26 august 2020

A 40-a aniversare a revoluției „Solidaritatea”

Muzeul Național de Artă al României și Institutul Polonez din București prezintă publicului bucureștean, într-un loc simbolic pentru români, o expoziție despre istoria sindicatului „Solidaritatea” din Polonia anului 1989. „A 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea” poate fi urmărită în aer liber până pe 10 septembrie 2020, fiind expusă pe gardul fostului Palat Regal, chiar în vecinătatea Pieței Revoluției. Expoziția este realizată la aniversarea a 40 de ani de la înființarea sindicatului „Solidaritatea” din Polonia, care a contribuit la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est.



Condusă de „Solidaritatea” prin metode pașnice, revoluția din 1980 a dus la căderea comunismului în Polonia în vara anului 1989. De asemenea, a provocat o avalanșă care a afectat întregul așa-numit bloc estic și s-a încheiat cu căderea Zidului Berlinului, iar mai târziu cu sfârșitul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu în România.

Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea” a fost înregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorită unui val mare de greve muncitorești, și a adunat în momentul său de vârf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranță pentru o viață demnă, mai bună, în libertate.

Marea mișcare socială „Solidaritatea”, la conducerea căreia s-a aflat Lech Wałęsa, a ajutat oamenii să se organizeze și să-și exprime dorințele, iar autoritățile comuniste din țară au obligat țara să negocieze și să încheie acorduri cu sindicaliștii. Sloganul „nu există libertate fără solidaritate” a devenit mesajul unei revoluții pașnice și a rămas în mintea polonezilor ani de zile.

Datorită determinării a mii de oameni, în 1989 Polonia a devenit prima țară a așa-numitului bloc estic, în care, urmare a discuțiilor de la Masa rotundă, s-a ajuns la un acord ce a determinat organizarea de alegeri parlamentare parțial libere și prăbușirea sistemului comunist. Alte țări au urmat calea Poloniei.

Expoziția „A 40-a aniversare a revoluției Solidaritatea”, pregătită în versiunea în limba română de Institutul Polonez din București, poate fi văzută pe gardul MNAR de pe Calea Victoriei nr. 49-53 din București, până pe 10 septembrie 2020, iar apoi, până la sfârșitul lunii septembrie, pe gardul Muzeul Colecțiilor de Artă din Calea Victoriei nr. 111.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook