28 mai 2014

Walesa

„Wałęsa” („Wałęsa. Człowiek z nadziei”), filmul biografic despre Lech Wałęsa, în regia lui Andrzej Wajda, are premiera în România vineri, 30 mai 2014. Lungmetrajul reface traseul celebrului activist polonez, ulterior laureat al premiului Nobel pentru pace şi preşedinte al Poloniei, începând cu postura de electrician pe şantierul naval din Gdańsk în anii protestelor împotriva regimului comunist, până la înfiinţarea primei mişcări sindicale independente din Europa de Est, “Solidaritatea” (“Solidarność”).



Cum a fost posibil ca o singură persoană să schimbe lumea atât de dramatic? Este o întrebare care ţine mai degrabă de politic decât de psihologie. Regizorul Andrzej Wajda pătrunde în universul personal, chiar intim, al lui Lech Wałęsa, liderul sindical al “Solidaritatea”, şi încearcă să surprindă acest incredibil fenomen: metamorfoza unui simplu muncitor de pe şantier într-un lider carismatic. Un om care va schimba modul de gândire a milioane de oameni din Europa şi care, mai târziu, va pune umărul la prăbuşirea Cortinei de Fier.

“Uneori trebuie să te baţi pentru libertate, alteori trebuie doar să o aperi… Însă, oricum ar fi, nu există nici o scuză pentru a sta deoparte şi a contempla”, spun autorii acestui film. Acum, la 30 de ani de la evenimentele care au schimbat sistemul politic european de după Al Doilea Război Mondial, lumea are de-a face cu un nou val de revoluţii moderne: “Mişcarea Verde” în Iran, similară “Solidarităţii” din Polonia anilor ‘80, care redefineşte tradiţiile şi simbolurile religioase, protestele din Egipt din Piaţa Tahrir, înăbuşite în sânge de autorităţi, alegerile aşa-zis libere din Burma, manifestaţiile contra regimului din Turcia etc. Toate rezonează cu vorbele pe care Lech Wałęsa le-a adresat Parlamentului american la finalul filmului: “Acum sunt alţii care sar gardurile de sârmă şi dărâmă zidurile. Ei o fac pentru că libertatea este un drept fundamental al oricărui om”.

Despre filmul său, regizorul Andrzej Wajda spune: “Wałęsa se adresează tuturor, dar în special mi-ar plăcea să ajungă la publicul tânăr. Pentru că Lech este un bun exemplu pentru a-i convinge pe tineri că ei trebuie să participe neaparat la viaţa noastră politică”.

Noua Europă îşi are originea la Gdańsk. Este povestea unui erou al zilelor noastre: Lech Wałęsa, interpretat de Robert Więckiewicz. Filmul biografic începe în 1970. Imediat după înăbuşirea în sânge a revoltei muncitoreşti de către autorităţi, liderul sindical Lech Wałęsa este forţat să semneze un angajament de colaborare cu securitatea statului de la acea vreme.

Fulminanta carieră politică a lui Wałęsa se întrepătrunde cu viaţa sa de familie. Relaţia cu soţia sa, Danuta, interpretată de Agnieszka Grochowska, casa plină de copii, precum şi problemele zilnice de familie sunt pentru viitorul preşedinte al Poloniei la fel de importante ca şi politica. Ca de obicei, în spatele unui bărbat puternic se dovedeşte a fi o femeie şi mai puternică. În cazul lui Wałęsa este vorba de soţia sa.

Filmul, la fel ca şi viaţa lui Lech Wałęsa, este plin de contraste: între dragoste şi politică, între frică şi nevoia de siguranţă, între subordonare şi dorinţa de revoltă. Ce va fi mai puternic: simţul datoriei faţă de ţară sau al datoriei faţă de familie? Dragostea pentru soţia sa şi pentru copii sau dragostea de ţară? Oare sunt deciziile lui Lech Wałęsa cele corecte? Care va fi preţul pe care va trebui să-l plătească?

“Sunt perfect conştient că Wałęsa este cel mai dificil subiect cu care am avut de-a face în toţi cei 55 de ani de carieră cinematografică”, spune regizorul Wajda despre filmul său. “Dar şi aşa, nu văd un alt regizor care să fi făcut un film despre Lech Wałęsa şi pe care să-l găsesc satisfăcător. L-am admirat pe Wałęsa din primul moment în care l-am întâlnit, mai precis la negocierile dintre sindicatul Solidaritatea şi comisia guvernamentală. Filmul meu va reflecta asta cu prisosinţă.”

Regizorul polonez Andrzej Wajda are acum 88 de ani. De-a lungul carierei sale de cineast a regizat mai bine de 50 de filme, dar şi peste 20 de piese de teatru, atât în Polonia, cât şi în Berlin, Moscova sau Tokyo.

„Wałęsa: Man of Hope” a fost propunerea Poloniei la Oscar-ul 2014 pentru Cel mai bun film străin.

Din 30 iunie 2014, filmul este distribuit în cinematografe, în București și în toată țara, după cum urmează: Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema & More (Digiplex Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI Palace), Cityplex (Braşov), Cityplex (Constanţa), Arta 3D (Târgu Mureş).

O proiecţie specială a peliculei lui Andrzej Wajda a fost programată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2014), în Piața Unirii din centrul orașului Cluj-Napoca, în aer liber.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Walesa"

  1. adamov spune:

    Paradoxul paradoxurilor: azi e dovedit că Walesa a figurat, sub pseudonimul Bolek,ca informator al Securităţii poloneze. Că a primit de la occidentali, el şi ceilalţi activişti ai Solidarităţii,
    milioane de dolari, necontabilizaţi, în numerar, pentru a dinamita, din interior, economia comunistă, prin greve peste greve.
    Astăzi, când Şantierele Navale din Gdansk (de unde a început „revoluţia”) au devenit o ruină, când în Polonia câteva milioane de oameni au rămas pe drumuri, Walesa afirmă îngrozit: nu pentru o asemenea Polonie am luptat noi atunci… Dar aparenţele sunt salvate. În Polonia sunt 50.000 milionari, în Euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook