20 ianuarie 2010

Vonda Shepard revine în România

Celebra cântăreaţă din serialul Ally McBeal va susține în România patru concerte în perioada 10-14 februarie 2010. Programat în apropierea zilei îndrăgostiților, turneul artistei include Cluj, Sibiu, Brașov și București.



Vonda Shepard cântă frecvent în Europa, dar până anul trecut turneele artistei se opreau la granița de est a Austriei. Europa de Est, cu România în exclusivitate, a apărut în calendarul artistei anul trecut în februarie: „Cântăreaţa americană Vonda Shepard a concertat, miercuri seară, la Sala Palatului din București, în faţa unui public entuziast de aproximativ 3.500 de spectatori”, scria MediaFax în 2009: „A ridicat și spectatorii în picioare, pentru a dansa și a cânta alături de ea melodiile datorită cărora a ajuns celebră – „Someday We’ll Be Together”, „Searchin’ My Soul” și „I Can’t Stop This Feeling”.”

Născută în 1963 în New York, Vonda a trăit o viaţă boemă în compania surorilor ei. Personalitatea Vondei Shepard s-a format într-o atmosferă haotică și stimulativă. Părinţii ei s-au despărţit când avea șase ani, iar cele patru fete au rămas în grija tatălui, actor și scriitor, iubitor de artă. Atunci a început să studieze pianul, iar la scurt timp, încurajată de tatăl ei, își compunea propriile cântece. Vonda și-a început cariera muzicală la 14 ani în cluburile din Los Angeles. La 18 ani ea acumulase îndeajuns de multă experienţă în săli de concerte și compusese destule cântece pentru a putea spera la un contract cu o casa de discuri. La 20 de ani cânta cu Rickie Lee Jones în turneu la voce și pian.

În 1987 Vonda semnează cu Reprise Records. Primul său album a fost lansat în 1989 și a cunoscut succesul cu hitul „Don’t Cry, Ilene”. „The Radical Light” apare în 1992, cu single-urile de success „Searchin’ My Soul” și „Wake Up The House”. Din nefericire, schimbări în interiorul casei de discuri au grăbit plecarea Vondei imediat după apariţia albumului. A urmat o perioadă de discuţii, compoziţii, concerte restrânse și un turneu în corul legendarului Jackson Browne. Vonda Shepard semnează cu Vesper Alley și lansează albumul „It’s Good, Eve” în 1996. Un album demn de o artistă ajunsă la maturitate, cu două piese din serialul Ally McBeal, „The Wildest Times Of The World” și „Maryland”, „It’s Good, Eve” o plasează pe Vonda printre urmașii de seamă ai unor artiști precum Jackson Browne, Joni Mitchell sau Rickie Lee Jones. Fără ecouri răsunătoare însă, acest album o limitează pe Vonda Shepard la un circuit al cluburilor, în special Genghis Cohen Café din Hollywood.

Unul dintre fanii ei a fost și David Kelley, producător al unor seriale de televiziune precum L.A. Law, Picket Fences and Chicago Hope. Pe când pregătea Ally McBeal, o tragicomedie urbană despre o avocată plină de viaţă și confuză, Kelley a decis să reflecte ghinioanele lui Ally prin intermediul cântecelor Vondei Shepard. De vreme ce niciunul dintre albumele ei nu se găsea prea ușor, a înregistrat „Songs from Ally McBeal” la noua sa casă de discuri 550 Music, o colecţie de cântece originale și coveruri din serial. Patru dintre cântece sunt creaţii proprii ale Vondei Shepard, inclusiv compoziţia „Searchin’ My Soul”, iar restul sunt adaptări moderne ale unor șlagăre pop din anii ’60: „The End of the World”, „Hooked On A Feeling” și „It’s In His Kiss” („The Shoop Shoop Song”).

Deși încântată de acest proiect, Vonda nu știa ce va urma: „Când am început, nu mă gândeam că serialul Ally McBeal va deveni un serial cu un astfel de succes”. Rolul său de muză a pus semne de întrebare criticilor: ce poate avea în comun o artistă atât de sensibilă ca Vonda Shepard cu eroina serialului, o avocată neliniștită și conștiincioasă marcată de tot felul de întâmplări nefericite atât în plan profesional cât și personal? „Mă regăsesc în Ally McBeal în acest sens. Muncesc mult și lupt împotriva clișeelor și atitudinilor macho” afirmă Vonda. Pe lângă cântecele proprii, Vonda Shepard a reluat și unele hituri pop mai vechi: „Asta îmi dădea impresia că sunt la karaoke”, spune ea zâmbind. „Mărturisesc că a fost destul de dificil. Mă anunţau de pe o zi pe alta că trebuie să înregistrez trei sau patru cântece. Cred că, din fericire, toţi anii de muncă m-au pregătit pentru dificultăţi de genul acesta”. Departe de a fi copleșită de astfel de cerinţe, Vonda spune că: „Aceste dificultăți îmi dau ocazia să îmi testez încrederea în mine, în forţele mele. Când ai prea mult timp la dispoziţie, devii repede pierde-vară sau îţi pui prea multe întrebări”. Se întâmpla ca David E. Kelley să aleagă cântece pline de umor de genul „This Guy Is In Love With You” pe care a trebuit să-l reinterpretez în felul meu”, își amintește ea. „David l-a ascultat și mi-a zis, „Vonda, de fapt am făcut o glumă, dar sună atât de bine încât o să-l păstrăm!”

Într-un interval de timp foarte scurt, serialul „Ally McBeal” a cucerit milioane de telespectatori din întreaga lume. Personajul principal, interpretat cu o sensibilitate aparte de actrița Calista Flockhart, a marcat în istorie sfârşitul epocii feministe. Massmedia din anii ’98 emitea numeroase referiri la serialul „Ally McBeal” și la modul în care acesta tratează tema relaţiilor de la locul de muncă. „Time Magazine” a publicat-o pe coperta sa alaturi de Gloria Steinem și Susan Anthony, cu titlul „Is Feminism Dead?”. Pe fondul acestui succes, încântătoarea Vonda Shepard și-a câștigat renumele la nivel mondial și a vândut peste 12 milioane de albume.

În 2008 apare „From the Sun”, de departe cea mai bună compozitie a cântăreței new yorkeze produsă în colaborare cu Mitchell Froom, renumit producator și artist. Froom descrie albumul ca fiind „un soul-modern cu note clare și accentuate de pian împreună cu o voce deosebită antrenată în tonalitatile blues-ului”. Vonda a colaborat pentru acest album cu nume binecunoscute din lumea muzicii: chitaristul James Ralston (a cântat cu Tina Turner), basistul Jim Hanson (Johnny Cash, Bruce Springsteen) și bateristul Matt Chamberlain (David Bowie, Tori Amos, John Mayer).

În toamna anului 2009 a fost lansată colecția de DVD-uri „The Best of Ally McBeal”, cu noi înregistrări de studio și seria completă a sezoanelor serialului TV.

Programul concertelor: 11 februarie, Cluj, Casa de Cultură a Studenților, ora 20:00; 12 februarie, Sibiu, Casa de Cultură a Sindicatelor, ora 20:00; 13 februarie, Brașov, Teatrul Sică Alexandrescu, ora 20:00; 14 februarie, București, The Silver Church, ora 20:00.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook