17 mai 2018

Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti

Muzeul Naţional de Artă al României invită pasionații de pictură în perioada 19 mai – 23 septembrie 2018 la expoziţia „Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti”, expoziţie organizată cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea marelui artist român. Expoziția este curatoriată de Elena Olariu și este inclusă şi în programul „Noptea Muzeelor – Muzeul Naţional de Artă al României”. Accesul în muzeu se face prin str. Ştirbei-Vodă nr. 2.Actuala expoziţie este centrată pe opera grafică a lui Luchian, urmărindu-i traseul evolutiv într-o suită de peste 90 de pasteluri, acuarele şi desene ce debutează cu perioada în care Luchian a fost influenţat de curentul Jugendstil şi când a conceput celebra copertă a primului număr al revistei societăţii „Ileana”. Expoziţia propune o serie de lucrări selectate din toate perioadele de creaţie ale artistului, printre care se regăsesc: „Safta florăreasa”, „Portretul lui Moş Niculae cobzarul”, „Ghereta din Filantropia”, „Birt fără muşterii”, „Mahala – Puţul din strada Clucerului”, „Cai de curse”, „Portretul doamnei Olivier”, „Apostoli printre ţărani”, „Pe drumul suferinţei”, „Case la Brebu”, „Lunca Ialomiţei”, „Ruinele mănăstirii Comana”, „Garoafe”, „Trandafiri”, „Albăstrele”, „Flori de câmp” şi câteva dintre cele mai expresive autoportrete ale artistului. Lucrările etalate pe simeză oferă publicului deopotrivă prilejul de a intui impactul generat de opera lui Ştefan Luchian, sincronă cu diversitatea propunerilor plastice ale epocii, dar angajată în acelaşi timp în căutarea unui specific naţional.

În expoziţie lucrările sunt prezentate în câteva secţiuni distincte, fiecare ilustrând principalele tehnici grafice experimentate de artist: de la creionul grafit, conté, cărbune sau pastel, la tehnicile pe bază de apă (tuş şi acuarelă). Succesiunea de prezentare în cadrul secţiunilor este cronologică.

Ştefan Luchian a fost şi a rămas cel mai mare maestru român al pastelului, cel care a reuşit să imprime acestei tehnici o forţă incredibilă, creând, în tonalităţi cromatice pline de vigoare, compoziţii neegalate până astăzi în arta autohtonă. Maniera sa de a specula efectele aplicării pe hârtie a pastelului este unică, depăşind rapid limitele desenului clasic în creion sau cărbune, în favoarea unei picturalităţi intense şi pline de spontaneitate. Luchian a întrevăzut potenţialul şi modernitatea tehnicilor grafice, experimentând continuu.

Format la clasa de pictură a lui Theodor Aman, se va desprinde rapid de influenţa acestuia. Temperamental s-a simţit atras de impresionişti, de Edouard Manet mai ales, de modul în care aceştia au folosit culoarea, sensibilitatea sa cromatică dezvoltându-se progresiv, ca o necesitate stringentă de exprimare. Revenit în ţară, spre anul 1900 se apropie de maniera Jugendstil, manieră preluată din atmosfera artei müncheneze, având în vedere că artistul a studiat aici timp de un an.

Luchian manifestă interes şi pentru creaţiile altor mari artişti: Delacroix, Courbet, Degas sau Van Gogh. La Paris, studiază la Academia Julian, în clasa profesorului W. Bouguereau, academist care însă nu l-a influenţat în mod deosebit. O adevărată revelaţie artistică pentru Luchian a fost contactul direct cu opera lui Nicolae Grigorescu, pentru care a avut o afinitate specială. A admirat spontaneitatea manierei lui Grigorescu şi modul personal în care acesta a preluat o parte a tezelor impresionismului. A fost considerat de contemporani un continuator al maestrului, dar s-a individualizat clar, prin realismul abordării temelor sociale, printr-o cromatică mult mai densă, plină de strălucire, şi prin modernitatea tehnicilor grafice experimentate. Treptat, prin precizia planurilor, prin modul în care îşi echilibrează cromatic lucrările, Luchian ajunge la o simplificare foarte modernă a formelor, fapt apreciat de critica autohtonă chiar de la prima expoziţie retrospectivă organizată artistului în anul 1939.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook