A fi sau a nu fi
Marţi, 16 iunie, de la ora 20:00, Teatrul Metropolis prezintă spectacolul „A fi sau a nu fi”, realizat de studenţii Facultăţii de teatru din cadrul Universităţii Spiru Haret, București, adaptare dramatică după „12 oameni furioși” de Reginald Rose. Din distribuţie fac parte: Maria Alexe, Florin Cireaşă, Teodor Ghiţă, Petru Hîrja, Răzvan Teodorescu, Cosmin Zaharia, Alexandru Rizescu, Şerban Trîmbiţaşu, Bogdan Untilă, Hassan Hassan, Vladimir Finaşcu, Alexandru Mihalache. Profesori coordonatori sunt Adriana Piteşteanu, Vlad Rădescu, Iulia Boroş, şi Sorin Dinculescu. Regia este semnată de Vlad Rădescu şi Sorin Dinculescu. Intrarea este liberă.
Un om trebuie să moară!… Sau nu?… O dilemă pusă în pagină, ca un exerciţiu moral major, dar şi ca pretext pedagogic. Doisprezece studenţi îşi asumă polemic, odată cu profesorii lor, o temă profund umană a ceea ce este, sau nu îngăduit.
Dacă de-atunci când, la începuturile omenirii, Cain l-a omorât pe Abel (şi o dată cu el întreaga lui stirpe care i-ar fi urmat, după cum interpretează înţelepţii comentatori ai Vechiului Testament), crima de a lua viaţa unui om (a fratelui) nu a putut fi uitată sau iertată, astăzi cine şi în ce condiţii poate să hotărască asupra vieţii şi, în consecinţă, asupra morţii unui semen de-al lui?
Este un spectacol dens, tulburător, care prevesteşte tinerilor interpreţi traiectorii artistice demne de atenţia publicului.
„A fi sau a nu fi” continuă seria proiectelor independente, găzduite de Teatrul Metropolis, în cadrul programului ICAR , program ce are ca obiective susţinerea şi promovarea tinerilor creatori de teatru, încurajând astfel iniţiativa artiştilor independenţi de a-şi prezenta propriile producţii.
În 2006, cel puţin 1.591 de persoane fuseseră executate în 25 de ţări, iar cel puţin 3.861 fuseseră condamnate la moarte în 55 de ţări. 91% dintre pedepsele cu moartea au fost puse în aplicare în şase ţări: China, Iran, Pakistan, Irak, Sudan, Statele Unite.
În 2007, cel puţin 1.252 de persoane au fost executate în 24 de ţări (China fiind pe primul loc cu cel puţin 470), iar cel puţin 3.347 de persoane au fost condamnate la moarte în 51 de ţări. Ca şi în anii precedenţi, majoritatea execuţiilor înregistrate are loc în câteva ţări, 88% dintre ele fiind concentrate în cinci ţări: China, Iran, Arabia Saudita, Pakistan si Statele Unite. Din cele 470 de execuţii, circa 68 au fost puse în aplicare pentru a sancţiona crime lipsite de violenţă: evaziune fiscală, proxenetism şi prostituţie, contrabandă. În 2007, cel puţin 317 persoane au fost executate în Iran, cel puţin 143 în Arabia Saudită, cel puţin 135 în Pakistan şi 42 în Statele Unite, a precizat organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International, afirmând că are motive să bănuiască că au existat execuţii şi în Mongolia şi Malaysia. Trei ţări au executat tineri cu vârsta sub 18 ani: Iranul, Araba Saudită şi Yemenul.
„Aceste cifre sunt minime, cele reale sunt cu siguranţă mai mari”, arată Amnesty International într-un comunicat de presă. „Numeroase guverne afirmă că execuţiile se derulează cu sprijinul publicului. Oamenii au, în consecinţă, dreptul de a şti ce se face în numele lor, mai ales că între 18.311 şi 27.562 de persoane din lume îşi aşteaptă execuţia”, a adăugat Amnesty International.