16 decembrie 2015

70 de ani de la înfiinţarea ONU, 60 de ani de la aderarea României la ONU

2015 marchează două evenimente cu semnificație majoră pe plan extern, dar și intern, respectiv o dublă aniversare legată de unul dintre cele mai importante organisme internaționale, Organizația Națiunilor Unite, al cărui rol fundamental este menținerea păcii și prevenirea de noi conflagrații mondiale. Se împlinesc 70 de ani de la înființarea ONU, prin intrarea în vigoare a Cartei ONU, la 24 octombrie 1945, și 60 de ani de la aderarea României la Organizație (printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU din 14 decembrie 1955). Romfilatelia și marca poștală adaugă în patrimoniul filatelic național cele două momente aniversare, prin introducerea în circulație a emisiunii de timbre cu titlul sugestiv „70 de ani de la înființarea ONU, 60 de ani de la aderarea României la ONU”.

70 de ani de la infiintarea ONU, 60 de ani de la aderarea Romaniei la ONU

Emisiunea constă într-o marcă poștală și o coliță dantelată. Grafica mărcii poștale, cu valoarea nominală de 4,50 lei, cinstește aniversarea celor 60 de ani de la aderarea țării noastre la ONU.

Se remarcă în acest sens cifra simbolică „60”, reprezentată pe timbru la dimensiuni mărite, iar în fundal regăsim o bandă tricoloră ce reliefează semnificația acestui eveniment pe plan național. Tot în fundal sunt prezentate, într-o manieră estompată, drapelele statelor membre ONU.

Colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 8,10 lei, este dedicată celor 70 de ani de la înființarea ONU, ilustrând metaforic cifra „70”, printr-un colaj de timbre realizate de România de-a lungul timpului și dedicate momentelor aniversare ONU – 20, 25, 40, 50 și 60 de ani de la înființarea instituției. Cifra „0”, regăsită în ambele aniversări, apare sub forma unui glob pământesc, ce face referire, în mod simbolic, la valoarea și importanța pe care ONU o are la nivel mondial. Fundalul coliței face trimitere, asemenea timbrului emisiunii, la drapelele statelor membre.

Timbrul și colița emisiunii aniversare sunt însoțite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 7 timbre + 2 viniete.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook