Romfilatelia – Conferința plenipotențiarilor UIT, 2022
În anul 2022, România celebrează 156 de ani de apartenență la Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, țara noastră devenind stat membru UIT în 1866. Pentru a marca un eveniment de importanță majoră pentru sectorul IT&C la nivel mondial, pe care România îl va organiza în București, la Palatul Parlamentului, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Conferința Plenipotențiarilor UIT, 2022”, luni, 26 septembrie 2022, data începerii Conferinței.
România a participat activ în cadrul UIT de-a lungul anilor, reprezentanții săi primind în numeroase rânduri girul Statelor Membre pentru a exercita funcții importante în cadrul Conferințelor Plenipotențiarilor și a Conferințelor Mondiale sau în grupurile de studiu din structura UIT. Totodată, în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2018, România a fost aleasă pentru cel de-al șaptelea mandat consecutiv membru în Consiliul UIT, ca reprezentant al Regiunii C (Europa de Est şi Asia de Nord).
Toate aceste activități au adus de-a lungul timpului o serie de beneficii, o imagine proactivă și profesionistă perpetuă în mediul de lucru al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor și, nu în ultimul rând, vizibilitate pentru România. Astfel, în acest context, a fost apreciată ca fiind oportună găzduirea de către România a celei de a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor UIT, având în vedere importanța activității desfășurate de UIT pentru sectorul comunicațiilor electronice și societății informaționale din România, precum și implicarea specialiștilor români în activitatea acestei agenții specializate a sistemului ONU.
Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 10 Lei este redată sigla Conferinței Plenipotențiarilor UIT, iar pe fundalul minicolii este ilustrată o imagine nocturnă a capitalei României, București, gazda evenimentului.
Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU/UIT) este agenția specializată a Națiunilor Unite pentru comunicații și tehnologia informației, înființată în anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile ONU.
Activitatea UIT este structurată pe trei domenii: Radiocomunicații (ITU-R), Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D), fiecare dintre aceste domenii fiind vizibile, în principal, prin intermediul conferințelor şi grupurilor de lucru/studiu, în cadrul cărora reprezentanții statelor membre negociază convenții, pe care se bazează funcționarea serviciilor de telecomunicații la nivel global.
În acest context, organizarea unui eveniment de amploarea PP-22 nu este o pură întâmplare, ci semnifică recunoașterea și aprecierea la nivel internațional atât pentru implicarea specialiștilor români în activitățile UIT, cât și a nivelului de dezvoltare al sectorului comunicațiilor electronice din țara noastră, într-o perioadă în care acest domeniu se dovedește crucial pentru depășirea pandemiei de Covid-19 și atingerea unor noi praguri de dezvoltare economică și socială.
Logo-ul Conferinției, ilustrat pe timbrul emisiunii, a fost realizat în urma propunerilor ANCOM, fiind prezentat, oficial, în cadrul Consultării membrilor Consiliului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (VCC-1) din iunie 2021 și reprezintă o îmbinare a renumitelor motive tradiționale românești cu scopul principal al Conferinței – unitate și consens în rândul statelor membre.
Pe vigneta din partea superioară a minicolii a fost inserată sigla Guvernului României, iar pe vigneta din partea inferioară a minicolii a fost creat un cod QR, cu trimitere la linkul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrată o imagine panoramică nocturnă a orașului București și sunt inserate atât logo-urile Conferinței, cât și siglele instituțiilor implicate direct în organizarea evenimentului.
Romfilatelia mulțumește Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, Guvernului României, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, precum și ANCOM, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea va fi disponibilă de luni, 26 septembrie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.
Pentru informații suplimentare, puteți contacta Biroul Relații Publice: tel: 021 / 336 93 92, pr@romfilatelia.ro