8 aprilie 2015

Faună ocrotită din rezervațiile româneşti: Pelicani

Romfilatelia readuce în prim plan bogăția patrimoniului natural al României, prin introducerea în circulație a unei emisiuni de mărci poștale dedicate speciilor de pelicani din țara noastră, ca parte a unei tematici mai largi privind fauna ocrotită din rezervațiile românești. Începând cu ziua de vineri, 10 aprilie 2015, emisiunea de mărci poştale „Faună ocrotită din rezervațiile românești: Pelicani” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Fauna ocrotita din rezervatiile romanesti Pelicani

Rezervația Biosferei Delta Dunării împlinește anul acesta 25 de ani de la înființare, fiind, la nivel european, una dintre cele mai importante zone de cuibărit pentru aceste păsări.

Delta Dunării este unica deltă din lume declarată în întregime rezervație a biosferei, aflată în patrimoniul UNESCO din anul 1991, adăpostind două specii de pelicani: Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și Pelicanul creț (Pelecanus crispus).

Cele 5 mărci poștale ale emisiunii ilustrează ambele specii de pelicani, păsări declarate monumente ale naturii și strict protejate de Convenția de la Berna privind Conservarea Vieții Sălbatice și a Habitatelor Naturale.

Pe timbrele cu valorile nominale de 3,60 lei și 8,10 lei este reprezentat Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Acesta este o specie europeană, caracterizată prin păsări de talie mare ce cuibăresc în colonii în România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Georgia, Ucraina și Rusia.

Pe timbrele cu valorile nominale de 5,00 lei și 9,10 lei, precum și pe timbrul coliței cu valoarea nominală tot de 9,10 lei este ilustrat Pelicanul creț (Pelecanus crispus), cea de-a doua specie de pelicani care poate fi observată pe teritoriul țării noastre. Pelicanul creț are în prezent statutul de specie vulnerabilă la nivel global, fiind cel mai mare dintre speciile de pelicani, cu o greutate de 10-12 kg, o lungime de 160-180 cm și o anvergură a aripilor de 310-315 cm.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completată de un plic prima zi și un set de 4 cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă, blocul de 4 timbre + 2 viniete (în album filatelic) și colița dantelată.

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 260 de exemplare și echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii și plicul „prima zi” al emisiunii având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 260.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook