25 iunie 2014

TeatROmania – emersioni sceniche 2014

Şi în 2014 Accademia di Romania in Roma găzduieşte Festivalul de teatru “TeatROmania – emersioni sceniche”, organizat împreună cu Compania de teatru Telluris, FIRI (Forumul Intelectualilor Români din Italia) şi susţinut de Institutul Cultural Român din Bucureşti. Această ediție se desfăşoară în perioada 27-29 inie şi are scopul de a consolida continuitatea inițiativei estivale în Roma, dedicată dialogului intercultural și a pluralismului limbajului scenic.

Proiectul s-a născut în anul 2010 din iniţiativa comună a două asociaţii culturale, Telluris Asociati din Pontedera şi FIRI (Forumul Intelectualilor Români din Italia) din Roma, în colaborare cu Accademia di Romania, care găzduieşte manifestarea în frumoasele sale spaţii. Provocarea este aceea de a stimula dialogul italian-român în ceea ce priveşte teatrul ca loc privilegiat de studiu, comparaţie şi partajare: o posibilitate de întâlnire între companii teatrale, artişti şi public care permit aprofundarea cunoştinţelor reciproce. Nu este vorba doar de a găzdui o serie de spectacole ale teatrelor străine sau din Est, ci de a aduce pe aceeaşi scenă companii şi artişti proveniţi din teatre tradiţionale diverse, capabili să ofere publicului din Roma evenimente culturale de calitate şi relevante pentru compararea criticii cu contemporaneitatea.

După succesul din 2013, propunerea artistică a celei de a patra ediții include spectacole care evidențiază alegeri dramaturgice inovatoare; este cazul piesei „Del sesso della donna come campo di battaglia nella guerra di Bosnia” („Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”) de Matei Vișniec, interpretată de Irina Bodea Radu și Bianca Holobuț, o dramă despre femei și războiul din Bosnia. Monologuri și dialoguri se întrepătrund trecând de la citirea lecturilor directe la comunicarea cu publicul. Fluxurile mnemonice și sedimentările psihice atrag două portrete de femei, Kate și Dora, care se luptă să se împace cu starea lor, într-o formă neobișnuită de terapie.

Schimbare de registru pentru un alt spectacol, „Aspettando Alice” („Aşteptând-o pe Alice”), de și cu Oana Mardare, în regia lui Doru Taloş, aparţinând companiei independente Atelier45 din Cluj. Cu această piesă, concentrându-se pe nevinovăția ludică a copilăriei văzută ca o economie de resurse, se reconfirmă caracteristica Festivalului de a da vizibilitate producțiilor independente de excelență ale tinerei generații a teatrului românesc.

Noutatea acestui an este spectacolul dedicat copiilor și familiilor „Ombre nel bosco” („Umbre în pădure”) al companiei Telluris Associates, inspirat din lumea de vis a basmelor tradiționale ale Europei de Est. Un spectacol fascinant de lumini și umbre, în care personajele reale sau imaginare, ne vorbesc de o posibilă întâmplare care a avut loc, în care intuiția și instinctele sunt necesare pentru a descoperi lucrurile adevărate și pentru a deveni gardienii focului de creație a unei noi şi aprofundate cunoașteri ale ciclurilor de viață, moarte și renaștere a naturii. O atenție îndreptată asupra publicului tânăr al Festivalului teatROmania, pentru care compania Telluris îşi dedică o mare parte din activitățile sale de formare și de producție.

O altă întâlnire cu lumea de basm este reprezentată de spectacol „Giovinezza senza vecchiaia e vita senza morte” („Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte”), premieră absolută, produsă de compania Wasabi Milano, în colaborare cu teatROmania – emersioni sceniche, de și cu Vlad Scolari, Alice Protto voce, muzică live de Federico Branca Bonelli. O poveste unică în cultura românească, prezentată sub forma unui studiu inițial – o lectură cu muzică și voci.

În cele din urmă, „La favola di un’altra giovinezza” („Tinereţe fără tinereţe”), un spectacol regizat si interpretat de Eliana Cantone, propune o interacțiune între literatură, film și teatru pornind de la narațiunea lui Mircea Eliade și filmul omonim regizat de Francis Ford Coppola. O poveste neobișnuită și paradoxală, o călătorie într-un mod ironic și visător pentru a căuta o doua șansă la viață, la o altă tinereţe. Un basm al eternei reîntoarceri, care analizează dimensiunea mistică și metafizică a vieții de zi cu zi. Vocea actritei redă drumul printr-un experiment sonor începând de la dialect, trecând la melodie, apoi de la incantatie, la sunetul pur. Muzica este interpretată live de Elisa Fighera.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook