18 noiembrie 2014

25 de ani de la căderea regimului comunist

Oglindă a trecutului și prezentului, timbrul ilustrează momente semnificative ale istoriei și culturii naționale, fiind un important instrument în cunoașterea noastră ca popor și oferind o privire de ansamblu asupra celor mai importante evenimente care au format națiunea română. Cea mai nouă emisiune de timbre face referire la un moment istoric de importanță semnificativă pentru poporul român, moment prin care țara noastră a fost readusă, după mai bine de patru decenii, în rândul democrațiilor europene. Astfel, Romfilatelia marchează aniversarea a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 prin emisiunea filatelică „25 de ani de la căderea regimului comunist”, alcătuită dintr-un timbru și o coliță cu mesaje simbolice, reprezentative atât pentru memoria evenimentelor de acum 25 de ani. Începând cu ziua de joi, 20 noiembrie 2014, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

25 de ani de la caderea regimului comunist

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează în manieră grafică și simbolică numărul „XXV” menit să marcheze un sfert de secol de la Revoluția din decembrie 1989, când români de toate vârstele au promovat și apărat idealul de libertate al poporului român. Alegerea scrierii cu cifre romane are o dublă semnificație: cifra romană XX este un semn al negării regimului comunist ce vine să anuleze zidul oprimării, iar cifra romană V reprezintă un simbol al victoriei și al libertății câștigate.

Timbrul coliței cu valoarea nominală de 8,10 lei ilustrează opera „Aripi” (Monumentul luptei anticomuniste) aparținând artistului Mihai Buculei, un simbol al luptei împotriva regimului comunist și totodată un omagiu adus sacrificiului imens al celor care au contribuit la câștigarea democrației și au fost dispuși să lupte și să moară pentru acest ideal. Aripile ce se îndreaptă către cer simbolizează victoria poporului român, a spiritului izbăvit prin credința neclintită.

Cele două valori ale emisiunii sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă, colița dantelată și întregul poștal.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook