Anca Mizumschi şi Bogdan O. Popescu la Stockholm şi Uppsala
Poeţii Anca Mizumschi şi Bogdan O. Popescu vor apărea sâmbătă, 2 octombrie 2010, pe scena Festivalului Internaţional de Poezie de la Uppsala, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm. Publicul suedez va asculta o selecţie din versurile lor în limbile română şi suedeză, traducerea aparţinându-i reputatei traducătoare Inger Johansson. Festivalul, care se află la a 5-a ediţie, se concentrează în special asupra literaturii tinere. Alţi poeţi români care au participat în trecut la festival sunt Adela Greceanu, Dan Sociu şi Elena Vlădăreanu.
Pentru Anca Mizumschi, vizita în Suedia va cuprinde şi o oprire la ICR Stockholm, unde va deschide sezonul de toamnă al Salonului de poezie, împreună cu poeta suedeză Åsa Ericsdotter. Întâlnirea va avea loc pe 30 septembrie 2010, de la ora 18:00, şi va relua, din perspectivă feminină, tema dragostei şi a luptei dintre sexe, care a stat în centrul întâlnirii din luna mai, dintre Jörgen Gassilewski şi Daniel Bănulescu.
Salonul de poezie îşi propune să-i prezinte publicului suedez pe cei mai reprezentativi poeţi români contemporani, alături de poeţi suedezi cu care aceştia au afinităţi. Din 2007, când a fost înfiinţat, Salonul i-a avut ca invitaţi pe cei mai cunoscuţi poeţi ai celor două culturi, precum şi pe numeroşi actori suedezi.
Anca Mizumschi, născută în 1964, a studiat medicina şi psihologia, dar a decis curând după debutul carierei medicale că adevărata sa vocaţie este literatura. Acest lucru transpare permanent din versurile ei, care abundă în referinţe biblice, dar a căror unică religie este poezia.
De la debutul în 1989, cu volumul de povestiri Departe de Hemingway, Anca Mizumschi a publicat patru volume de poezie şi are în pregătire un al cincilea: „Est” (1993), „Opera capitală” (1995), „Poze cu zimţi” (2008), „Anca lui Noe” (2009) şi „Versouri”. Printre distincţiile primite se numără Premiul revistei „Tomis”, premiul special al revistei „Tribuna”, Premiul George Bacovia al revistei „Ateneu”, precum şi diverse nominalizări. Anca Mizumschi este de asemenea activă ca jurnalist cultural, redactor de carte şi producător de emisiuni radio.
Bogdan O. Popescu, născut în 1971, a debutat în volum în 1995 cu placheta de versuri „La revedere, prinţesă”, distinsă cu Marele premiu „Ion Vinea” pentru debut. Au urmat alte cinci volume, remarcate atât de critică, cât şi de alţi scriitori. Cu toate că este prima oară când Bogdan O. Popescu se află în Suedia în calitate de poet, această ţară îi este bine cunoscută, întrucât aici şi-a pregătit şi susţinut o lucrare de doctorat despre boala Alzheimer. În afara activităţii literare, Bogdan O. Popescu este medic neurolog, cadru universitar şi autorul mai multor lucrări medicale remarcate de comunitatea ştiinţifică. Printre premiile obţinute de el se numără şi premiul „Victor Babeş” pentru cercetare medicală, acordat în 2007 de Academia Română. Spre sfârşitul acestui an, îi va apărea un nou volum de poezie, intitulat „Un înger de vată de zahăr”.
Åsa Ericsdotter, născută în 1981, a debutat la şaptesprezece ani cu volumul „Oskyld” („Castă”), remarcat de presa literară pentru limbajul compact şi viziunea pasională, dar nuanţată asupra dragostei. Au urmat alte patru volume de proză lirică, toate având în centru un personaj feminin care sfidează convenţiile societăţii şi condiţionările relaţiilor pentru a-şi păstra integritatea. De la sfârşitul anilor 90, Åsa Ericsdotter a locuit perioade lungi la Paris, iar de curând s-a stabilit la Boston. În acest an i-a apărut un prim roman, „Svårläst” („Complicată”), întâmpinat cu elogii de critica literară suedeză.
Felicitari lui Bogdan Popescu. Exceleaza in toate domeniile, iar mai presus de toate este un om minunat.