21 aprilie 2017

Specii dispărute recent

Romfilatelia, prin emisiunea de mărci poștale „Specii dispărute recent”, doreşte să tragă un semnal de alarmă în privinţa rolului pe care îl are întreaga omenire, responsabilă pentru protejarea planetei. Această emisiune, alcătuită din patru valori nominale, este disponibilă începând de vineri, 21 aprilie 2017, în magazinele Romfilatelia. De-a lungul erelor geologice, schimbările de climă sau intensificarea activităților vulcanice au avut ca rezultat dispariția completă a unei părți a faunei și florei de pe Terra. Pe lista factorilor care au influențat în mod negativ plantele și animalele planetei, se numără însă și omul. Acesta, prin vânatul excesiv, distrugerea habitatelor, exploatare comercială sau poluare a făcut să crească lista impresionantă a speciilor clasificate ca fiind pe cale de dispariţie sau în pragul dispariţiei în fiecare an.



Porumbelul migrator (Ectopistes migratorius), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei, este o specie dispărută în America de Nord, unde în trecut era foarte răspândit. Porumbelul migrator a fost vânat de americanii nativi, iar vânătoarea s-a intensificat odată cu venirea europenilor. Carnea de porumbel a fost comercializată drept hrană ieftină, ajungând astfel să fie vânat la scară largă. La sfârşitul secolului XIX, efectivul s-a micşorat drastic, motivele principale care au dus la dispariţia acestei specii fiind vânătoarea excesivă şi pierderea rapidă a habitatului natural, dar și faptul că porumbelul migrator depunea un singur ou.

Ultimul cuib înregistrat în sălbăticie a fost colectat în 1895, lângă Minneapolis. Martha, ultimul exemplar în captivitate, a murit de bătrâneţe, la 1 septembrie 1914, în Grădina Zoologică din Cincinnati.

Thylacinus cynocephalus, în limba greacă „cel cu cap de căţel şi marsupiu”, a fost cel mai mare marsupial carnivor cunoscut al vremurilor moderne şi este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei. Este cunoscut sub numele de Tigru marsupial sau Lup marsupial. Nativ al Australiei continentale, Tasmaniei şi Noii Guinee, a devenit extinct în secolul XX.

Vânatul intensiv încurajat de recompense a fost desemnat ca fiind motivul principal al dispariţiei sale, cu toate că sunt luaţi în considerare şi alţi factori, precum bolile şi invadarea teritoriului său de către om. Ultimul exemplar captiv de tigru marsupial, ulterior numit Benjamin, a fost capturat în 1933 şi trimis la Grădina Zoologică Hobart, unde a trăit timp de trei ani. Acest ultim exemplar de tigru marsupial a murit la 7 septembrie 1936.

Tigrul de Java (Panthera tigris sondaica), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, este o subspecie dispărută de tigru care a trăit pe insula indoneziană Java, până la mijlocul anilor 1970. Tigrul de Java a fost o subspecie de dimensiune mică în comparaţie cu alte subspecii de pe continentul asiatic. Printre cauzele probabile ale dispariţiei speciei sunt activitatea umană şi pierderea de habitat. Ultimul tigru a fost semnalat în Parcul Naţional Meru Betiri în anul 1976. De atunci, nici un alt exemplar nu a mai fost înregistrat.

Delfinul Baiji sau Delfinul chinezesc (Lipotes vexillifer), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, a fost singurul reprezentant al familiei din care face parte (Lipotidae), fiind o specie relictă de delfin de apă dulce, răspândită exclusiv în bazinul râului Yangtze din Republica Populară Chineză. În timp ce China se industrializa şi folosea intens râul pentru pescuit, transport şi hidro-electricitate, populaţia de Delfini Baiji a avut un declin drastic. După studii ale râului Yangtze, efectuate în anii 1980, Delfinul Baiji a fost declarat ca fiind prima specie de delfin din istorie împinsă până la extincţie de intervenţia umană. Au fost făcute eforturi pentru a conserva specia, dar în timpul unei expediţii din anul 2006 nu s-au mai găsit Delfini Baiji în râu.

Acestea sunt doar câteva exemple care trebuie să ne reamintească mereu că avem datoria, de a învăţa din greşelile trecutului și de a ocroti speciile aflate pe cale dipariţie, pentru că sunt suficiente câteva decenii pentru a distruge specii care au evoluat în echilibru cu planeta noastră timp de milenii.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook