Alice Munro a câştigat Premiului Nobel pentru Literatură 2013
Pe 10 octombrie 2013, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat autoarei canadiane Alice Munro (82 de ani), primul cetăţean canadian onorat cu această importantă distincţie.
Autoare de proză scurtă, numită „maestra nuvelei contemporane” în argumentaţia Academiei Suedeze, Alice Munro creează în fiecare povestire un nucleu pentru un roman a cărui acţiune refuză să o dezvolte – “în puţine cuvinte poţi spune mult mai multe lucruri şi cu mult mai mult substrat”, a declarat autoarea în nenumărate rânduri. Desi Alice Munro este exclusiv autoare de proză scurtă, totuşi literatura ei atinge profunzimi la care multe dintre romanele contemporane nu ajung; în plus, autoarea observă cu acuitate şi scrie cu substanţă, lucru care o desparte, din nou, de mulţi autori contemporani. Este pentru prima dată când Academia Suedeză oferă Premiul Nobel pentru Literatură unui autor care scrie doar proză scurtă.
Alice Munro a declarat într-un comunicat de presă: „Ştiam că mă număram printre favoriţi, dar nu am crezut niciodată că voi câştiga. Sunt uluită şi foarte onorată. Sunt foarte bucuroasă că am câştigat acest premiu care îi va face fericiţi pe atât de mulţi canadieni. Mă bucur, totodată, pentru faptul că acest premiu va atrage şi mai mult atenţia asupra literaturii canadiene.“
Valoarea literară a scriitoarei Alice Munro a fost în numeroase rânduri recunoscută – a luat prestigiosul Giller Prize de două ori, în 1998 şi în 2004, a câştigat Man Booker International Prize în 2012, iar Nobelul câştigat acum nu face decât sa îi încununeze cariera.
Editura Litera este singura editură din România care a tradus-o şi publicat-o pe Alice Munro, cartea „Prea multă fericire” semnată de autoare aparând pe piaţa de carte din România în 2009. Volumul cuprinde zece povestiri, diferite ca tematică, întindere, localizare geografică sau în timp, dar totuşi sensibil asemănătoare prin atmosferă. Indiferent de subiect, de multe ori violent, miza povestirii pare să fie aceea de a surprinde un moment decisiv în interiorul intim al personajului principal.