13 aprilie 2016

Artist talk cu Matei Bejenaru la Berlin

Pe 14 aprilie 2016, începând cu ora 19:00, Institutul Cultural Român de la Berlin îl are ca invitat pe renumitul artist român Matei Bejenaru, care participă la un artist talk dedicat temei migrației. Evenimentul se desfăşoară la sediul ICR Berlin și este susţinut în limba engleză. Aceasta reprezintă ultima manifestare din programul conex al expoziţiei „Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români”, inițiată și organizată de ICR Berlin în colaborare cu Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene Berlin (Koordinierung Ostmittel-und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen).

Fotografie de M. Bejenaru

„Muncitori români în Nettuno, Italia, iunie 2008”, fotografie de Matei Bejenaru


„Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români” prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii în regiunile din Nordul României, putând fi vizitată până pe 24 aprilie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin. O mare parte din fotografiile expuse în expoziție sunt realizate de fotograful Petruţ Călinescu. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie. Proiectul s-a bucurat de un mare succes, atrăgând atenția și interesul atât al publicului larg cât și al presei și altor instituții de cultură.

Începând cu sfârșitul lunii aprilie, expoziția este itinerată într-o altă locație din capitala germană, și anume în spațiul expozițional al CLB Berlin, o instituție culturală dedicată interacțiunii constructive dintre arta contemporană, știință și urbanism.

Matei Bejenaru, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români la ora actuală, prezintă în cadrul artist talk-ului „Ghid de călătorie” („Travel Guide”) proiectele sale dedicate fenomenului migrației (filme, fotografii, performance-uri), temă care l-a preocupat intens şi la care a revenit constant în ultimii 15 ani.

De exemplu, în proiectul „Strawberry Fields Forever” (2002) artistul a analizat situația muncitorilor români care lucrau oficial în ferme agricole din Spania, fiind plătiți cu salariul minim. După o vizită de documentare la o fermă de căpșuni din orașul spaniol Lleida, a realizat un performance la Centrul de cultură contemporană din Barcelona, în cadrul căruia a gătit gem de căpșuni.

În 2007 a realizat proiectul „Împreună” („Together”), care a constat în realizarea unei coregrafii într-un spațiu public, implicând 250 de rezidenți români din Londra. Performance-ul a avut loc pe esplanada din fața Tate Modern Londra.

Unul dintre cele mai recente proiecte este seria de fotografii documentare intitulată „m3: muncă, memorie, mișcare”. Fotografiile documentează diferite forme de muncă, de la cea grea, brută, până la cea intelectuală, fiind realizate atât în România, cât și în țări europene unde lucrează migranți români.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook