22 mai 2014

Sunt o babă comunistă – la Berlin

Pe data de 28 mai 2014, de la ora 18:00, Institutul Cultural Român din Berlin prezintă filmul ”Sunt o babă comunistă”, în cadrul seriei de proiecții de film „New Romanian Films”, care prezintă cele mai recente filme românești în cinematograful de artă fsk din cartierul cosmopilit Kreuzberg din Berlin. Regizorul Stere Gulea va fi prezent la proiecție și va participa la o discuție cu publicul prezent, moderată de Irene Rudolf, critic de film.

Filmul este o adaptare după romanul cu același nume scris de Dan Lungu. Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.

Rolul ”babei comuniste” este jucat de consacrata actriță Luminița Gheorghiu, cu o impresionantă carieră cinematografică.

Stere Gulea, regizor şi scenarist, este de formaţie filmolog (a absolvit IATC secţia teatrologie-filmologie). A trebuit să aştepte 5 ani pentru ca cenzura comunistă să aprobe unul dintre cele mai reuşite filme româneşti, „Moromeţii”. Se remarcă prin preocuparea pentru o construcţie dramaturgică solid articulată şi pentru dimensiunea culturală a operei cinematografice. A regizat peste 10 filme şi a scris numeroase scenarii. Cele mai cunoscute filme: „Moromeţii” (1988) şi „Castelul din Carpaţi” (1981). De-a lungul timpului a obţinut mai multe premii: ACIN 1975 („Sub pecetea tainei”); ACIN 1977 („Iarba verde de acasă”); ACIN 1987 („Moromeţii”); UCIN 1991 („Piaţa Universităţii, România”); UCIN 1993 („Vulpe vânător”); UCIN 1994 – 1995 şi Marele premiu la San Marino („Stare de fapt”). Ultimul film regizat, terminat în octombrie 2011, este „Sunt o babă comunistă”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

2 thoughts on "Sunt o babă comunistă – la Berlin"

  1. adamov spune:

    Frumos!
    Aşteptăm cu nerăbdare şi seria a doua: „Sunt o babă capitalistă”. Se asortează bine cu minciuna, sărăcia, promoscuitatea şi hoţia şi şomajul zilelor noastre, în acest grandios apogeu al libertăţii.

  2. CALA spune:

    NU-I ASA ca se pregatesc si cele doua titluri care sa echilibreze si sa intregeasca filmografia (si situatia):
    1)SUNT UN MOS COMUNIST
    &
    2)MOSUL CAPITALIST LA MOSIE ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook