12 noiembrie 2008

Tăcerea din grădină

Tăcerea din grădinăLa Editura Leda, imprint al Grupului Editorial Corint, a apărut în colecţia Maeştrii Leda romanul „Tăcerea din grădină” de William Trevor. În liniştitele grădini de la Carriglas, misterele trecutului aşteaptă să fie descoperite…

Sarah, ruda săracă a familiei Rolleston, soseşte pentru prima dată la Carriglas, în comitatul Cork din Irlanda, ca guvernantă pentru cei trei nepoţi ai săi. După ani de zile, când revine pe acele meleaguri atât de dragi, realizează că totul s-a schimbat. Dincolo de cadrul idilic şi viaţa aparent lipsită de griji, Sarah descoperă, neputincioasă, o lume în care secrete de mult îngropate ies din nou la iveală, în care păcatele nu sunt niciodată ispăşite, iar sentimental vinovăţiei este copleşitor.

În „Independent”, romanul a fost elogiat: „O mână de maestru. Unul dintre cele mai remarcabile romane pe care ni le-a oferit Irlanda de mult timp. O demonstraţie triumfală că trecutul este singurul lucru care-ţi poate tulbura conştiinţa.”

Iar „Scotsman” l-a recomandat cu căldură: „Subtil, complex, minunat. Oricine este interesat de felul în care literatura poate ilumina şi îmbogăţi viaţa n-ar trebui să rateze acest roman.”

Romanul a fost distins cu Yorkshire Post Book of the Year Award.

Romancierul, nuvelistul şi dramaturgul William Trevor s-a născut în 1928 la Mitchelstown, în comitatul Cork din Irlanda, într-o familie de protestanţi. A scris romane care i-au adus premii de prestigiu, printre care „Colegi de odinioară” (1964), distins cu Hawthornden Prize, „The Children of Dynmouth” (1976) şi „Fools of Fortune” (1983), ambele câştigătoare ale Whitbread Fiction Award. Au urmat „Tăcerea din grădină” (1988), pentru care Trevor a primit Yorkshire Post Book of the Year, „Two Lives” (1991), nominalizat la Sunday Express Book of Year Award, incluzând nuvela „Citindu-l pe Turgheniev„, finalistă la prestigiosul Booker Prize. În 1994, publicarea romanului „Călătoria Feliciei” i-a adus lui Trevor alte două premii însemnate: Sunday Express Book of the Year şi, pentru a treia oară, Whitbread Fiction Award. „Povestea lui Lucy Gault” (2002) — carte apărută tot la Editura Leda, în 2007 — s-a aflat printre romanele finaliste la Man Booker Prize şi la Whitbread Award.

William Trevor este considerat de mulţi scriitorul naţional al Irlandei de astăzi. John Banville spune despre romanele sale că „reprezintă unele dintre cele mai subtile şi mai sofisticate scrieri literare contemporane”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook