4 decembrie 2012

Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere

În zilele de miercuri, 5 decembrie, și joi, 6 decembrie 2012, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române găzduiește patru filme prezentate în cadrul evenimentului „Tarkovski în 2012. 80 de ani de la naştere”. Programul de la Cinemateca Eforie include două documentare despre marele cineast rus Andrei Tarkovski, semnate de Evgheni Borzov, și versiunile originale, necenzurate, ale capodoperelor lui Tarkovski „Andrei Rubliov” („Patimile după Andrei”) și „Solaris”, ambele lansate pe DVD în Rusia anul acesta. Toate cele patru filme sunt prezentate în premieră în România. Evenimentul, finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, este organizat de Asocația „Orante” (inițiatoarea proiectului), Ambasada Federației Ruse în România, Primăria Municipiului București, Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română, Muzeul Național al Țăranului Român, Fundația Charta și Fundația Art Viva.Programul de la Cinemateca Eforie și prezentarea filmelor:

Miercuri, 5 decembrie 2012

17:30 „Magnetismul memoriei”, film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2006); prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”

Filmul redă, din interviuri cu martori, o întâlnire de creaţie aproape uitată a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo, în 1976. Filmările au fost realizate în Zavrajie, Iurieveţ şi Ivanovo – localităţi din zona natală a regizorului, la Paris şi la Roma. Documentarul a primit Diploma specială la Festivalul Internaţional de Film Documentar „Punto de Vista”, Navarra (Spania, 2007).

19:00 „Patimile după Andrei”, varianta originală a filmului „Andrei Rubliov” de Andrei Tarkovski (URSS, 1966); prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)

Filmul a primit Premiul Asociaţiei Criticilor de Film, Paris, 1968; Premiul FIPRESCI şi premiul pentru Cel mai bun scenariu – Cannes, 1969; alte nouă premii internaţionale.

„Realizat în maniera frescei istorice, filmul povestește viața celebrului iconar rus de la cumpăna secolelor XIV-XV, Andrei Rubliov. Acțiunea se desfășoară pe durata unui sfert de veac și este alcătuită dintr-un prolog și șase părți.” (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugăciune”, ediția a III-a, 2004)

Joi, 6 decembrie 2012

17:00 „Andrei Tarkovski: Culegătorul de vise”, film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2010); prezintă criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski în 2012”

Bazat pe cartea Laylei Alexander-Garrett despre ultimul film al lui Tarkovski, documentarul recreează procesul realizării filmului „Sacrificiul”, utilizând fotografii şi materiale video unice, surprinse de Layla Alexander în 1985, când fusese translatorul regizorului. Documentarul a primit Premiul „Centrului pentru glorie naţională al Rusiei” la Concursul Naţional Istorico-Educativ „A servi Patria: nume şi fapte” (2011); diplomă la Festivalul Internaţional de Film „Viteazul de aur”, Omsk (Rusia, 2012).

18:30 „Solaris” de Andrei Tarkovski, varianta originală (URSS, 1972); prezintă istoricul de film prof. univ. Dmitri Salînski (Rusia)

Filmul a primit Marele Premiu Special al Juriului şi Premiul Centrului Evanghelic – Cannes, 1972; premiul pentru Cel mai bun film al anului – Festivalul de Film de la Londra, 1972; diplomă de onoare la Festivalul de Film de la Strandford, 1973.

„Acțiunea, plasată într-un viitor nedefinit, urmărește itinerariul astronautului Kris Kelvin, trimis în misiune pe planeta Solaris pentru a elucida misterele observate de predecesorul său, pilotul Berton. (…) Filmul își mută treptat centrul de greutate dinspre științifico-fantastic, spre o dezbatere despre morala științei și despre adevăratele valori ale umanității.” (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugăciune”, ediția a III-a, 2004)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook