26 noiembrie 2007

Un Harry Potter cu 30 de ani mai bătrân

Un Harry Potter cu 30 de ani mai bătrânPrimul volum din seria fantasy „Terramare”, a faimoasei scriitoare Ursula K. Le Guin, a apărut recent în limba română, în condiţii grafice de excepţie, la Editura Alexandria.

Clientă fidelă a Premiilor Hugo şi Nebula, Ursula K. Le Guin are un şemineu doldora de distincţii literare. În România este cunoscută pentru prozele „Mâna stângă a întunericului” şi „Deposedaţii”, ceea ce nu-i face dreptate, fiind doar o infimă parte din opera scriitoarei. De la proză realistă şi eseu până la poezie şi cărţi pentru preşcolari, Le Guin nu s-a ferit de niciun gen, specie sau registru.

Însă în 1968, cu trei decenii înainte de Harry Potter, scriitoarea a început seria „Terramare”, multipremiata de-a lungul timpului, căreia i-a rămas fidelă până în 2001, anul publicării ultimului dintre cele şase volume. În ceea ce priveşte fantasy-ul, autoarea reuşeşte să menţină un echilibru între literatura de bună calitate si proza accesibilă juniorilor, iar primul roman din această serie, „Un vrăjitor din Terramare„, recent apărut la Editura Alexandria, demonstrează că acest echilibru e perfect compatibil cu un anume grad de suspans. Le Guin nu face însă rabat la intrigă pentru a proteja sensibilităţile cititorilor minori, romanul având ceva din atmosfera sumbră şi cruzimea basmelor fraţilor Grimm.

Articolul integral din Cotidianul…

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook