13 februarie 2013

Barbara

„Barbara” este o dramă tulburătoare, dar şi o frumoasă poveste de dragoste din Germania de dinaintea căderii Zidului. Filmul a câştigat anul trecut „Ursul de Argint” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru Cel mai bun regizor: Christian Petzold. Filmul are premiera în România vineri, 15 februarie 2013, la Cinema Elvira Popescu şi va rula, în prima săptămână, în cinematografele Elvira Popescu, NCRR (Muzeul Țăranului Român), Grand Cinema Digiplex (Băneasa) și în cinematografele Cityplex din Constanța și din Brașov.Barbara este o doctoriţă din Berlinul de Est al anilor ‘80, care are curajul să-şi depună o cerere de emigrare în Germania de Vest. Demersul respectiv atrage după sine arestarea şi apoi marginalizarea ei la un spital de provincie din nord, la Marea Baltică. Deşi izolată de orice îi este familiar, monitorizată îndeaproape şi persecutată sistematic de STASI (Securitatea Statului din fosta RDG), Barbara se încăpăţânează să-şi plănuiască în continuare fuga din ţară, ajutată de iubitul ei din Vest.

Christian Petzold explică: „În filmele ultimilor ani, Germania de Est a apărut adeseori destul de lipsită de culori. Numai griul de la trecerile de frontieră şi feţele obosite, cam ca acelea ale pasagerilor din trenurile interzonale care trec prin gara Gera.” Şi adaugă despre creaţia sa: „N-am vrut un film ca un portret al unei naţiuni oprimate, pentru ca apoi să-l alăturăm cu „dragostea”, ca forţă pură, inocentă şi eliberatoare. N-am vrut nici un fel de simbol. Dezavantajul cu simbolurile în filme este că vei sfârşi întotdeauna descifrându-le, iar ce îţi rămâne la final este ceea ce ştiai dintotdeauna.”

Nina Hoss mărturiseşte: „Mi s-a părut extraordinar să-i aud vorbind pe colegii actori veniţi din Est povestindu-şi experienţele de dincolo. Una dintre actriţe, care a fugit din Germania de Est înainte de căderea zidului, chiar a avut o experienţă foarte similară cu cea a Barbarei din filmul nostru.”

Christian Petzold este unul dintre cei mai de seamă regizori ai Germaniei la ora actuală. Are 53 de ani şi s-a născut la Hilden (în fostul RFG). În anul 2000 realizează primul lungmetraj pentru cinema, numit „The State I Am In”. Filmul, povestea unui cuplu de terorişti din aripa stângă, este foarte bine primit de critici: Aur la German Film Awards 2001, German Film Critics Award 2002, FIPRESCI Prize – Special Mention 2000 la Thessaloniki Film Festival, Grand Prize la Valenciennes International Festival of Action and Adventure Films 2001 şi altele.

În 2007 cunoaşte din nou succesul cu „Yella”, drama unei tinere care încearcă să scape de soţul ei extrem de violent şi posesiv. În rolul principal joacă tot Nina Hoss, aceeaşi actriţă care o interpretează acum pe Barbara. „Yella” câştigă Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin 2007 pentru Cea mai bună actriţă, Aur la German Film Awards 2008 şi Cel mai bun film la German Film Critics Association Awards 2008.

Nina Hoss, actriţa principală din „Barbara”, are 38 de ani şi este născută tot în Germania de Vest. Rolul doctoriţei Barbara din filmul omonim înseamnă cel de-al cincilea personaj principal pe care îl face într-un film de Christian Petzold.

Nina Hoss este fiica actriţei Heidemarie Rohwedder şi a unui politician important – Willi Hoss, fondatorul Partidului Verzilor din Germania, membru în Bundestag între 1983 şi 1985. Nina Hoss a debutat la vârsta de 14 ani. Filmele mai cunoscute în care a jucat sunt: „Yella” (2007), „The White Massai” (2005) şi „A Woman in Berlin” (2008). În afară de Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin pentru rolul din „Yella”, Nina Hoss a primit de-a lungul carierei o serie de premii, în special pentru rolurile ei din filmele de televiziune.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook