26 martie 2013

Spaţiu Feminin

Instituto Cervantes din Bucureşti organizează, sub titlul “Spaţiu Feminin”, în perioada 26 martie – 10 iunie 2013, o serie de proiecţii de lungmetraje semnate de cele mai importante regizoare spaniole. Proiecţiile au loc la Sala de Proiecţii a Instituto Cervantes (bd. Regina Elisabeta 38).

Filmul “Elisa K.” (2011) regizat de Judith Colell, deschide aceasta serie de proiecţii în seara de 26 martie, ora 19:30. Proiecţia are loc în prezenţa regizoarei Judith Colell – vicepreşedinta Academiei Spaniole de Arte şi Ştiinţe Cinematografice şi va fi urmată de discuţii cu publicul. Filmul va rula în v.o. catalană şi subtitrare în engleză. Intrarea este liberă.

Judith Colell s-a născut la Barcelona în 1968 şi este licenţiată în Istoria Artei, la Universitatea din Barcelona, şi în Film, la Universitatea din New York. A regizat filmele “Nosotras” (2001), premiat printre altele la festivalurile de la Sitges, Lorca si Vitoria, “53 días de invierno” (2007), selecţionat la Festivalul de Film dela San Sebastián, film pentru care a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de la Toulouse şi nominalizări la alte 10 premii Barcelona. În 2010 a regizat “Elisa K”, pentru care a obţinut Premiul Special al Juriului la Festivalul de la San Sebastián, Menţiunea Specială a Juriului la Nantes, Premiul Publicului la Abycine, Premiul Sant Jordi pentru cea mai bună actriţă, Premiul Naţional pentru Cultură oferit de Generalitat de Catalunya, nominalizări la 5 premii Gaudí şi la Premiul Goya pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Pentru televiziune a regizat lungmetrajele “Positious” (2008), “Fragments” (2003) şi “Radiacions” (2012). S-a implicat şi în activitatea de publicitate, şi a regizat pentru teatru “Amor materno” de August Stindberg (2008).

În prezent este Vicepreşedinta Academiei de Artă şi Ştiinţe Cinematografice din Spania. Predă regie de film la Universitatea Pompeu Fabra şi la Universitatea Blanquerna Ramón Llull din Barcelona.

Programul filmelor „Spaţiu Feminin”:

Marţi, 26 martie 2013, ora 19:30
ELISA K (Spania, 2010, 71 minute)
v.o. – catalană, subtitrare – engleză
Regizor: Judith Colell
Interpreţi: Aina Clotet, Claudia Pons, Lydia Zimmermann

Elisei îi place noua sa rochiţă albă cu fundiţe albastre; în vară va împlini 11 ani. Mai este doar puţin până totul îşi va pierde importanţa. Prietenul tatălui său a făcut-o să plângă, iar apoi i-a spus: “Dacă te opreşti din plâns, îţi voi face cadou o brăţară de argint.” Nimeni nu şi-a dat seama de cele întâmplate. Elisa este doar o persoană puţin ciudată. Şi astfel trec 14 ani, 4 luni şi câteva zile. Într-o zi, Elisa o sună pe mama sa şi îi cere, speriată: “Ajută-mă, te rog, tocmai ce mi-am amintit ceva îngrozitor.”

Luni, 1 aprilie 2013, ora 19:30
COSAS QUE NUNCA TE DIJE (Spania, 1996, 93 minute)
v.o. – engleză, subtitrare – spaniolă
Regizor: Isabel Coixet
Interpreţi: Andrew MacCarthy, Lily Taylor, Alexis Arquette, Debi Mazar, Leslie Mann, Seymour Cassel, Peggy West

Don este un agent imobiliar care în timpul liber face voluntariat la “Linia Telefonică Speranţa”. Ann lucrează într-un magazin de articole foto-video, iar iubitul ei este pe cale să se despartă de ea. Pentru a încerca să-l aducă înapoi, Ann înregistrează o casetă în care îi povesteşte lucruri pe care nu i le spusese niciodată. Vieţile celor doi (Ann şi Don) se vor încrucişa, provocând în ambele cazuri schimbări fundamentale.

Luni, 8 aprilie 2013, ora 19:30
TRES DÍAS CON LA FAMILIA (Spania, 2009, 86 minute)
v.o. – spaniolă, subtitrare engleză
Regizor: Marc Coll
Interpreţi: Nausicaa Bonnín, Eduard Fernández, Philippine Leroy-Beaulieu, Ramón Fontserè, Francesc Orella

Lea trebuie să plece într-o călătorie neplănuită la Girona, unde bunicul său patern tocmai a murit. Acolo o aşteaptă familia, pe care nu a mai văzut-o de când a plecat în străinatate. Moartea bunicului este scuza perfectă pentru a-i forţa pe membrii familiei să convieţuiască. Cele trei zile cât durează priveghiul, slujba şi înmormântarea constituie un moment propice pentru a observa jocul de aparenţe al unei burghezii conservatoare în care toate problemele sunt evidente, dar niciodată explicite. Lea refuză să lase această lume ipocrită să o îmbrace precum un costum făcut la comandă.

Luni, 15 aprilie 2013, ora 19:30
SIETE MESAS DE BILLAR FRANCÉS (Spania, 2007, 110 minute)
v.o. – spaniolă, subtitrare – engleză
Regizor: Gracia Querejeta
Interpreţi: Maribel Verdú, Blanca Portillo, Amparo Baró, Enrique Villén

Când află că tatăl său s-a îmbolnăvit, Ángela şi fiul său pleacă la oraş. Odată ajunşi acolo, Charo, iubita tatălui, îi pune la curent cu falimentul afacerii pe care acesta o avea: o locaţie cu 7 mese de biliard. Ángela se decide să încerce sa readucă sala de biliard pe linia de plutire.

Luni, 22 aprilie 2013, ora 19:30
DE TU VENTANA A LA MÍA (Spania, 2011, 107 minutos)
v.o. – spaniolă, subtitrare – engleză
Regizor: Paula Ortiz
Interpreţi: Maribel Verdú, Leticia Dolera, Luisa Gavasa, Roberto Álamo, Fran Perea, Cristina Rota, Pablo Rivero

Violeta, Inés şi Luisa sunt 3 femei de vârste diferite ale căror viaţa decurge într-un mod aparent placid, de partea cealaltă a ferestrei. Câmpurile de grâu, refugiul din munţi şi străzile unui vechi oraş sunt locurile în care acestea îşi petrec viaţa cernută subtil de lumina şi de frumuseţea amintirilor. Acţiunea se situează într-un trecut magic, în care încă era posibil un vis adolescentin în păduri, privirea îndepărtată a unei mame peste uscăciunea deşertului şi amintirea tomnatică a maturităţii într-o casă închisă. Femei care par a trăi în tăcere, şi ale căror amintiri ascund secrete, pasiuni şi vise.

Luni, 13 mai 2013, ora 19:30
EL ALQUMISTA IMPACIENTE (Spania, 2002, 110 minute)
v.o. – spaniolă, subtitrare – română
Regizor: Patricia Ferreira
Interpreţi: Ingrid Rubio, Roberto Enríquez, Chete Lera, Adriana Ozores, Miguel Ángel Solá, Jordi Dauder

Cadavrul gol al unui bărbat, legat de un pat, este găsit într-un motel pe autostradă. Cazul, foarte delicat, din cauza victimei Trinidad Soler, un inginer la o centrală nucleară, le-a fost repartizat sergentului Rubén Bevilacqua (Vila) şi colegei sale Virginia Chamorro şi deja au apărut speculaţii în presă. Vila şi Chamorro află că victimă era un om obişnuit, apreciat la locul de muncă, căsătorit şi cu copii mici. La început nu există suspecţi. Singurul lucru pe care îl află este că inginerul ajunsese la motel însoţit de o tânără foarte frumoasă, care a dispărut fără urmă. Se ajunge la concluzia că moartea s-a produs accidental, iar cazul este închis. Totuşi, trei luni mai târziu, apariţia cadavrului unei femei într-o pădure duce la redeschiderea cazului.

Luni, 20 mai 2013, ora 19:30
SÉ QUIÉN ERES (Spania, 2000, 100 minute)
v.o. – spaniolă, subtitrare – română
Regizor: Patricia Ferreira
Interpreţi: Ana Fernández, Miguel Ángel Solá, Roberto Enríquez, Ingrid Rubio, Manuel Manquiña, Héctor Alterio, Mercedes Sampietro, Gonzalo Uriarte, Luis Tosar

Paloma, o tânără psihiatră îndrăgostită de munca sa, îl cunoaşte într-un spital pe Mario, un pacient fermecător, care suferă de sindormul Korsakov (o boală ciudată care alterează memoria) şi care o pune pe gânduri. Începe să-l trateze pe Mario, timp în care relaţia lor devine din ce în ce mai strânsă. El îi inspiră sentimente contradictorii, teamă şi atracţie în acelaşi timp. Dar memoria lui Mario ascunde un trecut ţesut din fapte îngrijorătoare care îi pot duce pe amândoi în zona cea mai întunecată a realităţii.

Luni, 27 mai 2013, ora 19:30
EL JUEGO DE LA SILLA (Argentina, 2002, 93 minute)
v.o. – română, subtitrare – engleză
Regizor: Ana Katz
Interpreţi: Ana Katz, Raquel Bank, Diego De Paula, Verónica Moreno, Luciana Lifschitz, Nicolás Tacconi, Daniel Valenzuela, Marcos Montes, Zulma Buyutti, Luis Mango

Victor, care trăieşte în străinatate, trebuie să călătorească în ţara sa de origine trimis de firma pentru care lucrează. Va avea doar o zi la dispoziţie pentru a-şi vizita familia care se va da peste cap să-i facă pe plac pe durata acestei şederi. Vor avea loc, în sânul acestei familii tradiţionaliste, tot felul de întâmplari, de la întorsături dramatice şi pline de umor până la solemnităţi din cele mai profunde.

Luni, 3 iunie 2013, ora 19:30
MATAHARIS (Spania, 2007, 95 minute)
v.o. – spaniolă, subtitrare – română
Director: Icíar Bollaín
Interpreţi: Najwa Nimri, Nuria González, María Vázquez, Tristán Ulloa, Diego Martín, Antonio de la Torre, Fernando Cayo, Mabel Rivera, Manuel Morón, Adolfo Fernández

Carmen, Inés şi Eva sunt trei detective particulare, dar nu poartă pălărie şi pistol, ci, din contră, fac cumpărături, schimbă scutece şi încearcă să-şi păstreze perechea aproape. În timp ce lucrează scoţând la suprafaţă secretele altora, îşi vor da seama că au şi ele propriile minciuni pe care le-au ignorat şi adevăruri despre care e mai bine să nu vorbească.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook