12 august 2014

Ultima iluzie

Ultima iluzieEditura Polirom a publicat romanul „Ultima iluzie” al scriitoarei americane de origine iraniană Porochista Khakpour, traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu.

Ultima iluzie” este o comedie neagră scrisă sub obsesia dezastrului petrecut în Statele Unite la 11 septembrie 2001. Personajul central, Zal, este un tânăr iranian care literalmente a scăpat dintr-o cuşcă: mama sa, înfricoşată de pielea şi părul lui deschise la culoare, de „diavol alb”, l-a ţinut închis vreme de zece ani într-o colivie pentru păsări. Scăpat ca prin minune de acolo şi adus în New York, Zal va încerca să se adapteze într-o lume care nu are nimic în comun cu ce a cunoscut în copilărie. În sinea lui, încă se mai simte asemenea unei păsări. Prietenia lui Zal cu un iluzionist care pretinde că poate zbura şi relaţia sa cu o artistă care, la rândul ei, se crede clarvăzătoare îi îngreunează şi mai mult efortul de adaptare. Inspirat de o legendă persană din „Cartea Regilor”, romanul „Ultima iluzie” este şi un omagiu adus oraşului New York.

San Francisco Chronicle descrie astfel romanul: „Ultima iluzie este un superb melanj epic: legendă şi realitate, ficţiune şi istorie, Orient şi Occident, bine şi rău.”

Los Angeles Times punctează: „Ultima iluzie surprinde, aşa cum puţine romane inspirate de evenimentul tragic din 11 septembrie 2001 o fac, sentimentul contradictoriu că viaţa în America de dinainte de atac era banală, lipsită de complicaţii. Porochista Khakpour ne arată însă prin romanul ei o imagine a noastră mai profundă.”

Şi recenzia din Library Journal este laudativă: „Proza Porochistei Khakpour este fluidă şi viscerală, iar discursul ei este o abilă punere în scenă a realităţii şi a perspectivei narative. Ultima iluzie e o bijuterie literară a tristeţii, a curajului, a contemplaţiei.”

Porochista Khakpour s-a născut în 1978, în Teheran, dar a crescut şi a fost educată în California. Este absolventă a masterului în arte şi a cursurilor de scriere creativă ale Universităţii Johns Hopkins, iar în prezent predă la universităţile Columbia şi Fordham. Romanul ei de debut, „Sons and Other Flammable Objects” („Fii şi alte obiecte inflamabile”), publicat în 2007, o comedie neagră inspirată de urmările atentatului din 11 septembrie 2001, a câştigat California Book Award „First Fiction” şi a fost nominalizat la premiul Saroyan si la alte distincţii literare de prestigiu, atrăgând atenţia lumii literare americane.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook