1 octombrie 2008

Bright Lights, Big City

Romanul „Bright Lights, Big City” de Jay McInerney a fost publicat în 1984, pentru a fi ecranizat în 1988 în filmul cu acelaşi nume, regizat de James Bridges. Romanul surprinde segmente din viaţa unui newyorkez prins în ritmul haotic al oraşului, un personaj-tipic al metropolei americane din anii ’80, a cărui existenţă pare să se rateze pe toate planurile, pornind de la cel personal şi culminând cu cel profesional şi social.


Titlul cărţii corespunde unui celebru blues din anii ’50, semnat de binecunoscutul muzician de R&B Jimmy Reed. Mai târziu, cântecul a fost preluat de formaţii precum The Rolling Stones şi The Animals. Primele versuri ale cântecului formează un lait motiv al romanului semnat de McInerney: „Bright lights, big city… gone to my baby’s head… I tried to tell the woman but she… don’t believe a word I said”.

Romanul este scris la persoana a doua, fapt ce permite autorului să construiască un personaj fără nume, a cărui identitate poate fi preluată de oricine. Soţia naratorului, Amanda, este atrasă de luminile orbitoare ale New York-ului. Se lansează într-o carieră de fotomodel pe care nici ea, nici naratorul-personaj nu o iau în serios, pentru ca, în cele din urmă, să fie sedusă de acea lume sclipitoare şi, în acelaşi timp, anostă. Povestea se înscrie în limitele unui cotidian al suprafeţelor, lipsit de esenţă, artificial, în care oamenii tind să devină simple elemente de decor.

În ciuda dramei care se conturează, romanul oferă o lectură spumoasă, plină de umor. Personajul-narator este un scriitor cu potenţial, care în timpul zilei lucrează pe post de corector la o revistă literară, unde s-a angajat în speranţa că, la un moment dat, va obţine un spaţiu în care să îşi poată exersa talentul scriitoricesc. În timpul nopţii, viaţa lui se schimbă radical, epuizându-se între petreceri, droguri şi cluburi, un scenariu care maschează ratarea individului şi, pe o scară mai largă, se constituie într-o replică ironică a societăţii profund superficiale din New York-ul anilor ’80.

Jay McInerney este un clasic al underground-ului american. A publicat mai multe romane, printre care „Răscumpărarea”, „Povestea vieţii mele”, „Ultimul sălbatic”. A editat The Penguin Book of New American Voices, a scris scenariul filmului adaptat dupa romanul său „Bright Lights, Big City” şi a colaborat la finalizarea scenariului pentru filmul de televiziune „Gia”. Cea mai recentă carte semnată de Jay McInerney a fost publicată în 2006 sub titlul „Viaţa bună”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook