Atunci când nu mai rămâne nimic de spus, se mai pot face atât de multe
Pentru fiecare, viaţa are un final – este în firea lucrurilor. Numai că finalul nu este la fel pentru toţi. Pentru unii dintre noi, acesta vine cu multă suferinţă. Există însă oameni care vin să aline, oameni minunaţi, de mare curaj, care nu se dau în lături de a privi durerea, aşa cum este ea, doar pentru a o face mai uşor de suportat de către semenii aflaţi în stadii terminale.
Hospice Casa Speranţei este prima şi cea mai mare organizaţie medicală non-profit din România, cu prezenţă în Braşov, Zărnerşti, Făgăraş şi Bucureşti. Organizaţia oferă calitate vieţii copiilor şi adulţilor suferind de boli care nu mai răspund tratamentului curativ, prin servicii de îngrijire paliativă (asistenţă medicală, suport social, psiho-emoţional şi spiritual). Fiecare pacient de care se ocupă Hospice Casa Speranţei, este îngrijit de medic, asistent medical, infirmier, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, preot/pastor. Serviciile sunt acordate complet gratuit, atât în unitatea cu paturi, cât şi la domiciliul pacienţilor.
De la venirea în România în 1992, Hospice Casa Speranţei a asigurat asistenţă pentru peste 12.000 de adulţi şi copii cu diferite boli grave, având speranţă de viaţă limitată, şi a asigurat programe naţionale de educaţie în îngrijiri paliative pentru peste 11.000 de profesionişti (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali şi alţi specialişti) din ţară şi din regiune. Hospice Casa Speranţei de la Braşov este centru de excelenţă în domeniul paliaţiei în Europa de Est.
Îngrijirea paliativă este o îngrijire totală, activă a pacienţilor şi familiilor lor, de obicei atunci când boala nu mai răspunde la tratament potenţial curativ. Asigură ameliorarea durerii şi a altor simptome, răspunde de nevoile fizice, psihosociale şi spirituale ale pacienţilor, crescând astfel calitatea vieţii, câtă mai este ea.
În România, nevoia de îngrijire paliativă este acută. 93% din pacienţii care suferă de boli în stadii terminale nu au acces la îngrijire paliativă. În 26 de judeţe din România nu există servicii de îngrijire paliativă. 60.000 de persoane mor anual in România de cancer şi ar avea nevoie de îngrijire paliativă, ţinând cont că 80-90% dintre aceştia suferă de dureri intense în ultimele luni de viaţă.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Bucureşti sunt necesare 230 de paturi dedicate îngrijirii paliative. Hospice Casa Speranţei va construi până în vara lui 2013 un centru cu 30 de paturi pentru aproximativ 700 de internări anual, dar şi pentru tratament ambulator cu circa 8000 de consultaţii anual. Centrul va asigura şi cursuri de pregătire teoretică şi practică pentru personal de specialitate, necesare dezvoltării serviciilor de îngrijiri paliative.
Terenul pentru construcţie a fost achiziţionat, a fost finalizat proiectul noului hospice, au fost obţinute aprobările necesare începerii construcţiei şi s-au obţinut mai mult de jumătate din fondurile necesare.
Pentru restul fondurilor necesare, s-a iniţiat o campanie de colectare. Şi tu poţi ajuta chiar acum: donează 2 euro printr-un simplu SMS la 8838 (în perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2012).
Informaţii suplimentare sunt disponibile la www.hospice.ro şi www.studiipaliative.ro.