25 decembrie 2008

Bolt

Din 26 decembrie 2008, „Bolt” vine în România! Walt Disney Animation Studios combină acţiunea, umorul şi emoţia într-o comedie animată originală, absolut hilară, care îmbină acţiunea şi aventura în Disney Digital 3-D.


Pentru super-câinele Bolt (vocea lui John Travolta), fiecare zi este plină de aventuri, pericole şi intrigi – cel puţin până când se opresc camerele de filmat. Când această vedetă a unui serial TV de mare succes este în mod accidental expediată din platoul de filmare de la Hollywood tocmai în New York City, începe cea mai mare aventură a vieţii sale – o călătorie în care străbate ţara, prin lumea reală, pentru a-şi regăsi stăpâna şi partenera din serial, pe Penny (vocea lui Miley Cyrus). Înarmat numai cu iluzia că toate uluitoarele sale puteri sunt adevărate, ajutat de doi tovarăşi de călătorie complet neaşteptaţi – o pisică abandonată pe nume Mittens (vocea lui Susie Essman) şi un hamster obsedat de televizor, pe nume Rhino (vocea lui Mark Walton)—Bolt descoperă că nu are nevoie de superputeri pentru a fi cu adevărat un erou.

“Bolt” reprezintă un important punct de cotitură pentru Studiourile de Animaţie Walt Disney, fiind primul lung-metraj de animaţie conceput şi produs sub îndrumarea lui John Lasseter, Chief Creative Officer pentru Walt Disney şi Pixar Animation Studios, alături de regizorul premiat cu Oscar al filmelor “Toy Story,” “A Bug’s Life,” “Toy Story 2” şi “Cars,” şi Ed Catmull, pionierul animaţiei pe computer care a contribuit la crearea Studiourilor de Animaţie Pixar şi care acum este preşedintele celor două studiouri de animaţie, Walt Disney şi Pixar. “Bolt” marchează debutul regizoral al lui Chris Williams (un veteran Disney cu 14 ani de experienţă la activ, care a lucrat la idee şi la dezvoltarea poveştii) şi al lui Byron Howard (animator Disney din 1994, care a lucrat la “Mulan,” “Lilo & Stitch” şi “Brother Bear”). Clark Spencer, care a fost producătorul lui “Lilo & Stitch” şi producătorul executiv al filmului “Meet the Robinsons,” este producător. Lasseter este producător executiv. Chris Williams şi Dan Fogelman (“Cars”) au scris scenariul. Regizor artistic este Paul Felix. Versatilul compozitor John Powell, al cărui palmares include de la filme grele de acţiune (“The Bourne Identity,” “The Italian Job,” “The Bourne Ultimatum”) până la filme de animaţie foarte îndrăgite (“Shrek,” “Horton Hears a Who,” “Happy Feet”), îşi demonstrează încă o dată talentul cu acest film.
Travolta şi Cyrus fac echipă pentru melodia originală “I Thought I Lost You” (scrisă de Cyrus şi Jeffrey Steele), iar îndrăgitul rocker Jenny Lewis a scris şi a interpretat melodia “Barking at the Moon”.

“Bolt” va fi prezentat în Disney Digital 3-D™ în cinematografe selectate din întreaga lume. Disney Digital 3-D reprezintă cel mai înalt standard pentru iubitorii de cinema, aducând arta şi tehnologia la un nou nivel. Acesta este primul film de animaţie în 3-D de la Disney creat în Studio şi conceput astfel încât să beneficieze la maximum de acest mediu din ce în ce mai popular.

Un supercâine şi un superfilm

În centrul lui “Bolt” se află un câine care dă nas în nas cu o realitate pe care nu o anticipase. Acest câine a atras atenţia producătorului executiv John Lasseter.

“Ceea ce m-a atras cel mai mult la ‘Bolt’, de la bun început, a fost potenţialul de creştere pe care îl avea personajul principal,” spune Lasseter. “După mine, acesta este elementul central, sufletul acestui film. Un film care este doar amuzant, dar nu are suflet, te distrează, însă va fi rapid uitat. ‘Bolt’ este foarte plăcut, dar şi memorabil, fiindcă eroul nostru este un câine crescut pe un platou de filmare şi făcut să creadă că aceea este lumea adevărată. Asta e tot ce ştie el. Când iese în lumea reală şi îşi dă seama că toată viaţa lui a fost o simplă prefăcătorie, porneşte într-o călătorie lungă şi descoperă ce înseamnă să fii un câine adevărat.”

Regizorul Byron Howard adaugă: “Publicul nu are cum să nu stabilească o legătură foarte reală cu Bolt. L-am conceput ca pe un câine destul de normal, într-o lume în care simte pentru prima dată ce înseamnă durerea, foamea şi singurătatea. Îi este dor de stăpâna lui, are nevoie de Penny. Cu toţii ştim ce înseamnă asta.”

“Sunt foarte mândru de ‘Bolt’ şi de faptul că se potriveşte în tiparul filmelor clasice Disney,” spune Lasseter. “Umorul nu se naşte doar din replici amuzante, ci şi din personalităţi. Pentru mine, acesta este cel mai important lucru, în toate filmele noastre. Ai nişte personalităţi unice, foarte amuzante, atrăgătoare, şi le pui în tot soiul de situaţii comice. Însă pe lângă umor, trebuie să ai şi suflet. Walt Disney spunea întotdeauna: “Pentru fiecare hohot de râs, trebuie să pui şi o lacrimă.” Eu cred în asta. În ‘Bolt’, sufletul vine chiar din această călătorie încărcată de emoţii şi din toate schimbările care se produc pe parcurs. Pe lângă toate astea, trebuie să faci un film foarte atrăgător, cu animaţie de cea mai bună calitate.”
Lasseter conchide: “Cred că ai nevoie de trei lucruri făcute foarte bine, ca să obţii un film de succes, în special un film de animaţie. Trebuie să spui o poveste fascinantă, care să îi ţină pe oameni cu sufletul la gură. Trebuie să populezi povestea cu personaje atrăgătoare şi memorabile. “Atrăgător” este cuvântul cheie aici; chiar şi personajele negative trebuie să fie atrăgătoare. Şi apoi trebuie să aduci povestea şi personajele într-o lume credibilă – nu realistă, ci credibilă pentru filmul şi povestea pe care o spui. Este foarte important ca aceste trei lucruri să funcţioneze foarte bine împreună. De asemenea, trebuie să stabileşti o conexiune cu publicul – eu îi spun “fundaţie” – ceea ce înseamnă că trebuie să le prezinţi elemente care le sunt familiare la un anumit nivel, dar să le prezinţi într-un mod în care nu le-au mai văzut niciodată până atunci. ‘Bolt’ este un exemplu perfect pentru o asemenea abordare.”

Personajele

Bolt este un erou de acţiune modern cu patru lăbuţe, vedeta propriului său serial TV de mare succes. A fost crescut în platourile de filmare, crezând că tot ce i se întâmplă în acest serial TV de ficţiune este purul adevăr şi că a fost modificat genetic astfel încât să aibă puteri uimitoare, inclusiv o forţă uluitoare, viziune laser şi un lătrat superputernic. Dar când, din greşeală, este expediat în New York City, isprăvile lui îndrăzneţe nu se mai derulează conform planului. Pe măsură ce realitatea începe să îi pună la îndoială convingerile, Bolt descoperă că întreaga lui viaţă a fost doar o minciună. Sau poate că nu ? Între atâtea obstacole şi dificultăţi, el descoperă că adevărata superputere a unui câine constă în loialitatea faţă de stăpânul pe care îl iubeşte. De două ori nominalizat la Oscar, actorul John Travolta aduce în acest film combinaţia ideală de duritate şi umor pentru acest rol atât de atrăgător. Personajul lui Bolt este inspirat de câinii ciobăneşti americani, de culoare albă, având mici modificări la urechi, nas şi dimensiunile corporale.

Penny joacă alături de Bolt în serialul TV din film. Ea este inteligentă şi are o voinţă puternică; în plus, relaţia cu partenerul său canin nu ţine numai de scenariu. Când cerinţele haotice ale vieţii ei de actriţă devin prea solicitante, ea îşi găseşte consolarea alături de adorabilul câine alb pe care l-a salvat dintr-un adăpost, în urmă cu mai mulţi ani. Când Bolt dispare, ea este distrusă şi visează să îl regăsească. Talentata Miley Cyrus (vedetă a scenei, marelui ecran şi televiziunii, în rolul incredibil de popular al lui Hannah Montana) aduce mult suflet şi umor acestei interpretări vocale de excepţie.

Mittens este o pisică de stradă din New York City, un personaj dubios care ajunge în centrul poveştii lui Bolt şi al eforturilor acestuia de a se întoarce acasă, la viaţa de la Hollywood şi la multiubita lui Penny. Obligată să îl însoţească pe Bolt în călătoria lui, străbătând ţara, Mittens are un umor sarcastic şi o perspectivă pesimistă care oferă un contrast puternic cu atitudinea încrezătoare şi pozitivă a lui Bolt. Mittens se dovedeşte a fi un tovarăş de călătorie plin de resurse şi îl învaţă pe Bolt cum să supravieţuiască la drum. Pe parcurs însă, devotamentul de neclintit al lui Bolt trezeşte din nou ceva în sufletul lui Mittens şi îi reînnoieşte încrederea în cei din jur. Susie Essman (din seria premiată cu Emmy a HBO, “Curb Your Enthusiasm”) îi împrumută talentele sale vocale acestei pisicuţe comice şi complexe.

Închis în mingiuţa lui de plastic, Rhino este un tunet în continuă mişcare, un erou de acţiune de o jumătate de kilogram. Un superfan al aventurilor din serialul TV al lui Bolt, acest hamster hilar a memorat fiecare detaliu din misiunile câinelui şi este uluit când eroul lui îi apare în prag. Fără să stea pe gânduri, el ascultă chemarea datoriei şi îşi îndeplineşte aievea visul suprem, devenind partener de echipă cu Bolt. Când destinul îl cheamă, acest tip hotărât răspunde bucuros şi nu are de gând să se dea în lături de la nimic pentru a-l ajuta pe Bolt să izbândească. Povestitorul Mark Walton, un adevărat veteran Disney, îşi investeşte simţul umorului şi entuziasmul în acest ghemotoc de blană, absolut feroce şi fanatic.

Dr. Calico este o minte criminală sclipitoare, mare iubitor de pisici, vedeta negativă a serialului TV de ficţiune. În fiecare episod, el le provoacă tot soiul de necazuri lui Penny şi supereroului ei canin. În episodul final al sezonului, Dr. Calico o răpeşte pe Penny, iar Bolt este—pentru prima dată—incapabil să îi sară în ajutor. Din greşeală, Bolt este trimis tocmai în celălalt capăt al ţării, fiind convins că Penny e încă în pericol şi toate pisicile sunt în cârdăştie cu acel ticălos nesuferit, Dr. Calico. Malcolm McDowell este vocea acestui personaj malefic.

Talente vocale de excepţie

Echipa care a realizat filmul ştia că personajul titular avea nevoie de o voce cu totul deosebită, un talent care să susţină personalitatea acestuia şi descoperirile pe care urma să le facă în lumea reală. Au făcut apel la John Travolta, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai căutaţi actori ai zilelor noastre.

“Am avut mare noroc că John Travolta a devenit vocea personajului nostru principal,” spune regizorul Chris Williams. “E un tip care s-a bucurat de mult succes interpretând personaje dure în cariera lui. Unul dintre motivele pentru care este atât de bun la aşa ceva e că are o calitate înnăscută, dulce – oricât de rău ar fi un personaj, el îl face să fie fascinant şi întrucâtva plăcut. Era combinaţia perfectă pentru rolul unui câine care se consideră o figură ameninţătoare, dar în realitate este doar un căţeluş adorabil, normal, iubitor, care ţine enorm la stăpâna lui. Rolul făcea apel la două dintre punctele forte ale lui John. A fost extraordinar să lucrăm cu un simbol care a jucat în atât de multe filme extraordinare – şi cred că interpretarea lui a adus ceva cu totul special personajului Bolt.”

Travolta adaugă: “N-am mai lucrat niciodată la un lung metraj de animaţie, dar când am primit telefonul lui Dick Cook [Preşedintele Studiourilor Disney], care mi-a zis că acest personaj mi se potrivea, am decis că merită să studiez problema. Lucrul la acest film a fost o experienţă fantastică, iar Chris Williams a fost o adevărată revelaţie pentru mine. Dragostea lui faţă de animale este molipsitoare şi am fost uimit de tot ceea ce am făcut. Efortul de colaborare a fost imens. Tipul ăsta ştie foarte bine ce face şi avea imaginea clară a filmului, aşa cum trebuia să arate.”
“Îmi plac grozav filmele care au atât de mult suflet,” conchide Travolta. “Dacă te-ai despărţit vreodată de animăluţul tău de companie preferat, dacă ai iubit vreodată pe cineva şi i-ai simţit lipsa, dacă ţi s-a frânt inima când nu ai putut fi alături de acel cineva, atunci vei înţelege perfect ce se întâmplă cu Bolt şi stăpâna lui, Penny. De fapt, filmul este o poveste de dragoste, extrem de amuzantă şi de atrăgătoare.”

Alegerea inspirată a lui Miley Cyrus, ca vocea lui Penny, a adus un nou nivel de entuziasm acestui proiect. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai populare şi mai căutate actriţe din showbiz-ul zilelor noastre, această actriţă-cântăreaţă a adus rolului său o doză bună de sinceritate şi credibilitate.
“Unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să fac acest film a fost că iubesc animalele,” spune Cyrus. “Am şi eu cinci câini şi ştiu că, dacă unul dintre ei ar fugi, n-aş mai fi în stare de nimic. Exact aşa se simte şi Penny. Nu mai poate să lucreze, nu mai poate să doarmă, nu mai poate să mănânce.”

Regizorul Byron Howard spune: “Miley este incredibilă, iar noi am avut mare noroc că a acceptat să devină vocea lui Penny, în filmul nostru. A adus mai multă maturitate şi o profunzime emoţională extraordinară acestui rol, ajutându-ne să transmitem mai bine un mesaj esenţial al filmului: Penny iubeşte cu adevărat acest câine şi se gândeşte la binele lui. Publicul trebuie să simtă că dragostea ei pentru el este adevărată.”

Regizorul Chris Williams adaugă: “Miley este o actriţă foarte talentată, care a investit mult în acest personaj. Penny este o prezenţă puternică în film, iar rolul includea nişte scene foarte dificile. A fost o reală provocare, din punct de vedere emoţional, iar Miley s-a descurcat uimitor de bine. Scenele cu Penny şi Bolt au o interacţiune excelentă şi sunt încărcate de emoţie.”

Animaţia şi scenografia

După ce au asigurat distribuţia filmului, realizatorii s-au concentrat asupra echipei de animaţie, pentru a construi elementele vizuale ale producţiei. După cum spune regizorul Byron Howard, “nivelul de animaţie al filmului este uluitor, în special în ceea ce priveşte animalele. Am făcut multe studii, pentru a reuşi să surprindem cât mai detaliat mişcările unui câine. Cu cât crezi mai mult în aceste personaje, cu atât începi să consideri că nu sunt nişte simple desene animate care se mişcă pe ecran. Cu cât ţii mai mult la ele, cu atât te implici mai mult.”

Vedeta canină a filmului a fost una dintre principalele priorităţi. Pentru animatoarea Becky Bresee, membră a echipei care a lucrat la personajul Bolt, această misiune a însemnat multe provocări şi multe hohote de râs. “Am studiat îndelung diverşi câini, aici, la studio. Chiar mi-am filmat acasă propriul câine, pentru a studia mai atent ce face – de pildă, cum îşi mişcă sprâncenele când se uită la ceva. Câinii tind să acţioneze în general sub impulsul de moment. Se întorc într-o fracţiune de secundă. Acum fac o chestie, iar în clipa următoare pornesc fix în direcţie opusă.”

Animatoarea Amy Smeed adaugă: “A fost foarte util pentru mine să intru în modul “Câine” şi să “merg în patru labe”, ca şi cum aş fi fost eu însămi un câine. Am participat la nişte cursuri despre mişcările şi comportamentul câinilor. Trei sau patru câini au venit la studio, pentru ca noi să putem studia cum se mişcă şi cum păşesc, să vedem ce expresii au când sunt bucuroşi sau supăraţi. Vocea lui John ne-a dat o temă de lucru generoasă, fiindcă este foarte expresivă, are multe urcuşuri şi coborâşuri, multe nuanţe.”

“Mi-a plăcut grozav să o animez şi pe Penny,” continuă Smeed, “Ea este unul dintre personajele mele preferate, fiindcă apare atât ca personaj de serial, cât şi ca persoană adevărată, în afara micului ecran, o fetiţă care îşi iubeşte câinele. De fapt, este alcătuită din aceste două personaje diferite şi are un suflet mare. Ador scenele în care se joacă împreună cu câinele ei. Se vede clar că ţine cu adevărat la Bolt.”

Animaţia hamsterului Rhino s-a dovedit a fi una dintre cele mai dificile misiuni din film. Animatorul supervizor Clay Kaytis explică: “La început, animarea unui hamster închis într-o minge părea ceva foarte complicat. Fiecare secvenţă ne cerea să calculăm în ce direcţie s-ar mişca bila dacă el şi-ar deplasa greutatea. Nişte băieţi grozavi, experţi în software, ne-au creat o bilă care se mişca de colo, colo, ca să rezolvăm problema rotaţiei. A durat mult până ne-am obişnuit, dar am avut norocul să ajungem în punctul în care fiecare animator putea să abordeze proiectul în alt mod.”

Pentru a-i ajuta să surprindă în mod credibil mişcările lui Rhino, Studioul a adoptat un hamster pe nume Doink, pentru ca animatorii să îl observe atent. Doink a fost filmat de jos în sus, în timp ce se deplasa pe o suprafaţă de plexiglas, pentru ca artiştii să vadă cum i se mişcă picioarele în interiorul bilei. Astfel, au putut să studieze cum tresare un hamster sau ce gesturi face cu lăbuţele din faţă, cum îşi mişcă urechile şi nasul etc.

Spre deosebire de multe filme de animaţie pe computer care au un număr limitat de locaţii şi medii, “Bolt” este un film de călătorie, care îşi poartă trioul de animăluţe călătoare de la New York până la Hollywood, cu ocoliri pline de culoare prin Ohio, Nevada şi diverse alte destinaţii. Mai mult, echipa care a realizat filmul a ales un look şi un stil care sugerează o abordare mai destinsă, ca de pictură. Această decizie avea să forţeze limitele tehnologiei şi să arunce filmul “Bolt” şi compania pe un traseu la fel de dificil ca şi cel parcurs de personajele din film.

Regizorul Byron Howard explică: “Paul Felix, genialul nostru art director, a avut ideea de a da fundalului un aspect de tablou pictat, pentru a înmuia puţin contururile. Grafica pe computer este minunată în multe privinţe, dar chestiile pe care le creează cel mai bine sunt linii perfect drepte şi perfect curbe. Uneori, lucrurile pot să pară prea clar schiţate, cu contururi prea bine definite. Ca urmare, Paul şi câteva genii au reuşit să creeze un software care să adauge trăsături ca de pensulă pe conturul obiectelor din fundal, pe parcursul întregului film. Astfel, imaginea capătă un aer mai cald, devine mult mai plăcută de urmărit.”

“Paul e un mare fan al istoriei Disney şi adoră aspectul fundalurilor din filmele vechi, pictate manual,” adaugă Williams. “Şi-a dorit mult să reuşească să surprindă o parte din acest aspect şi în epoca graficii pe computer. Ca urmare, a creat o imagine foarte bogată, cu o textură aparte, pentru lumea lui Bolt, dându-i un aer foarte primitor, atrăgător.”

Primul lung metraj de animaţie 3D produs de Disney cu resurse proprii

Studiourile Walt Disney sunt de multă vreme un adevărat pionier în tehnologia filmelor de animaţie, iar această tradiţie a continuat cu prezentarea Disney Digital 3-D™ a filmului “Bolt”. Alte două filme Disney de animaţie – “Chicken Little” şi “Meet the Robinsons”- au fost lansate în versiuni 3-D, însă imaginea 3-D era un proces de conversie derulat în post-producţie, în afara Studiourilor. “Bolt” este primul lung metraj de animaţie de la Disney conceput pentru 3-D.

Pentru a-i ajuta pe realizatori să beneficieze la maximum de acest mediu, a fost creat un scenariu special, care urmărea intensitatea emoţională a filmului cadru cu cadru, fiecare scenă având atribuită o valoare, pe o scară de la 1 la 10.

“Este prima dată când Disney a creat un film 3-D cu resurse proprii – în acelaşi timp cu filmul în sine,” explică producătorul Clark Spencer. “Ca urmare, putem efectiv să influenţăm modul în care spunem povestea, cu ajutorul procesului 3-D, în ceea ce priveşte intensitatea emoţională a filmului. În loc să folosim excesiv această tehnică, putem face ceva mult mai subtil, care va încânta publicul. Am vrut mult să ne asigurăm că modul în care relatăm povestea rămâne principala noastră prioritate. Într-o secvenţă cu încărcătură emoţională mare, imaginile tridimensionale sunt mai discrete, îţi permit să te relaxezi. Pentru secvenţele de acţiune, care se potrivesc perfect cu imaginile 3-D, ne-am permis să folosim această tehnică la maximum, reuşind astfel să obţinem exact echilibrul potrivit.”

Pentru a reuşi să îşi atingă obiectivele, realizatorii filmului au făcut apel la experienţa lui Robert Neuman, stereo supervisor. “Unul dintre marile avantaje ale faptului că am creat versiunea 3-D pentru ‘Bolt’ în cadrul procesului de producţie a fost că am reuşit astfel să integrăm această fază în programului obişnuit de producţie,” spune Neuman. “Astfel am reuşit să obţinem cele mai bune rezultate posibile şi cea mai fascinantă versiune a filmului. Am luat fiecare secvenţă din film şi am plasat-o în profunzime pe ecranul de cinematograf, astfel încât să facem publicul să aibă senzaţia că intră în film. Pentru a beneficia la maximum de experienţa 3-D, trebuie să o menţii la un nivel confortabil. E ca la maraton. Nu poţi să alergi cu viteză maximă tot timpul, fiindcă nu ai mai ajunge la linia de sosire. Noi am accentuat această tehnică sau am folosit-o mai discret, de la o secvenţă la alta, pentru a crea o experienţă cu adevărat fascinantă.”

Muzica

Partitura lui “Bolt” cerea un compozitor care să poată compune muzică şi pentru secvenţe de acţiune intensă, şi pentru scene încărcate de emoţie, aşa cum are orice lung metraj de animaţie de la Disney. Realizatorii filmului au găsit tot ceea ce căutau în persoana apreciatului compozitor John Powell.

Clark Spencer explică: “‘Bolt’ înseamnă, de fapt, două filme într-unul singur. Ai serialul TV, dar şi lumea reală. Ca urmare, aveam nevoie de cineva care să poată compune o temă muzicală pentru acel serial, dar şi o muzică pentru ceea ce se întâmplă în serial, apoi altă muzică pentru călătoria lui Bolt. John a lucrat la partitura unor filme de animaţie mari, cum ar fi ‘The Bourne Identity’ şi ‘The Italian Job,’ dar s-a bucurat de un succes fenomenal şi cu hit-uri de animaţie precum ‘Ice Age 2.’ Înţelege cu adevărat animaţia şi a fost o alegere absolut firească pentru acest film. S-a descurcat fenomenal şi cred că iubitorii de film vor savura cum se cuvine această trecere de la serialul TV la lumea reală, pentru că temele muzicale din serialul TV evoluează treptat spre cele din lumea reală.”

“Contribuţia lui John la acest film a fost incredibilă,” adaugă Howard. “El a lucrat la fel de bine pe ambele laturi ale spectrului emoţional. Muzica pentru serialul TV este orientată spre superacţiune, are multe sintetizatoare, percuţie şi opţiuni muzicale de avangardă. Pentru restul filmului, John a compus o muzică simfonică minunată, care are mult mai mult acel aer de “confecţionat de mână”, e mult mai relaxată, mai încărcată de emoţie. Muzica este foarte importantă pentru filmele de animaţie. În momentele de mare emoţie, dacă ai prea multă sau prea puţină muzică, poţi să ratezi momentul, să îl laşi să scape neobservat de public. Cu muzica lui John, nu există ocazii ratate.

Distribuţia

John Travolta (Bolt) a fost nominalizat de două ori la Premiile Oscar, a doua oară pentru rolul fascinant al unui ucigaş plătit, care îşi expune concepţiile filosofice în filmul lui Quentin Tarantino “Pulp Fiction”. Travolta a fost nominalizat la Premiile BAFTA şi Globul de Aur® pentru acest rol extrem de apreciat, fiind în plus ales “Cel mai bun actor” de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles.

Travolta s-a bucurat de noi aprecieri cu rolul unui mafiot devenit producător de film, în comedia de mare senzaţie “Get Shorty,” câştigând Globul de Aur® pentru “Cel mai bun actor într-un film, musical sau comedie”. În 1998, Travolta a primit din partea Academiei Britanice de Film Premiul Britannia şi “Premiul pentru întreaga activitate” în cadrul Festivalului de Film de la Chicago. A câştigat prestigiosul Premiu Alan J. Pakula din partea US Broadcast Critics Association, pentru rolul său din “A Civil Action.” A fost nominalizat din nou la Globul de Aur pentru rolul său din “Primary Colors,” în regia lui Mike Nichols, alături de Emma Thompson şi Billy Bob Thornton. De curând, Travolta a fost nominalizat la Globul de Aur pentru memorabilul său rol Edna Turnblad, în musicalul “Hairspray”, care s-a bucurat de încasări record.

A fost nominalizat prima dată la Oscar şi Globul de Aur pentru rolul din blockbuster-ul “Saturday Night Fever,” care a lansat fenomenul disco în anii 1970. A apărut apoi în versiunea cinematografică a longevivului musical “Grease” şi a unui alt mare succes, “Urban Cowboy”. Palmaresul său de film mai include: thriller-ul lui Brian DePalma “Carrie” şi “Blowout,” precum şi comedia lui Amy Heckerling “Look Who’s Talking” şi hit-ul Norei Ephron, “Michael.” Travolta a mai apărut în “Phenomenon” şi ca vedetă de acţiune în filmul lui John Woo cu încasări foarte mari, “Broken Arrow.” A mai jucat în filmul clasic “Face/Off” alături de Nicholas Cage, şi în “The General’s Daughter”, alături de Madeline Stowe. De curând, şi-a reluat rolul din “Get Shorty” în continuarea acestui film, “Be Cool.” A jucat alături de Scarlett Johansson în filmul independent foarte apreciat de critică “A Love Song for Bobby Long,” prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia.

De curând, a jucat în comedia de mare succes “Wild Hogs” şi a încheiat filmările la “The Taking of Pelham 123.”

Miley Cyrus (Penny) joacă în seria originală Disney Channel “Hannah Montana”, care s-a lansat în forţă la începutul lui 2006. Viaţa reală a lui Cyrus avea să imite această poveste, fiindcă ea a ajuns acum să se bucure de celebritate nu doar ca actriţă, ci şi ca vedetă a muzicii pop, deţinătoarea unor albume multi-platină.

Cyrus a crescut urmărind spectatocolele şi apariţiile tatălui său — supervedeta muzicii country şi actorul Billy Ray Cyrus— astfel încât în scurt timp “s-a molipsit” ea însăşi de acest virus. După ce a câştigat experienţă făcând figuraţie în mai multe proiecte de televiziune ale tatălui său, Cyrus a jucat pentru prima dată alături de el într-un rol recurent din serialul de televiziune “Doc”. Cu acest rol la activ, tânăra actriţă a apărut în filmul lui Tim Burton “Big Fish.”

Când Miley Cyrus a dat o probă pentru rolul Hannah Montana, a fost iniţial considerată prea mică, dar zâmbetul ei de milioane şi vocea de excepţie au atras atenţia celor de la Disney Channel. După câţiva ani, a câştigat rolul pentru care muncise atât de mult şi şi-a început în forţă ascensiunea către statutul de vedetă, căci primul sezon din “Hannah Montana” s-a bucurat de unele dintre cele mai ridicate cote de audienţă înregistrate vreodată de un serial original al Disney Channel.

În noiembrie 2006, prima coloană sonoră “Hannah Montana” a fost lansată de Walt Disney Records cu opt melodii interpretate de Cyrus în rolul Hannah Montana şi primul duet cu tatăl ei. Albumul a ajuns pe primele locuri în topuri, devenind prima coloană sonoră a unui serial TV care a debutat ca Nr. 1 pe Billboard Top 200. Coloana sonoră de la “Hannah Montana” a încheiat anul pe locul al 8-lea în topul celor mai bine vândute albume din 2006, indiferent de gen (Nielsen SoundScan) şi a devenit un album dublu-platină la mai puţin de două luni de la lansarea sa.

Susie Essman (Mittens) a jucat rolul veninoasei Susie Greene în toate cele şase sezoane ale serialul HBO de comedie extrem de apreciat de critică, intitulat “Curb Your Enthusiasm”. Susie este doamna Greene, soţia dolofanului şi voiosului agent Jeff Greene; ea nu suferă prostia şi nu trece cu vederea nici cea mai mică scăpare, dar “citeşte” foarte clar fiecare minciună şi scehmă pusă la cale de Jeff, nelăsându-i nici cea mai mică şansă. Aceste izbucniri hilare de sarcasm şi insulte fără inhibiţie au devenit semnul distinctiv al personajului ei şi au transformat-o într-una dintre cele mai îndrăgite actriţe din serial.

The New York Times o consideră pe Susie “unul dintre cele mai vii personaje din serial, ale cărui accese de furie pline de culoare au devenit un element foarte apreciat de public, aşa cum erau cândva intrările stângace ale lui Kramer”. Essman, care locuieşte în Manhattan, este o veterană a universului de standup comedy, având la activ mii de spectacole în circuitul de comedie Gotham. A apărut în propriul material special de comedie pe HBO, a prezentat Premiile Comediei Americane şi a jucat în versiunea Comedy Central pentru “The Friar’s Roast of Jerry Stiller,” “Politically Incorrect,” “Late Night with Conan O’Brien,” “Law and Order” şi multe altele.

Mark Walton (Rhino) a început să lucreze la Studiourile de Animaţie Walt Disney din Florida în septembrie 1995. După o perioadă de stagiatură, a intrat în echipa care lucra la ideea filmului “Tarzan”. Pe lângă vocea lui Rhino—un hamster care este fanul serialului TV al lui Bolt—Walton lucrează în prezent la un lung-metraj ce urmează să fie lansat, “King of the Elves.”

Ca artist vizual, Mark Walton explorează aspectul şi personalităţile mai multor personaje din film, dar şi relaţiile dintre acestea, fundalul şi potenţiale acţiuni şi dialoguri din film. De asemenea, studiază mediile în care se derulează povestea (aspectul, calităţile speciale, elemente importante şi alte potenţiale prezenţe în mediile respective).

Mark Walton s-a născut şi a crescut în Salt Lake City, Utah. A studiat la Liceul East High şi Universitatea de Stat Utah din Logan, Utah. Şi-a dorit dintotdeauna să fie un fel de artist – desenator, animator, caricaturist, designer de marionete, specialist în efecte speciale, ilustrator de cărţi pentru copii. În loc să înceapă să lucreze la o companie de jocuri video (traiectoria pe care ar fi trebuit să o urmeze cariera sa), Walton a fost acceptat în familia Disney încă din prima zi.

Realizatori

Chris Williams (regizor) a jucat un rol important în Studiourile Walt Disney timp de 14 ani, după ce s-a angajat în Studiourile de Animaţie din Florida, ca stagiar, în 1994. Williams a fost un membru esenţial al echipei care s-a ocupat de “Mulan” – primul film de lung metraj realizat integral în Studioul Florida. După ce a terminat lucrul la “Mulan”, Chris s-a mutat în Studioul din California, unde a lucrat la “The Emperor’s New Groove.” Williams a fost nominalizat la Premiul Annie pentru “Realizări individuale deosebite în realizarea scenariului unui lung-metraj de animaţie”, pentru eforturile depuse la “The Emperor’s New Groove”.

În perioada cât a lucrat în departamentul de idei de scenarii, Williams a creat mai multe propuneri pentru proiecte de lung- şi scurt-metraje. De curând, a scris scenariul şi a regizat primul scurt-metraj de animaţie generat pe computer de la Disney, “Glago’s Guest,” prezentat în premieră în primăvara aceasta, la Festivalul Internaţional de Film Annecy.

Byron Howard (regizor) şi-a ales traseul profesional în timp ce se afla în vacanţă la Walt Disney World, în 1988, când a auzit pentru prima dată de planurile Disney de a deschide acolo un studio de animaţie. S-a alăturat companiei Disney în noiembrie 1991, ca ghid al turul de animaţie de la Studiourile Disney-MGM din Orlando.

După mutarea în studiourile din California, a lucrat la departamentele de creaţie de poveşti şi design de personaje, ajungând în final regizor. Ca membru al “Story Trust” din cadrul Studiourilor de Animaţie Walt Disney, Howard a creat mai multe idei pentru scurt- şi lung-metraje de animaţie. “Bolt” marchează debutul lui ca regizor de lung metraj, alături de colegul său Chris Williams.

John Lasseter (producător executiv) este Chief Creative Officer în cadrul Studiourilor de Animaţie Walt Disney şi Pixar, precum şi consilier principal pe probleme de creaţie în cadrul Walt Disney Imagineering. Ca regizor, a primit două Premii Oscar şi supervizează toate filmele Pixar şi Disney, plus proiectele asociate. Lasseter a regizat filme revoluţionare, extrem de apreciate, precum “Toy Story,” “A Bug’s Life” şi “Toy Story 2”. În plus, a fost producător executiv pentru “Monsters, Inc.,” “Finding Nemo”, “The Incredibles” şi “WALL-E”. Lasseter a revenit în scaunul regizorului în 2006, o dată cu lansarea filmului Disney Pixar “Cars.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook