din păpuşărie o pasiune şi o raţiune de a trăi. În acest context, selecţionarea spectacolului „Candid” (regia, scenografia, scenariul, animaţia digitală Cristian Pepino, interpreţi Mihai Dumitrescu, Marin Fagu, Liliana Gavrilescu, Daniela Lungeanu,Petronela Purima) a reprezentat o recunoaştere şi o confirmare a valorii şcolii româneşti de animaţie. Prezentat în cadrul secţiunii pentru adulţi, spectacolul Teatrului Ţăndărică a stârnit comentarii elogioase privind originalitatea reinterpretării în cheie parodică a textului lui Voltaire şi a tehnicilor de mânuire, a talentului artiştilor păpuşari.

Institutul Cultural Român din Praga s-a implicat în mediatizarea prezenţei Teatrului Ţăndărică la Praga, dar şi în organizarea deplasării.

Premiul obţinut la Praga se adaugă palmaresului acestui spectacol, „Candid” fiind premiat anul trecut la festivalurile de gen de la Cluj Napoca şi Galaţi. Acelaşi spectacol a fost invitat şi la Sibiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru, unde a strârnit interesul publicului şi al oamenilor de teatru prezenţi în număr mare în cocheta sală a Teatrului Gong.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook