25 martie 2008

Amintirile rechinului

Amintirile rechinuluiLa Editura Polirom a apărut un nou titlu în colecţia Thriller: „Amintirile rechinului” de Steven Hall – unul dintre cele mai spectaculoase debuturi din 2007. Traducere din limba engleză şi notele îi aparţin lui Mircea Pricăjan. Este o carte primită cu un entuziasm fără precedent atât de critici, cât şi de cititori, fiind comparată cu „Fight Club” sau cu filmele lui David Lynch.

La câteva luni de la apariţia cărţii, edituri importante din peste 35 de ţări au încheiat contracte de traducere. În România, cartea apare la mai puţin de un an de la publicarea în Marea Britanie.

Romanul „Amintirile rechinului” este povestea unui tânăr – Eric Sanderson – care îşi pierde memoria ca efect al unei amnezii disociative cauzate de reprimarea amintirilor dureroase şi a sentimentelor de vinovăţie legate de moartea prietenei sale. Convins de ineficienţa tratamentului medical, Eric începe să studieze mesajele şi textele codificate trimise de eul său anterior şi să creadă cu tărie că pierderile sale de memorie sunt provocate de fapt de un rechin conceptual care trăieşte în fluxurile gândirii, hrănindu-se din amintirile oamenilor. Vânat necontenit de acest rechin inteligent şi nemilos al memoriei, Eric încearcă să pună cap la cap fragmentele dispersate ale personalităţii sale, descoperind o lume conceptuală populată de creaturi de coşmar şi euri monstruoase care trăiesc în mai multe trupuri deodată.

Scriitorul Mark Haddon spune despre acest roman că este „rezultatul spectaculos al fuziunii dintre Matrix, Falci şi Codul lui Da Vinci”.

The Independent l-a descris ca fiind „inovator, postmodern, metaficţional… cea mai originală experienţă de lectură a anului, un roman care nu seamănă cu niciun altul apărut în ultimele decenii”.

La rândul său, Sunday Times a scris că este „un roman inteligent, incitant, plin de umor… şi, nu în cele din urmă, emoţionant”.

Romanul lui Steven Hall nu a lăsat-o indiferentă nici pe celebra actriţă Nicole Kidman, care, pasionată de scenariul imaginat de Steven Hall, i-a cerut autorului sa ia în considerare posibilitatea de a crea o variantă în care, în eventualitatea unei ecranizări, rolul principal să-i poata reveni chiar ei.

Steven Hall s-a născut în 1975 în Anglia. Absolvent de Arte Frumoase, a devenit unul din membrii fondatori ai Manchester’s Wet Nana şi a produs mai multe piese de teatru şi videoclipuri muzicale. A debutat ca scriitor în volumul colectiv New Writing 13 (Picador, 2005) cu o proză scurtă intitulată „Poveşti pentru o carte de telefon”.

Site-ul oficial în limba engleză dedicat romanului este www.rawsharktexts.com.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook