12 septembrie 2018

Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti. 150 de ani de la naşterea artistului

Muzeul Național de Artă al României invită publicul sâmbătă, 15 septembrie 2018, ora 12:00, la utimul tur ghidat în expoziţia „Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești. 150 de ani de la naşterea artistului”. Prezentarea conceptului expoziţional este susţinută de curatorul expoziţiei, dr. Elena Olariu, şefa secţiei de Arte Grafice, Documentare.



Expoziţia prezintă o sinteză a operei grafice aparţinând lui Ştefan Luchian, punând accent pe originalitatea tehnicilor experimentate de marele artist: pastelul pe pânză, acuarela pe pânză, zgârieturi, creion sau tuş aplicate pe hârtia Gillot. Treptat, tehnica pastelului, în care Luchian a excelat, îl va conduce spre forme esenţializate, peisajele sau naturile sale statice cu flori, devenind în final o sinteză de pete colorate, de o simplitate care-l va plasa într-o modernitate stilistică inedită pentru arta românescă din acea perioadă.

Celebrele pasteluri realizate la Brebu, de exemplu, sunt complexe combinaţii de verde, de la cel cald şi luminos, cum este cel al ierbii, până la cel întunecat şi rece, cum este cel al umbrei din frunzişuri. Într-o discuţie cu V. Cioflec, Ştefan Luchian a dezvăluit de ce alegea să lucreze în această tehnică:

Cu pastelul lucrezi repede. Fumul argintiu care se împrăştie din sălcii în lumina de amurg, în pastel îl prinzi mai uşor.

Din anii 1900 – 1903 datează cele mai multe peisaje create de artist în această tehnică, multe dintre ele pasteluri aplicate pe carton sau pânză. În aceste peisaje, la fel ca marii maeştri impresionişti, Luchian înlocuieşte perspectiva liniară cu cea cromatică, realizată prin dirijarea foarte exactă a raporturilor de tonuri cromatice.

Acuarela a fost o altă tehnică grafică în care Ştefan Luchian a excelat, conferindu-i o valoare fără precedent în plastica autohtonă. În anul 1903, când artistul a deschis la casa Assan o expoziţie, lucrarea „Birt fără muşterii” (aflată în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României şi expusă acum) a atras în mod special atenţia, stârnind interes pentru efectele de lumină obţinute de Luchian, unice în arta românescă de până atunci.

Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe baza biletului de intrare în expoziție.

Accesul se face prin intrarea din strada Ştirbei-Vodă nr.1-3.

Expoziția se închide pe 23 septembrie 2018.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook