Testamentele
„Testamentele” de Margaret Atwood, romanul care continuă „Povestea Slujitoarei”, a fost lansat la Londra în toamna lui 2019, fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale anului. În cadrul lansării la care au participat sute de fani, scriitoarea canadiană și-a făcut apariția însoțită de personaje din noul său roman și a citit câteva fragmente în premieră. Într-un timp record de la primirea manuscrisului, Editura ART lansează în colecția musai unul dintre cele tulburătoare romane ale momentului, tradus de Miruna Voiculescu. Cartea este disponibilă pentru precomandă pe site-ul editurii, cu o reducere de 30% și livrare din 31 martie 2020.
Cartea a fost atât de așteptată de fanii din întreaga lume încât a constituit chiar ținta unui atac cibernetic, iar în prima săptămână de la lansarea din Marea Britanie s-a vândut în peste 100.000 de exemplare, devenind astfel cel mai bine vândut roman imprimat din ultimii patru ani. În luna octombrie 2019, „Testamentele” a fost recompensată cu Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume.
Scriitoarea Margaret Atwood declara despre cea mai așteptată carte a anului 2019:
Dragi cititori, toate întrebările pe care mi le-aţi pus despre Galaad şi despre mecanismele lui au fost o sursă de inspiraţie pentru această carte. Sau aproape toate. Cealaltă sursă de inspiraţie a fost lumea în care trăim.
„Testamentele” continuă cu succes „Povestea Slujitoarei”, o distopie sumbră și un roman răscolitor, considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene. De data aceasta, povestea este spusă prin prisma personajului Lydia, una dintre „mătușile” din Galaad, şi a două dintre adolescentele născute în această societate distopică.
Au trecut mai bine de cincisprezece ani de la evenimentele din „Povestea Slujitoarei”, iar regimul teocratic al Republicii Galaad încă ţine frâiele puterii cu o mână de fier. Dar apar primele semne că Galaadul începe să se erodeze din interior. Exact în acest moment de răscruce, vieţile a trei femei complet diferite se întrepătrund în mod neaşteptat. Urmările pot fi dezastruoase sau pot duce la un viitor mai bun, dar cu siguranţă vor cutremura zidurile lumii care le ţine captive. Rămâne de văzut dacă aceste ziduri se vor şi prăbuşi.
În paginile „Testamentelor” Margaret Atwood îi deschide cititorului uşa spre cele mai ascunse cotloane ale Galaadului pe măsură ce fiecare personaj feminin din povestea ei e nevoit să-şi dea seama cine este de fapt şi cât de departe ar merge pentru lucrurile în care crede.
Scrisă în urmă cu 35 de ani, „Povestea Slujitoarei” este plasată într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, unde instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de „utere umblătoare”, iar Offred face parte din prima lor generație. Chinuită de o singurătate dureroasă, Offred se străduiește să-și reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie și o viață normală și încearcă să se resemneze pentru a supraviețui în îngrozitoarea lume nouă. Curând însă, descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate, și chiar de către cei care le-au instaurat.