5 noiembrie 2010

Un cuib de nobili

Un cuib de nobiliLa Editura Leda a apărut romanul „Un cuib de nobili” de Turgheniev, o operă a literaturii clasice ruseşti, care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă.

Un cuib de nobili” a văzut lumina tiparului în anul 1859. „Cel mai occidental dintre scriitorii ruşi”, cum îl numea G. Ibrăileanu, oferă un bogat tablou al societăţii ruseşti din secolul al XIX-lea. Scriitor plin de sensibilitate şi romantism, Turgheniev ştie să îmbine aspectele acute ale vremii sale cu inegalabile poveşti de dragoste. Veritabil roman psihologic – gen care de altfel i-a adus şi celebritatea – „Un cuib de nobili” urmăreşte o idilă fără de speranţă, în care protagonistul, nobilul Lavreţki, se vede prins alături de tânăra fiică a unor rude îndepărtate, idilă care nu are cum să-şi găsească un deznodământ fericit.

Gustave Flaubert către Turgheniev: „Pentru mine, sunteţi deja de mult un etalon. Dar cu cât vă studiez mai mult, cu atât mă uluieşte mai mult talentul dumneavoastră. Admir imens pasiunea şi totodată caracterul stăpânit al stilului dumneavoastră de a scrie, simpatia cu care vă aplecaţi asupra oamenilor mărunţi şi care încarcă peisajul de semnificaţii.”

Iar scriitorul John Galsworthy îi recunoştea meritele dincolo de hotarele ruseşti: „Dacă romanul englez are acum o oarecare eleganţă a stilului, îi datorează acest lucru în primul rând lui Turgheniev.”

I.S. Turgheniev (1818–1883), maestru al realismului rus, unul dintre exponenţii de prestigiu ai „şcolii naturale”, a cunoscut primul succes cu „Povestirile unui vânător”, inspirate din viaţa satului feudal. Opera sa literară, variată şi bogată, cuprinde romane („Rudin”, „Un cuib de nobili„, „În ajun”, „Părinţi şi copii”, „Fum”, „Desţelenirea”), nuvele („Asia”, „Faust”, „Prima iubire”, „Apele primăverii”, „Klara Milici”, „Cântecul iubirii triumfătoare”, „Jurnalul unui om de prisos”, „Mumu”, „După moarte”) şi piese de teatru („Celibatarul”, „O lună la ţară”, „Parazitul”). Acordul final al activităţii sale literare este reprezentat de „Poemele în proză”, adevărată artă poetică a scriitorului.

Creator de tablouri sugestive ale societăţii ruseşti, preocupat de ideile vremii sale şi, în acelaşi timp, scriitor plin de sensibilitate şi romantism, Turgheniev a lăsat o amprentă originală şi autentică atât asupra literaturii ruse, cât şi a celei universale.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook