6 iulie 2015

Zeii pedepselor cereşti

Marţi, 7 iulie 2015, ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu aşteaptă publicul la o seară japoneză dedicată lansării romanului „Zeii pedepselor cereşti” de Jennifer Cody Epstein, apărut recent în colecţia „Raftul Denisei“, la Editura Humanitas Fiction, traducere de Anca Dan şi Sînziana Dragoş. La eveniment participă Irina Margareta Nistor, filolog şi critic de film, Elisabeta Lasconi, critic literar, Sinziana Dragoş, filolog, şi Şerban Pavelescu, istoric. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comanescu, directorul general al Editurii Humanitas Fiction.

invitatie

În partea a doua a evenimentului, publicul este invitat să descopere Festivalul Stelelor, Tanabata în limbă japoneză, sărbătoarea iubirii eterne care este celebrată în Japonia, în fiecare an, pe 7 iulie. Doamna Chinatsu Kawamoto, profesor la Centrul de Studii Romano-Japoneze „Angela Hondru“ din cadrul Universităţii Româno-Americane, prezintă festivalul şi fascinanta sa legendă.

Romanul „Zeii pedepselor cereşti” aduce în prim-plan Japonia şi America anilor ’30, două lumi fundamental diferite, pe care istoria le va face să se înfrunte. Ţesând o intrigă complexă pentru a urmări destinul adolescentei Yoshi Kobayashi, romanul îşi poartă cititorii de o parte şi de cealaltă a Pacificului şi creează o imagine amplă, copleşitoare a dramelor individuale şi a tragediilor colective pe care le-a provocat cel de-al Doilea Război Mondial.

Înainte de atacul de la Pearl Harbor, viaţa lui Yoshi Kobayashi se derula netulburată în Tokyo. Adolescenta îşi împărţea timpul între familie şi şcoală, în vreme ce războiul era o realitate îndepărtată. Japonia triumfase în Manciuria, Imperiul era ocrotit de zei. Însă conflictul cu America schimbă totul. Existenţa lui Yoshi este jalonată acum de alarme aeriene, de bombardamente, de rugăciuni disperate. Vechile prietenii se destramă, iar lumea în care a crescut tânăra piere pentru totdeauna.

O maturizare cu atât mai dureroasă cu cât Yoshi înţelege că învingătorii şi învinşii sunt în egală măsură vinovaţi. Şi în egală măsură victime, după cum o dovedesc povestea lui Cameron Richards, pilotul doborât în 1942, destinul paradoxal al lui Anton Reynolds, arhitectul american stabilit înainte de război în Tokyo şi îndrăgostit de cosmopolita Hana Kobayashi, şi experienţele lui Billy, fiul lui Anton, soldat în forţele de ocupaţie.

Scriitoarea americană Jennifer Cody Epstein şi-a luat licenţa în studii asiatice şi literatură engleză la Amherst College, deţine un masterat în artă de la Columbia University şi unul în relaţii internaţionale de la Johns Hopkins School of Advanced Internaţional Studies. Ca jurnalistă, a colaborat la The Wall Street Journal, Chicago Tribune, The Asian Wall Street Journal, The Nation (Thailanda), la revistele Self şi Mademoiselle, precum şi la NBC şi HBO. Ca studentă şi profesoară, a trăit cinci ani în Japonia, la Tokyo şi Kyoto, apoi în Hong Kong şi Bangkok. A predat, de asemenea, la Columbia University.

Cariera literară şi-a început-o publicând povestiri în reviste literare. Jennifer Cody Epstein şi-a dedicat zece ani scrierii primului ei roman, „Pictorita din Shanghai” („The Painter from Shanghai”, 2008; Humanitas Fiction, 2010), inspirat din viaţa pictoriţei Pan Yuliang. Romanul s-a bucurat de cronici elogioase din partea presei americane şi a devenit bestseller internaţional. În 2014 vede lumina tiparului al doilea roman al scriitoarei, „Zeii pedepselor cereşti” („The Gods of Heavenly Punishment”), tradus deja în mai multe ţări şi detinator al prestigiosului Honor Award for Fiction din cadrul Asian / Pacific American Awards for Literature.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook