Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești
Noi recorduri pe piața românească de artă au fost stabilite în cadrul celei mai lungi licitații din istoria Casei de Licitații A10 by Artmark. Aproape 8 ore și jumătate a durat licitarea celor 184 de capodopere din cadrul evenimentului maraton, „Licitația de toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”, cu startul joi, 22 octombrie 2020, la 19:30, și închiderea vineri dimineață, 23 octombrie 2020, la 03:53, ținând sute de participanți activi. Valoarea totală a celui mai mare eveniment de pe piața românească de artă din această toamnă, desfășurat, aseară, doar online, egalează rezultatul total stabilit anul trecut în octombrie 2019.
1.464 de milioane de euro și o rată de adjudecare de 85% sunt rezultatele licitației de artă de aseară, licitație dedicată numelor mari ale artei românești, care confirmă soliditatea și lichiditatea pieței de artă de patrimoniu, respectiv interesul în creștere al colecționarilor pentru valorile culturale consacrate, reprezentate de artiștii prezenți în muzee, ale căror opere se apreciază în piață că tezaurizează valoarea banilor investiți.
Întotdeauna vârf de colecție și preferat al colecționarilor de toate vârstele se dovedește a rămâne pictorul național Nicolae Grigorescu, cu 4 picturi în licitație. Cel mai intens licitată a fost o duioasă „Țărăncuță cu mărgele albastre”, de mici dimensiuni.
Cu toate acestea, topul adjudecărilor de ieri seară este condus nu de Grigorescu, ci de favoritul publicului, Nicolae Tonitza, portretul fiicei sale „Irina”.
Chiar dacă operele clasicilor picturii românești au cântărit mai mult la Artmark, un rezultat impresionant pentru segmentul de artă contemporană, cel puțin pentru piața din România, a înregistrat artistul contemporan Adrian Ghenie, cu o lucrare timpurie, din 1991, „Marină”.
Recorduri de autor au înregistrat și cel mai important portretist al boierimii pământene, Mihail Töpler, cu un splendid portret al „Vornicesei Smaranda Manu”, din colecția urmașilor lui Constantin George Manu, dar și Eugen Voinescu, elev al celebrului pictor rus al marinelor, Ivan Aivazovski, a cărui marină „Corabie înfrunând valurile”. Totodată, Leon Biju a egalat recordul anterior cu lucrarea „Curmalii roșii”.
Poate cele mai semnificative trenduri de remarcat însă, dincolo de durata extrem de lungă a licitației, pricinuită de numărul deosebit de mare de palete participante online și telefonic, sunt evoluțiile de structură în rândul participanților. Astfel, Licitația de toamnă, desfășurată pe 22 octombrie, a înregistrat o foarte interesantă scădere a mediei de vârstă a participanților, inedită pentru o licitație de artă importantă precum cea de toamnă, aproximativ 38% dintre participanți încadrându-se în segmentul de vârstă 25-45 de ani.