18 aprilie 2016

125 de ani în Uniunea Interparlamentară

Romfilatelia adaugă patrimoniului românesc de timbre un nou proiect ce înregistrează o importantă aniversare pentru țara noastră: „România, 125 de ani în Uniunea Interparlamentară”. Parlamentul României a devenit membru UIP în 1891, la cea de-a treia Conferință Interparlamentară desfășurată la Roma. Emisiunea filatelică este lansată într-un cadru oficial luni, 18 aprilie 2016, la ora 17:00, la Palatul Parlamentului, în deschiderea sesiunii solemne dedicate evenimentului aniversar, putând fi achiziționată începând din aceiaşi zi de la magazinele Romfilatelia.

emisiune timbre UI

Denumită inițial Conferința Interparlamentară și ulterior Uniunea Interparlamentară (UIP), acest for mondial a luat naștere la inițiativa a doi parlamentari, susținători ai păcii, William Randal Cremer (Marea Britanie) și Frédéric Passy (Franța). În 1889, celor doi li se alătură 11 parlamentari din Italia, Belgia, Spania, Danemarca, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Liberia, 55 din Franța și 28 din Marea Britanie, transformând UIP într-o instituție permanentă.

Astăzi, organizația reunește parlamentele celor 170 de state membre și 11 membri asociați, cu obiective ce abordează teme de interes mondial, precum pacea și securitatea internațională, apărarea drepturilor omului, implicarea tineretului, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă cu ajutorul dialogului, cooperării și acțiunilor la nivel parlamentar.

Timbrul emisiunii filatelice face trimitere către senatorul Vasile Alexandrescu Urechia, membru fondator al Academiei Române și lider al delegaţiei parlamentare române participante la Conferinţa din 1891, în cadrul căreia România a primit statutul de membru al forului mondial.

Colița dantelată a emisiunii marchează un moment semnificativ din istoria României în UIP, respectiv cea de-a 27-a Conferinţă Interparlamentară, desfășurată la Bucureşti, în 1931, când participanții au fost salutaţi de marele istoric şi om politic, Nicolae Iorga, în calitatea sa de Preşedinte al Consiliului de Miniştri. În timbrul coliței este ilustrată sigla Uniunii Interparlamentare, într-o concepție grafică ce include perfor rotund.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă și colița dantelată.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook