25 aprilie 2018

20 de ani – Opera Comică pentru Copii

Cu ocazia aniversării a două decenii de activitate dedicată promovării culturii şi valorilor naţionale în rândul copiilor, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale „20 de ani – Opera Comică pentru Copii”, disponibilă începând de miercuri, 25 aprilie 2018, în magazinele Romfilatelia.



Opera Comică pentru Copii reuşeşte să îmbine actul cultural de cea mai înaltă calitate cu valorile naţionale atât de necesare în viaţa copiilor.

Centenarul Marii Uniri a României este şi anul în care Opera Comică pentru Copii împlineşte două decenii de activitate. Pentru marcarea evenimentului aniversar şi a celor 100 de ani de stat naţional unitar, instituţia de cultură produce cinci titluri româneşti de referinţă din domeniul artelor spectacolului, realizate de creatori români: opereta „Joc şi rock”, adaptare după lucrarea „Crai nou”, de Ciprian Porumbescu, pe versuri de Vasile Alecsandri, musicalul „Gulliver”, muzica de Marius Ţeicu şi libretul de Silvia Kerim, opera „Motanul încălţat”, muzica de Cornel Trăilescu şi libretul de Tudor Muşatescu şi Nina Stoiceva, precum şi baletele „Albă ca zăpada şi cei 7 pitici” de Cornel Trăilescu şi „Prinţ şi cerşetor” de Laurenţiu Profeta.

Timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominală de 16 lei, reproduce afişul spectacolului „Joc şi rock”, adaptare după opereta „Crai nou” de Ciprian Porumbescu (1853-1883).

„Crai nou”, opera care a stat la baza spectacolului „Joc şi rock”, reprezintă cântecul de lebădă al unui compozitor talentat, care putea deveni autor de opere durabile, extrem de valoroase – Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi compozitori români. În timpul scurtei sale şederi de la Braşov, până în toamna anului 1882, Ciprian Porumbescu a compus cea mai importantă lucrare a sa, opereta „Crai nou”, pe textul lui Vasile Alecsandri, care publicase piesa în anul 1852. Opereta „Crai nou” a avut premiera la data de 27 februarie 1882, la Braşov, cu o trupă de amatori, iar în 1889, la Oraviţa, tot cu o trupă de amatori. Ulterior, a fost promovată în teatrele lirice româneşti.

Timbrul emisiunii de mărci poştale, cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează cadrul specific spectacolelor dedicate celor mici, alături de sigla instituţiei.

Mai târziu, muzicologii au considerat acest moment naşterea operetei naţionale. Chiar dacă nu a fost prima operetă compusă şi pusă în scenă în spaţiul românesc, datorită influenţelor sale folclorice, Crai nou reprezintă o primă formă de operetă naţională.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Opera Comică pentru Copii a montat această operetă, pentru prima dată în București, sub denumirea „Joc și rock”, în regia maestrului Cristian Mihăilescu, spectacol care a avut premiera la data de 2 februarie 2018.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 5 viniete și colița dantelată.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook